| קורס ממונים על הבטיחות בעבודה
|
הצגת הנושא
פקודת הבטיחות בעבודה היא אחד משני החוקים העיקריים בתחום הבטיחות והגהות בישראל. מקובל להגדיר אותה כחוק הטכני בבטיחות וגהות שעיסוקו העיקרי הוא ב"מה" שצריך לעשות. הנוסח החדש של הפקודה אושר ע"י הכנסת ב- 1970 ומבוסס על "פקודת בתי החרושת" המנדטורית. ככלל, הפקודה עוסקת בניסוח דרישות להסדרת תנאי עבודה בטיחותיים וגהותיים במפעלים ובמשק.
את פקודת הבטיחות בעבודה ניתן לחלק לשלושה נושאים עיקריים ולמספר נושאי משנה:
בטיחות - גידור מכונות, משטחי עבודה, מדרגות וסולמות, מעליות, מכונות ואביזרי הרמה, דודי קיטור, קולטי אויר, עבודה במקום מוקף, ממלטים מדליקה ועוד.
בריאות - ניקיון צפיפות, אוורור, תאורה, חום, ניקוז רצפות, השגחה רפואית ועוד.
רווחה - מי שתיה, רחצה, מלתחות, עזרה ראשונה .
בפקודת הבטיחות בעבודה קיימים פרקים וסעיפים ייחודיים העוסקים בתחולת החוק ובהגדרות משפטיות. פרקים אלה עוסקים בשאלות כגון מי הוא האחראי ברמת ההנהלה, וגם מה היא חובת העובדים בנושאי הבטיחות והגהות.
תקנות הבטיחות בעבודה
מכוח פקודת הבטיחות בעבודה נחקקו למעלה מ- 40 תקנות ע"י אגף הפיקוח על העבודה במשרד התמ"ת. בתקנות, המהוות חקיקה משנית, מפורטות הדרישות של פב"ט ונקבעות בהן הגדרות וכלים טכניים וארגוניים ליישום ההוראות ברמה מקצועית ביצועית.
דוגמאות לנושאי תקנות
בטיחות במכונות חקלאיות, טרקטורים בחקלאות, בדיקה בלחץ הידרוסטאטי של כלי לחץ, ציוד מגן אישי, עגורנאים ואתתים, הרמת אדם בסל הרמה למלגזות, בטיחות בעבודות חשמל, עבודות בניה, עבודה בגובה, גיליון בטיחות, בטיחות במעבדות, ועוד. כמו כן נכתבה קבוצה חשובה של תקנות בנושא גהות תעסוקתית העוסקות בעבודה עם חומרים כגון כספית, ארסן, עופרת, בנזן, ויניל כלוריד, אבק מזיק (אסבסט, טלק, חול), ממיסים פחמימניים הלוגניים וארומטיים, מתכות (ניקל, קדמיום, קובלט, בריליום) ובחומרים נוספים. קיימות גם תקנות לעבודה ברעש, ובקרינה מייננת (שהם גורמי סיכון פיזיקליים) .
ראשי פרקים חשובים
- נושאי החוק העיקריים.
- תחולת החוק על מפעלים ומקומות עבודה.
- אחריות המעביד וחובות העובד.
- תקנות הבטיחות והגהות בעבודה - רשימה חלקית ונושאים עיקריים.
קישורים
פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל - 1970
התקנות של פקודת הבטיחות בעבודה
|
|
|