www.osh.org.il

ינואר 2011

 

תעשיית הסיעוד הביתי: סיכונים נסתרים מהעין

מאת: שלום ויסמן *

 

ככל שהאוכלוסייה הולכת ומזדקנת, מלאכות הכרוכות במתן שירות, טיפול וסיעוד לקשישים ומוגבלים תופסות פלח הולך וגדל בשוק התעסוקתי.

בארה"ב החלו ראשוני בייבי בומרס לצאת לפנסיה. ניתן להגדיר כבייבי בומרס (baby boomers) את הדור שנולד אחרי מלחמת עולם השנייה, ילידי 1946-1965 בתקופת הבייבי בום. המגמות בארצות מערב אירופה, ארה"ב, יפן ורוסיה מצביעות על אחוזי ילודה נמוכים ותוחלת חיים הולכת וגדלה של האוכלוסייה. ההזדקקות לכוח סיעודי או כוח עזר ביתי למטרות סיעוד רק הולכת וגוברת במהלך השנים. בארה"ב לבדה יש כ-מיליון עובדי סיעוד, כאשר רובם המכריע הינם כוח עזר סיעודי בבית ומלבד זאת כ-125,000 אחיות רשומות.

מבט על תעשיית הסיעוד

  • תעשיית הסיעוד בישראל, היא אחת התעשיות הצומחות ביותר צופים גידול מ-50 אלף בתוך 7 שנים מספרם ינוע בין 100-150 אלף מטפלים סיעודיים.


  • ההוצאה השנתית על סיעוד בארה"ב עומדת על 40 ביליון דולר.


  • כ-1.3 מיליון עובדים בארה"ב מספקים שירותי סיעוד בבית. זה אומר כ-8 מיליון ביקורי בית בשנה.


  • צופים שבשנת 2030 בעוד כ-20 שנה יוכפל מספרם של העוסקים בסיעוד.


  • צופים שלקראת 2015 ינוע מספרם של עובדי סיעוד זרים בישראל סביב 100-150 אלף.
  • בישראל מאז שנת 1997 זינק מספרם של העובדים הזרים המטפלים בקשישים, בעיקר עובדות בית פיליפיניות, מ-7000 ל-50,000. הערכה היא שמספרם של עובדי סיעוד תוך 7 שנים יגיע 100-150 אלף. שיא עולמי של מהגרי העבודה העוסקים בסיעוד ביחס לגודל האוכלוסייה.

    עבודתו של עובד הסיעוד מן הסתם על פי רב מתבצעת בבית כשהיא סמויה מן העין. העבודה עצמה עלולה להיות תובענית פיזית ורגשית ולא מתגמלת מבחינת השכר והטבות. המחקר מראה שעובדי סיעוד עלולים להיחשף לסיכוני משק בית כגון סביבה לא סניטארית, תנאי סביבה שנוטים לגרום למצבי החלקה או נפילה; עשן הסיגריות, מזיקים ובעלי חיים אגרסיביים (כלבים, חתולים). אחדים גם חשופים לאיומים מצד המטופל, בני משפחתו או שהופכים לקורבנות של ניצול. הם נדרשים לבצע עבודות בית מעבר להגדרת תפקידם גם עבור בני הבית ולא רק עבור הקשיש או הקשישה להם מיועד הסיוע.

    לכל האמור לעיל יש השלכות רבות על בטיחות העובד הסיעודי. מחקר מקדמי שנערך על-ידי NIOSH (המכון הלאומי האמריקאי לבטיחות ובריאות בעבודה) הצביע על כך ש4.6% מקרב המשיבים דיווחו על תקיפה אחת לפחות על-ידי המטופל בפרק זמן של 12 חודשים.

    מחקר נוסף שבוצע בהובלתו של ד"ר רובין גרשון ופורסם בשנת 2009 בירחון האמריקאי לבקרת זיהומים מצא שאחיות שהיו חשופות להתנהגות אלימה מצד המטופל דיווחו על שיעור גבוה פי 3.5 של דקירות ממחטים. בנוסף, אחיות שדיווחו על עבודה בתנאי לחץ נחשפו לשיעור פגיעה ממחטים פי 2 מאשר אחיות שלא חוו את תחושת הלחץ הזו.

