www.osh.org.il
27.04.06


28 באפריל: יום השנה העולמי לבטיחות ובריאות בעבודה
בסימן התמודדות עם האיידס במיגזר התעסוקתי

ארגון העבודה הבינלאומי (ILO) החל בשנת 2001 לארגן בכל שנה את יום השנה העולמי לבטיחות ובריאות בעובדה. יום זה נועד לקדם את התהוותה של תרבות בטיחות ובריאות מונעת במקום העבודה. יום השנה ב-2006 יחול ב-28 לאפריל ויתמקד במניעת תאונות ומחלות מקצוע וצמצום התמותה מהן, עבודה בטוחה וקידום התייחסות הוגנת לעובדים. בכלל זה, יודגש הצורך לצמצום התמותה ממחלות ותסמונות הכשל החיסוני הנרכש - HIV/AIDS, והגדלת הוגנות מקום העבודה בסוגיה זו ע"י הסרת ההתייחסות הסטיגמטית והמפלה בו למחלות אלה.

התפשטות ה - HIV/AIDS הביאה את המחלה לממדי מגיפה, הגורמת למשבר עולמי ומהווה את אחד האיומים הגדולים על התפתחות וקידמה חברתית בעולם. המחלה המתפשטת מהווה איום גדול גם על עולם העבודה ומשפיעה על המגזר היצרני של כוח העבודה, על פריון עבודתו ורווחיו הכלכליים עקב איבוד כישורים ונסיון והגדלת עלויות טיפול. בנוסף, נפגעות זכויות העובדים הנשאים והחולים עקב אפליה וסטיגמה כלפיהם, ביחוד כלפי נשים וילדים.

מסיבות אלה רואה עצמו ארגון העבודה הבינלאומי מחוייב לצאת בהצהרת כוונות חדה, מלווה בקוד נוהג טוב ופעולה (code of practice) לגבי האיידס בתוך המגזר התעסוקתי.
מטרות הקוד:
  • מתן כלי מסייע למניעת התפשטות המגיפה
  • בקרה וצמצום ההשפעה של המחלה על עולם העבודה.
  • מתן תמיכה ודאגה לעובדים שנפגעו, וצמצום השפעת המחלה על משפחות העובדים.
  • ביעור הסטיגמה והאפליה של עובדים בגלל היותם נשאים או חולים.
הקוד הוא תולדה משותפת של ILO, שלושת מגזריו המיוצגים בכל מדינה חברה (ממשלה, מעסיקים, עובדים) ושותפים בינלאומיים אחרים. הוא מספק קווים מעשיים מנחים לקובעי מדיניות, ארגוני מעסיקים ועובדים, ושותפים חברתיים אחרים. הוא ינחה גם כיצד ליצור וליישם מדיניות הולמת במקום העבודה, תכניות מניעה והשגחה, ואסטרטגיות גישה לעובדים בכל המגזרים (ציבורי, ממשלתי, פרטי).

באמצעות התנעת עקרונות הקוד יתמוך ארגון העבודה הבינלאומי במחויבויות לאומיות ובינלאומיות להגנת הזכויות והכבוד של עובדים ואנשים שנפגעו מאיידס.

לחץ כאן למדור יום השנה העולמי באתר ILO.



המקור:
ארגון העבודה הבינלאומי - ILO