Canadian Centre
for Occupational Health and Safety

מיקום נכון של צג המחשב
עריכה: מיכאל שריסקי

 מיקום הצג: יש למה לדאוג
 הגורמים המשפיעים על מיקום נכון של צג המחשב
 בחירת זווית צפייה הולמת
 בחירת מרחק צפייה הולם


מיקום הצג: יש למה לדאוג
הצג הוא חלק אינטגרלי של תחנת העבודה הממוחשבת. כאשר הוא מוצב באופן גרוע הוא יכול לגרום למשתמש לעבוד במגוון תנוחות לא נוחות. תנוחת עבודה, כשהסנטר מורם והראש וחלק הגוף העליון כפוף קדימה או לצד, נפוצה כאשר הצג מוצב באופן לא מתאים. תנוחות עבודה מאולצות אלה גורמות לאי נוחות למשתמש, ויכולות להוביל לפגיעת שריר- שלד השפעות שליליות נוספות כתוצאה ממיקום צג גרוע הן עייפות וגירוי העיניים, ראייה מטושטשת, עיניים צורבות מיובש וכאבי ראש.

תלונות שכיחות בקרב מפעילי מחשבים כוללות אי נוחות, כאבים בצוואר ובכתפיים וכן עייפות העיניים. ריבוי התלונות מצביע על כך שמיקום נכון של הצג לא זכה להכרה מספקת כגורם חשוב בארגון תחנת העבודה הממוחשבת.


הגורמים המשפיעים על מיקום נכון של צג המחשב
אי-הנוחות בתנוחת העבודה, והכאבים הנילווים נובעים מן המאמץ לצפות בצג כאשר הוא מוצב במקום לא מתאים ביחס לעמדת המשתמש. שני גורמים ממלאים תפקיד כאן: זווית הצפייה ומרחק הצפייה. זווית הצפייה מתייחסת לזווית מעל או מתחת לקו אופקי מדומה בין עיני הצופה ומרכז העצם הנצפה; במקרה של עבודה עם מחשב זהו מרכז הצג - ראו איור 1. מרחק הצפייה מתייחס לרווח בין עיני המשתמש לבין הצג - ראו איור 1. ברור שגורמים אלה הם קריטיים למיקום נכון של צג המחשב. זווית גרועה מובילה לאי-נוחות ביציבה (בצוואר ובכתפיים), בעוד מרחק לא מתאים יכול לגרום לעייפות העיניים.


איור 1

ההנחיות וההמלצות הקיימות, הן לגבי זווית הצפייה ובמיוחד לגבי מרחק הצפייה, שונות לעתים באופן משמעותי אלה מאלה. לכן, אין לראות בהן צו "חקוק באבן" אלא המלצות בלבד. ככאלה, ניתן להשתמש בהן כעמדות מוצא ולהתאימן לכל מצב נתון.


בחירת זווית צפייה הולמת
חוקרים מסכימים שבמצב מנוחה, העיניים מפנות באופן טבעי מבט קדימה ולמטה (ראו איור 1) - קו ראייה נורמאלי. אולם, לא ברור עד כמה למטה: ממצאים ניסיוניים נעים בין 15 מעלות עד כמעט 30 מעלות. אנשים שעוסקים במטלות תובעניות מבחינה ויזואלית מגבילים את תנועת העיניים כלפי מטה עד מחצית מהטווח האפשרי של 60 מעלות.


איור 2

לכן, לצפייה נוחה של דמויות על צג מחשב, סביר למקם את הצג בזווית של 15 מעלות (או מעט נמוך יותר) מתחת לקו האופקי. מיקום כזה יוצר אזור ויזואלי מועדף של 30 מעלות (מ- 15+ מעלות עד 15- מעלות מקו הראיה הנורמאלי).