    העדר סביבה טיפולית תומכת

    גרשון ציין במחקרו את חוסר הנגישות של עובדי סיעוד ביתיים למוקדי תמיכה שמאפיינים מוסדות או בתי חולים סיעודיים כמו למשל אחראי בקרת זיהומים או הידבקויות. עובדי סיעוד ביתיים אין נגישות לחדרי טיפול אמבולטוריים. הרבה פעמים במידה ונפצעים אין להם אפשרות מיידית להשאיר את המטופל שלהם לבדו באין השגחה בהעדר סידור שמירה הולם. OSHA (המנהל האמריקאי לבטיחות ולבריאות תעסוקתית ) אינה יכול לבצע התערבות במה שקורה בבית. בני הבית אמורים להכין סביבה ביתית בטוחה והולמת לקשיש ולמטפלו. המטופל ובני משפחתו פעמים רבות אינם מיישמים כללי בטיחות וגיהות בסיסיים דוגמת שימוש חוזר במזרקים, אי הקפדה על אחסונם הבטוח ומניעת פציעות.

    במחקר שבוצע בשנת 2009 על-ידי "הירחון האמריקאי לבריאות הציבור" צוטטו גורמים שצוינו על-ידי המטפלים הסיעודיים כמגבירי תאונות עם מחטים כגון: העדר מרחב עבודה, תאורה בלתי מספקת, הקושי לטלטל או להזיז את המטופל. אפילו ש OSHA - מחייבת שימוש באביזרי עזר למזרקים למניעת פציעות ; דרישה זו אינה מיושמת בפועל. כמעט 40% מקרב אחיות סיעודיות מדווחות על אי שימוש באביזרי בטיחות בעת ביצוע פעולות הזרקה. למטופלים.

    בעיות שלד/ שרירים

    לצד פציעות ממחטים ואביזרים חדים אחרים, עובדי סיעוד ביתיים נמצאים בסיכון לפגיעות שלד-שרירים כתוצאה מטלטול והרמת חולים. גם סוגיה זו קשורה לנושא של העדר נגישות לסיוע נוסף מחברי צוות או מטפלים אחרים, מה שאינו מתאפשר בסביבה ביתית מבודדת. התגובה של OSHA לעניין היא העלאה של הסוגיה בדבר הצורך לחייב סוכנויות כוח אדם סיעודי בהעברת הדרכות ללקוחותיהם.

    פיתוח אמצעי הדרכה מתאימים למטפלים

    NIOSH מפתחת כלים הדרכתיים למטפלים סיעודיים. כך למשל רשימת בקרה לעובדים ומעסיקים. בקליפורניה פיתחו כלים הדרכתים עבור עובדים בעלי רקע השכלתי נמוך הכוללים כרטיסי מידע וסיכונים עיקריים.

    ההזדקנות של האוכלוסייה בעולם המערבי: אירופה, יפן, ארה"ב ומספרם הגדל והולך של מטפלים סיעודיים בישראל מעלים ביתר שאת את הצורך בפעולה יזומה בתחום טיפול סיעודי ביתי, וזה מחייב את הגופים הרגולטורים לנקיטת פעולות יזומות בשני תחומים:
      1. קביעת תנאי מינימום של סביבה היגיינית, בטיחות ומרחב עבודה מספיק בבית הקשיש כתנאי לקבלת       אישור להעסקת עובד זר טיפולי.
      2. חיוב סוכנויות וחברות כוח עבודה זר לביצוע הדרכה מתאימה למטפלי/ מטפלות בית סיעודיים.

    קישורים רלוונטים:
    מטפל סיעודי במוסדות ומשקי בית - גיליון מידע על סיכונים תעסוקתיים מאת פרופ' א. דונגי, מרכז מידע ואינטרנט, המוסד לבטיחות ולגיהות.

     

    * שלום ויסמן, מרכז מידע של המוסד לבטיחות ולגיהות, עפ"י:

    Johnson, A. "Home sweet hazard: home health care workers face multiple risks with little oversight ", Safety+ Health 2010.

    ארלוזורוב, מירב " מספר העובדים הזרים יפחת ב-100 אלף: עובדי הסיעוד הזרים יוחלפו בישראלים", הארץ online 17.2.2008.