האם לעלייה בכולסטרול יש קשר ל- stress ערכה: ליבנת כהן *
קיימת עדות לכך שלחץ יכול להגביר את קצב הלב, להפחית את היכולת של המערכת החיסונית להתגבר על התקררויות ולהגביר סמנים דלקתיים. על פי ממצאי מחקר, שדווח ב- Health Psychology ופורסם ע"י American Psychological Association (APA), לחץ יכול גם להעלות את רמות הכולסטרול בדם. המחקר בחן כיצד יכולות תגובות ללחץ לאורך זמן, להעלות את רמות השומנים בדם. המחקר כלל כ-200 נשים וגברים בריאים בגיל העמידה. החוקרים מאוניברסיטה בלונדון בדקו כיצד אנשים מגיבים ללחץ והאם תגובה זו יכולה להעלות להם את רמות הכולסטרול בדם ולהגביר את הסיכון שלהם ללקות במחלות לב וכלי דם. שינויים ברמת כלל הכולסטרול של המשתתפים במחקר הכוללת שינויים ברמות של "הכולסטרול הרע " (LDL) ושל "הכולסטרול הטוב (HDL) "נבדקו לפני, ושלוש שנים אחרי, סיום ביצוען של שתי משימות מלחיצות.
על פי הממצאים של המחקר, אנשים שונים בתגובת הכולסטרול שלהם ללחץ. אצל חלק מהמשתתפים הייתה עליה גדולה ברמות הכולסטרול אפילו בטווח הקצר, בשעה שאצל משתתפים אחרים הייתה עלייה קטנה של הכולסטרול בדם. שינויים בתגובות הכולסטרול שנבדקו במעבדה משקפים כנראה את התגובות של אנשים לאתגרים יומיומיים. מכאן שאלה שאצלם השינויים בתגובות הכולסטרול בעת לחץ גדולים יותר, יהיו גם אלה שמגיבים חזק יותר למצבים רגשיים בחייהם. אלה הן התגובות בחיי היומיום שהצטברותן הובילה לעליה ברמת הכולסטרול או לעליה ברמת השומנים בדם שלוש שנים מאוחר יותר. נראה, שתגובת אדם ללחץ, היא מכניזם שבאמצעותו יכולות להתפתח רמות גבוהות יותר של שומנים בדם. בחינת הלחץ כללה בחינת תפקוד מערכת הלב וכלי הדם, בחינת תפקוד המצב הדלקתי ותפקודי קרישה של המשתתפים, לפני ואחרי התגובות שלהם לביצוע משימות מלחיצות ברמה בינונית. במעקב שהתבצע שלוש שנים מאוחר יותר, נמצא, כפי שהיה צפוי, שרמות הכולסטרול של כל המשתתפים במחקר עלו. אבל, אצל משתתפים שתגובות הלחץ ההתחלתיות שלהם היו גבוהות יותר, הייתה עליה גדולה יותר של כולסטרול מאשר אצל משתתפים שתגובות הלחץ ההתחלתיות שלהם היו נמוכות. למשתתפים שתגובות הלחץ שלהם היו גבוהות (בשליש עליון) הייתה סבירות גבוהה (פי שלוש) לרמות גבוהות של הכולסטרול "הרע" מעל הסף הקליני המקובל, מאשר למשתתפים שהתגובות שלהם ללחץ נרשמו בשליש התחתון של הסקאלה. שוני זה לא היה תלוי ברמות הבסיס של כולסטרול, במין, בגיל , בצריכת אלכוהול או בעישון של המשתתפים במחקר. החוקרים לא מצאו שוני בין המינים בנוגע לרמות הכולסטרול שלהם ובנוגע לתגובה שלהם ללחץ.
יתכן, שהסיבה לכך שתגובות ללחץ רציני גורמות לעליית הכולסטרול בדם היא, שלחץ מעודד את הגוף לייצר יותר אנרגיה בצורה של תוצרי חילוף חומרים - חומצות שומניות וגלוקוזה. חומרים אלה, מאלצים את הכבד ליצר ולהפריש יותר "כולסטרול רע" שהוא הנשא העיקרי של הכולסטרול בדם. סיבה אחרת יכולה להיות שלחץ פוגם בפינוי השומנים מהדם. אפשרות שלישית - יכול להיות שלחץ מגביר את היצור של תהליכים דלקתיים שמגבירים את יצור השומנים בדם. לדברי אחד החוקרים, למרות שתגובות השומנים בדם ללחץ לא היו ניכרות,יתכן שרמת השומנים בדם כתגובה ללחץ עלולה לספק התראה לגבי אלה שנמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות במחלת לב כלילית.
|