מאת: מדור ידע וחדשנות המוס"ל
תאריך:06/05/2024
שכיחות סרטן העור עלתה בקצב מדאיג במהלך העשורים האחרונים, עקב חשיפת יתר לקרינה אולטרה סגולה. עובדי חוץ, כמו עובדי חקלאות, פועלי בניין ועוד, חשופים לקרינת UV בתדירות גבוהה יותר ולתקופות ארוכות יותר מאשר אנשים העובדים בתוך מבנים. אך יש גם עובדי פנים, כמו רתכים, מפעילי תנורים (בתעשיית הפלדה ובתי היציקה) וטכנאי מעבדה (לחיטוי UV) החשופים לקרינת UV. הגנה על העור מפני קרינה אולטרה סגולה כוללת שימוש בקרם הגנה, הימנעות מעבודה בשמש בשעות שבהן הקרינה חזקה ולבישת בגדים המכסים ביעילות את פני העור.
ביגוד מגן יעיל להגבלת החשיפה לקרינת UV, ככל שמקדם ההגנה האולטרה סגול (UPF) שלו גבוה. לבדים יש בדרך כלל דירוג UPF של 15-50, המאפשר רק ל-2.5% מקרני ה-UV של השמש לעבור דרכם, וכל בד המאפשר חדירה של פחות מ-2% UV מסומן UPF 50+. תכונות פנימיות, כגון מבנה פיזי והרכב כימי, של בדי הלבוש, משפיעות על שיעור הספיגה של קרינת ה-UV שלהם ובהתאם - על רמת ההגנה שלהם מפני הקרינה. השיטות המקובלות לשיפור עמידות בדי המיגון מפני חדירת קרינת UV מבוססות בדרך כלל על הוספת תוספים כימיקליים, העלולים להתפרק בשמש ולהיהפך לרעילים ללובש, וכן, לאבד את כושר פעילותם בכביסות חוזרות.
לאחרונה, הצליחו חוקרים מאיראן לשפר את עמידות בדי המיגון מפני חדירת קרינת ה-UV באמצעות ננוטכנולוגיה. הם שינו את מבנה הבד על ידי ציפויו בחלקיקים ננו-סיביים של תחמוצת טיטניום (TiO2) ובכך, העלו את ערך מקדם ההגנה של הבדים לכ-56. השיטה הוּכחה כיעילה משום שחלקיקי ננו יעילים יותר בחסימת אור UV מאשר חלקיקים גדולים יותר, והבחירה של החוקרים בחלקיקים מסוג TiO2 הייתה מוצלחת, בין היתר, בזכות הפשטות בשימוש בחומר, וכן, מחירו ורעילותו הנמוכים.
מקור
UV protection properties of workwear fabrics coated with TiO2 nanoparticles
דף / מידע זה הוכן לפרסום על ידי יפעת זר