www.osh.org.il

מאי 2011

 

דלקת עור ממגע בתהליך יצור של סרטי דיו

מאת: ד"ר אשר פרדו *

 

המכון הלאומי האמריקאי לבטיחות ובריאות (NIOSH) פרסם לאחרונה מקרה של התפתחות דלקת עור ממגע בקרב עובדים במפעל לייצור סרטי דיו למכונות הדפסה. סרטים אלה מיוצרים ע"י ציפוי רדידים פלסטיים בשכבה יחידה או שכבות רבות של תערובת דיו המכילה בסיס של שעווה, או שרף או שניהם יחד. תהליך הייצור כלל שקילת חומרי גלם יבשים וממיסים אורגניים, תהליכי ערבול הממיסים והדיו בסירים להכנת תערובת הציפוי, ציפוי התערובת על רדיד פלסטי במכונות ציפוי, יבוש תחת מנורה, חיתוך הסרטים הגמורים במכונת חיתוך ואריזה. הממיסים האורגנים העיקריים בשימוש היו טולואן, מתיל אתיל קטון ואיזו-פרופנול.

הנהלת המפעל בקשה עזרה בטיפול במקרה לאחר שעובדים בייצור ובחיתוך הסרטים התלוננו על פריחה עורית שהחלה לאחר התחלת יצור של סוג חדש של סרט דיו.

המפעל כלל כ- 400 עובדים ובתקופה של שנתיים התלוננו 27 עובדים על פריחה עורית.

הגוף הבודק סקר את התהליך, שיטות העבודה ואמצעי המגן האישיים שהיו בשימוש. כל עובד רואיין כדי לבדוק את ההיסטוריה הרפואית שלו לגבי דלקות עור ואלרגיה ולעמוד על התפתחות הפריחה ומהלכה. נסקרו החומרים בשימוש וצורת השימוש בהם כדי לנסות ולקשר בין דלקת העור לבין החומרים כגורמים אפשריים, ובייחוד הממיסים האורגנים, הפיגמנטים של הדיו והשרף המצפה. הגוף הבודק ערך בדיקות אוויר לחומרים הנדיפים ובנוסף נערכו תבחינים לאלרגנים (patch test) אצל העובדים שנפגעו. הבודקים בקשו להבחין בין סוגי דלקות העור שנצפו תוך אפשרות של דלקת ראשונית ממגע ו/או דלקת עור אלרגית.

עיקרי הממצאים הם:
  • שכיחות הדלקת בקרב עובדי הייצור היתה גבוהה באופן מובהק מזו בקרב עובדים אחרים.
  • בעובדי הייצור נצפתה חשיפה עורית.
  • שאריות חומרים כימיים ואבק דיו נראו על משטחי עבודה.
  • עובדים השתמשו בכפפות שלא הגנו ממיסים מסויימים שהיו בשימוש.
  • ריכוזי החומרים הנדיפים באוויר היו נמוכים מאד ולא הראו קשר לדלקת.
  • באחד מסוגי הדיו, באחת התערובות ובאחד מהתכשירים לניקוי ידיים (סבון) נמצאו רכיבים הידועים כאלרגנים. אולם, במבחני הטלאי שנערכו לעובדים ע"י רופא עור לא התקבלה תגובה חיובית לחומרים שהשתמשו בהם בעבודה, הגם שבתשובות לשאלונים דווחו עובדים על מחלות אלרגיות קודמות כגון אסתמה, גרב אטופי, נזלת אלרגית, קדחת השחת.
  • עובדים דווחו על החמרת הגירוי בחשיפה לקור ומזג אוויר יבש.
החוקרים הסיקו שמדובר בדלקת עור גירויית ראשונית ולא בדלקת עור אלרגית.

הבודקים המליצו על שיפורים דרושים וביניהם: שיפורים בשיטות העבודה כדי למנוע מגע עם החומרים, שיפורים באיוורור ובתחזוקה ונקיון המקום, החלפת הכפפות, שימוש בחומרים פחות מגרים, הפעלת תכנית מעקב בריאותי ושימור העור. לאחר הכנסת השינויים ע"י המעסיק פחתו דלקות העור או נעלמו.

 


 

* ד"ר אשר פרדו, מחלקת מחקר של המוסד לבטיחות ולגיהות.

מקור: http://www.cdc.gov/niosh/hhe/reports/pdfs/2007-0261-3122.pdf