מחקרים רבים בקרב אנשים, שמבצעים עבודה ויזואלית אינטנסיבית, מצביעים על כך שהסתכלות כלפי מעלה (מעל לקו האופקי) הנה מעייפת. לעומת זאת, הסתכלות כלפי מטה, כלומר נמוך מ- 15 מעלות מתחת לקו האופקי, לא מעייפת במיוחד. ממצא זה מאפשר הרחבה של אזור הראייה כלפי מטה בעוד 15 מעלות (אזור ויזואלי מקובל) עד לסך של 45 מעלות (ראו איור 3).


איור 3

לעתים רחוקות הצגים ממוקמים מעל לרכיב המחשב שנקרא בדרך כלל CPU ("קופסת המחשב"). צג שממוקם גבוה כל כך הוא מקור לאי נוחות ובטווח הארוך הוא יכול לגרום בעיות שריר-שלד באזור הצוואר והכתפיים. בתחנת עבודה בה גובה השולחן והכסא מכוונים היטב, הצג צריך להיות ממוקם באותו גובה כמו המקלדת. כאשר מסדרים צג בתחנת עבודה כלשהי, יש לזכור שאי הנוחות שנגרמת מצג שמונח גבוה מדי (מעל לקו האופקי) גרועה ממצב בו הוא מוצב נמוך מדי (מתחת לאזור ראייה מקובל).

כשמשתמשים בצג גדול מהרגיל, או בכזה שמוצג במצב אנכי (portrait), ודאו שהקצה העליון של הצג לא נמצא גבוה מעיני המפעיל.


בחירת מרחק צפייה הולם
הסתכלות למרחק גדול אינו גורם לעייפות העיניים - המאמץ השרירי הנדרש כדי להתמקד בפרטים קרובים הוא שמאמץ את העיניים. ההבחנה בין "רחוק" ו"קרוב" לעולם אינה חד משמעית. היא לא רק אינדיבידואלית אלא יכולה גם להשתנות לאורך זמן, בשל הגיל, למשל.

אקומודציה* ומיקוד** הן שתי פונקציות עיקריות ששולטות על צפיית עצמים קרובים. ככל שמרחק הצפייה קצר יותר, המאמץ השרירי הנדרש לאקומודציה ולמיקוד גדול יותר ובשל כך גם מגדיל את הסיכון לאי נוחות לעין. לעומת זאת, מרחק צפייה גדול יותר מסיר את הסיכון למאמץ יתר של העין אך יכול לגרום לקושי גדול יותר בהפרדת הפרטים או התווים העדינים המופיעים על צג המחשב. כתוצאה מכך, מרחק הצפייה הנכון הוא זה שבו משתמש המחשב יכול לקרוא בקלות מהצג ללא מאמץ יתר של העין.

טווח צפייה שנע בין 40 ס"מ ל-70 ס"מ מספק נוחות ויזואלית לרב המשתמשים במחשב. במצב בו מרחק הצפייה המומלץ גדול מדי עבור המשתמש מכדי לראות בברור את הפרטים, עדיף להגדיל את גודל הגופן מאשר לקבוע מרחק צפייה קצר יותר.


* אקומודציה היא ההתאמה האוטומטית של העין להתמקדות בעצמים קרובים. העיניים מגיעות לכך על ידי שינוי הקימור (או הצורה) של העדשות.

** מיקוד הוא ההפנייה האוטומטית של העיניים פנימה (לכיוון האף) בעת צפייה בעצמים קרובים.

מידע נוסף בנושא:
כללי ארגונומיה בעבודה עם מחשב. מאת: מיכאל שריסקי. פרק ב' בחוברת טכנית "בטיחות וגיהות בעבודה במשרדים", המוסד לבטיחות ולגיהות, 2009.



מבוסס על דף המידע Positioning the Monitor מתוך הסדרה OSH Answers של המרכז הקנדי לבריאות ולבטיחות בעבודה CCOHS, באדיבותו, וכפי שפורסם באתר האינטרנט www.ccohs.ca.