NIOSH: עבודה עם תוספי טעם בתעשיית המזון והסיכון למחלת ריאות תעסוקתית ערכה: דינה פלד*
בשנים האחרונות NIOSHביצע מחקר אינטנסיבי תוך שיתוף פעולה עם מפעלים בתעשיית יצור פופקורן לתנורי מיקרוגל ועם יצרני תוספי טעם. ממצאי המחקר הצביעו על כך שחשיפה תעסוקתית לכימיקלים בתוספי הטעם עלולה לגרום להתפתחות מחלת הריאות bronchiolitis obliterans, שהינה מחלת ריאות חמורה ובלתי הפיכה. התסמינים הראשוניים הם שיעול וקוצר נשימה במאמץ, שאינם חולפים גם לאחר שעות העבודה. רופאים נוטים לייחס תסמינים אלה בטעות לאסטמה, ברונכיט, דלקת ריאות או תופעות לוואי של עישון בטרם יגיעו לאבחנה הסופית. חשיפה תעסוקתית לתוספי טעם עלולה להביא גם לגירוי באף, בעיניים, בגרון ובעור, ואף לכוויות כימיות בעיניים. NIOSH ממליץ להפנות ללא דיחוי להמשך אבחון רפואי עובדים שסובלים משיעול מתמיד, מקוצר נשימה במאמץ, מגירוי קבוע או תדיר בעיניים, באף, בגרון או מגירויי עור, מתפקוד ריאתי לא תקין שנתגלה בבדיקת תפקודי הריאות (ספירומטריה), או מהידרדרות מואצת בתפקוד ריאתי. על הרופאים ליידע את העובדים בכל בעייה רפואית, חשודה או ודאית, שיכולה להגרם או להחריף כתוצאה מחשיפה תעסוקתית, ולהמליץ על המשך הבדיקות והטיפול הנדרש, כמו גם המלצות על הגבלת החשיפה של העובד (כולל הרחקה מסביבת העבודה) ועל שימוש בציוד מגן אישי. במקרים חמורים של המחלה עובדים עלולים שלא להגיב לטיפול תרופתי, ויתכן וידרשו להשתלת ריאה. אלה שכן יושפעו מהטיפול, יחושו הקלה הדרגתית או הפסקה בשיעול רק לאחר שנים שכבר לא יהיו חשופים לאדים של תוספי הטעם, אך ימשיכו לסבול מקוצר נשימה במאמץ. למרות שעדין רב הנסתר בכל הקשור לידע אודות מידת רעילותם של תוספי הטעם, NIOSH ממליץ לנקוט צעדים לשיפור סביבת העבודה, על מנת להקטין את מידת החשיפה של העובדים לתוספי הטעם או מרכיביהם הכימיים: § שימוש בחומרים פחות רעילים, לאחר בדיקה מדוקדקת של החלופות האפשריות § שימוש באמצעי מניעה הנדסיים, כגון, מערכות סגורות, בידוד ואיוורור § הטמעת בקרה ניהולית, כגון הקפדה על נהלי עבודה § הדרכת עובדים ומעסיקים במטרה להעלות המודעות לסיכונים האפשריים ודרכי מניעתם § שימוש בציוד מגן אישי במידת הצורך § ניטור חשיפות תעסוקתיות, מעקב אחר בריאות העובדים ודווח לרשויות הבריאות על תסמינים או מקרי מחלה. ריכוז החומר בנושא זה, המתפרסם עתה באתר NIOSH (מדור NIOSH Safety and Health Topics) כולל מידע אודות המחלה: הסימפטומים, מתי יש להפנות עובדים לבדיקות, כיצד לנהוג עם עובדים שנפגעו, הטיפול שיש להעניק לעובדים, ואמצעי המניעה שיש לנקוט במקום העבודה. באתר הפנייה למשאבי מידע ומחקרים של NIOSH בנושא, וכן קישורים למקורות מידע ממשלתיים ומסחריים. בין היתר ישנם קישורים למסמכים מטעם מחלקת שרותי הבריאות במדינת קליפורניה, ובהם חוזר שנשלח בחודש מאי השנה למעסיקים בתעשיית יצור תוספי הטעם למאכל. בחוזר עדכון לגבי שני מקרים של מחלת ברונכיוליטיס חסימתי. על פי החוזר, המחלה מיוחסת לחשיפה תעסוקתית לחומר diacetyl, שהינו מרכיב בתוסף טעם מלאכותי ונותן טעם חמאה. בין יתר ההמלצות, מחלקת שרותי הבריאות במדינת קליפורניה אף ממליצה למעסיקים להפנות את כל העובדים שנחשפו בעבודתם לחומר זה או דומיו לבדיקת תפקודי ריאה.
כתובת דף הנושא Flavorings-Related Lung Disease באתר NIOSH: http://www.cdc.gov/niosh/topics/flavorings
|