www.osh.org.il

אפריל 2011

 

היום העולמי לבטיחות ובריאות בעבודה 2011:
מערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה ככלי לשיפור במניעת תאונות עבודה

מאת: ליבי קוסקס *

 

ב-28 לאפריל 2011 מציין העולם את היום העולמי לבטיחות ולבריאות בעבודה. יום זה, שהחל כיום הזיכרון לקורבנות תאונות העבודה, הפך עם השנים גם ליום של תקווה. ביוזמת ארגון העבודה הבינלאומי (ILO), נעשה מאמץ נוסף ומרוכז להעלאת המודעות לנושא בטיחות ובריאות בעבודה. כמו-כן, הציג את ההישגים במניעת תאונות העבודה ואת הלקחים מהתאונות ,והדגים שיפור במערך הבטיחות והבריאות במקומות עבודה.

 

בישראל, המוסד לבטיחות ולגיהות מציין את היום העולמי לבטיחות ובריאות בעבודה ברצף פעילויות ואירועים שונים. פעילויות ואירועים אלה מתקיימים במהלך חודשים אפריל ומאי, שהחשוב ביניהם הוא הכנס הארצי ה-15 לבטיחות, לגיהות ולבריאות בתעסוקה שיתקיים ב-24.05.2011.


כמצוין בדו"ח אגף הפיקוח על העבודה של משרד התמ"ת, בשנת 2010 נהרגו בישראל 53 עובדים בתאונות עבודה. למעלה מ-90% מהתאונות התרחשו ב-4 ענפים במשק: בניה, תעשייה, חקלאות, שירותים ומסחר. נתונים אלו נועדו להזכיר לכולנו כי תהליך שיפור בטיחות ובריאות בעבודה הנו תהליך מתמיד שלעולם לא נעצר. הוא מתייעל, משתנה ומתאים את עצמו לסביבת העבודה המשתנה אשר קיימת בכל מקום עבודה. לכן, אין זה מפתיע כי השנה ארגון ה-ILO מציין את היום העולמי לבטיחות ולבריאות בעבודה בסימן דרכי יישום של מערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה ככלי יעיל לשיפור מתמיד במניעת תאונות ומחלות במקומות העבודה.

לציון יום זה הכין ארגון ה-ILO מדור מיוחד באתר האינטרנט שלו, אשר מכיל דו"ח על יישום מערכות ניהול בטיחות, פוסטר, מצגת ומשאבי מידע והסברה נוספים.

במאמר בנושא מערכת ניהול בטיחות, שפרסם ארגון ה-ILO באתר האינטרנט שלו, מוזכרת ישראל כאחת המדינות הפועלות בתחום זה בהתאם לעקרונות של הקו המנחה למערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה של ארגון ה-ILO.

מהותו של מערך הבטיחות והבריאות בעבודה הינה ניהול סיכונים תעסוקתיים. מערכת ניהול של מערך זה הנה מערכת שנועדה לסייע ביישום מהלכי בטיחות ובריאות. לכן, שימוש במערכת ניהול בטיחות ובריאות בעבודה עשוי לייעל באופן ניכר ניהול סיכונים יעיל במקום העבודה.

מערכת ניהול בטיחות כוללת 4 שלבים ומבוססת על העיקרון של שיפור מתמיד. מעגל 4 השלבים מהם מורכבת מערכת זו אומץ למעשה מהמעגל הנועד לבקרה מתמדת של ביצועי גוף עסקי. השלבים מהם המעגל מורכב הנם:

תכנן ¬ עשה  ¬בדוק ¬ פעל (כלומר, עם סיום התהליך תבחן את המערך מחדש ותפעל לשפר אותו)

וחוזר חלילה. למעגל זה אין סוף, הוא לעולם לא מסתיים, וזה מאפשר לבדוק ולשפר את מערך הבטיחות באופן קבוע.

מערכת ניהול בטיחות ובריאות ניתנת ליישום ברמת מדינה, תעשייה מוגדרת, ענף תעשייה, מסחר או שירות או מקום עבודה, תוך התאמה לצרכי בטיחות ובריאות תעסוקתית ספציפיים. קיימות בעולם מספר מערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה. מדינת ישראל פועלת כאמור בתחום זה בהתאם לעקרונות של הקו המנחה למערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה משנת 2001 של ארגון ה-ILO.

המוסד לבטיחות ולגיהות מונה כ"מוסד מורשה לעניין מערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה" ע"י משרד התמ"ת בשיתוף עם התאחדות התעשיינים וההסתדרות.

 



משנת 2004 במהלך כל שנה ושנה, מבצע המוסד לבטיחות ולגיהות פעילויות הקשורות ליישום מערכת ניהול בטיחות וגיהות בעבודה - הנושא המרכזי של היום העולמי לבטיחות ולבריאות בעבודה של שנת 2011. מטרת המוסד המורשה הנה לייצב מדיניות לאומית להקמת מערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה במשק הישראלי, ולקדם את ההטמעה והיישום של מערכות אלה בארגונים ומפעלים באמצעים שונים, בין היתר:

  • עידוד ארגונים להטמיע מערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה.
  • מתן הכוונה וסיוע מקצועי בתחום ניהול בטיחות.
  • עידוד ארגונים להצטרף ל"מועדון ארגונים" של מיישמי מערכות לניהול בטיחות ובריאות בעבודה.

המוסד מבצע פעילות הסברה, הכוונה, מסירת מידע בתחום ניהול מערכות בטיחות ובריאות בעבודה וסיוע לארגונים בהטמעת מערכות אלה. כמו כן, מבצע המוסד לבטיחות ולגיהות הדרכות בנושא זה לממלאי תפקידים במערך הבטיחות בארגונים. בין ההישגים הספציפיים ניתן לציין הפעילויות הבאות:

  • הפקה והפצה של כ-1500 אוגדנים "מנחה להטמעת מערכות לניהול בטיחות ובריאות בתעסוקה בארגונים".
  • גיוס של כ-320 ארגונים ל"מועדון הארגונים".
  • הפקה של 7 מארזי הדרכה להטמעת מערכות ניהול בטיחות בתחומים שונים.
  • פרסום כתבות בנושא המל"ב בביטאונים של המוסד לבטיחות: דו-ירחון "בטיחות" ועלון אלקטרוני "בטיחות online".
  • פיתוח ויישום מודלים לניהול בטיחות ובריאות.

במהלך השנה הקודמת בוצעו פעילויות רבות נוספות ע"י המוסד לבטיחות ולגיהות בתחום של מערכות ניהול בטיחות ובריאות בעבודה.


 

* ליבי קוסקס, מרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות