www.osh.org.il

נובמבר 2011

 

האם חגורות גב מונעות פגיעות בגב?

מאת: ד"ר יוהנה גייגר *

 

פגיעות גב מהוות כחמישים אחוזים מתוך פגיעות שלד-שריר בעבודה (BLS), ופוגעות קשות בתפקודם של רבבות עובדים ובאיכות חייהם של רבים.  האם השימוש בחגורות גב במהלך עבודה פיזית עשוי למנוע פגיעות גב?  חוקרים רבים עמלו למצוא תשובה לשאלה זו.

על אף הדעה הרווחת כי חגורת גב עשויה להגן על העובד בפני פגיעה, אין לכך הוכחה מדעית.

מה זאת חגורת גב?

חגורות גב – או חגורות אורתופדיות – נמצאות בשימוש שנים רבות.  חגורות הגב נועדו במקורן להיות מכשיר רפואי המסייע לשיקום.  אך בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש בחגורות גב בקרב עובדים בריאים המקווים – בעזרת החגורה -  למנוע פגיעות גב עתידיות במהלך עבודתם.   במקומות עבודה בארץ ובחו"ל  אף הונהג נוהל המחייב את העובד להשתמש בחגורה בעת עבודתו.

רוב חגורות הגב הנמצאות בשימוש תעסוקתי עשויות מחומר אלסטי,  וניתן להדק אותן סביב המותנית, על ידי העובד, בחוזק הרצוי.  לחלקן רצועות לכתפיים המונעות את החלקת החגורה גם  כשהיא אינה הדוקה לגוף.   ישנן חגורות המשלבות רצועות קשיחות יותר לתמיכה ולקיבוע נוספים.  רוב החגורות מיועדות לשימוש מעל לבגדי העבודה; חלקן ניתנות לשימוש מתחת לבגדים.

האם חגורות גב מסייעות לגב?

התומכים בשימוש בחגורות גב הציגו מספר מנגנונים אפשריים להגנה על הגב. בשנים האחרונות נבדקו השערות אלה במחקרים ברחבי העולם.

-         הפחתת העומס על הגב על ידי העלאת הלחץ התוך-בטני (IAP)

מספר מחקרים בדקו האם חגורת גב מסייעת לאיזון הכוחות המופעלים על הדיסקים בעת הרמת משאות, על ידי הגברת הלחץ התוך בטני.  במספר מחקרים, לא היו מימצאים עקביים להוכחת ההשערה.  לא נמצאה הוכחה מדעית לטענה.

-         הפחתת העומס על שריר הגב על ידי הקשחת הגו

נבדקה השפעת חגורת גב על פעילות שרירי הגב בעת הרמה.  במספר קטן של מחקרים שבחנו את השפעת החגורה על פעילות שרירית  (EMG) או על יכולת ההרמה של הנבדקים, לא הועלו ממצאים עקביים. 

לא נמצאה הוכחה מדעית לטענה.

-                   הפחתת עומס על הגב על ידי הקטנת תנועתיות הגב בזמן השימוש. 

הרמת משאות בעת תנועתיות הגב בכיפוף, בפיתול או בהטיה נחשבת כגורם סיכון לפגיעות גב.  בדיקות של תנועתיות הגב בעת השימוש בחגורה מעלות סברה כי תנועתיות הכיפוף אינה מופחתת על ידי החגורה.  עם זאת, נרשמה הפחתה בתנועתיות הגב בפיתול ובהטיה.   מחקר נוסף מצא הפחתה משמעותית במידת כיפוף הגב בעת השימוש בחגורות גב; וזאת בתנאי מעבדה. 

התמיכה המחקרית בטענה מוגבלת ואינה עקבית. 

-                   הפחתת מספר הפגיעות בעבודה

במספר מחקרים רבי-היקף, כולל מחקר בו נסקרו יותר מ-13,000 עובדים, לא נמצא קשר ברור בין שימוש בחגורת גב לבין הסיכוי לפגיעת גב. 

לא נמצאה הוכחה מדעית לטענה.

האם חגורות גב יכולות להזיק?

הועלו גם השערות בנושא השפעות שליליות אפשריות לחגורות גב. 

-         חגורות גב עלולות לגרום לעלייה בלחץ הדם

-         חגורות גב עלולות לגרום להיחלשות השרירים, ובכך לסיכון מוגבר לפגיעה בעתיד

בנושאים אלה, טרם הוסקו מסקנות חד-משמעותיות.

-         חגורות גב גורמות לאי-נוחות, לשפשופי עור או לפצעים

ההשלכה העיקרית של טענה זאת היא על היענות העובדים: בזמן תנועה או בזמן עבודה, עובד עלול להסיר או לשחרר את החגורה בגלל שהיא גורמת לאי-נוחות או לחימום-יתר. 

-         חגורות גב  מעניקות ללובש אותן תחושת ביטחון מופרזת

הסיכון המרבי בשימוש בחגורות גב טמון בהתנהגותם של אותם עובדים המוותרים על כללי השמירה על הגב בגלל התחושה שחגורת הגב מגנה עליהם בכל מקרה.  אותם עובדים עלולים לאמץ את הגב מעבר לרצוי, ובכך להגביר את הסיכון לגב. 

מסקנות

ארגוני בטיחות ובריאות בעולם, לרבות המכון הלאומי לבטיחות ולבריאות בעבודה האמריקני, (NIOSH )  והמוסד לבטיחות ולבריאות תעסוקתית הקנדי (CCOHS) מסיקים:

אין הוכחה מדעית שחגורות גב מונעות פגיעות גב.

לכן, אין תמיכה מדעית בהכרה בחגורות גב כאמצעי בטוח למניעת פגיעות גב בקרב עובדים בריאים.

מה עושים?

הדרך הבטוחה ביותר למנוע פגיעות גב היא הפחתת גורמי הסיכון לגב במקומות עבודה,  וזאת על ידי שילוב אמצעים, כגון: הגברת השימוש באמצעי עזר להרמה, הפחתת משקל המשאות, הפחתת מרחק הנשיאה בין עמדה לעמדה ומתן הדרכה לעובדים בכללי השמירה על הגב. 

המניעה הטובה ביותר היא החלת תכנית ארגונומית במקום עבודה, כולל סקר סיכונים ארגונומיים, זיהוי אמצעים לטיפול בסיכונים, יישום ובקרה.  תכניות משולבות המושתתות על מעורבות העובדים וההנהלה כאחד הוכחו כיעילות במניעת פגיעות גב בעבודה.


 

מקור:

http://www.cdc.gov/niosh/docs/94-127/.

http://www.ccohs.ca/oshanswers/ergonomics/back_blt.html

http://www.bls.gov/news.release/pdf/osh2.pdf

Minor SD; 1996; Use of back belts in occupational settings; PhysTher 76: 403-408

Wassell t al; 2000; A prospective study of back belts for prevention of back pain and injury; JAMA 284;21; 2727-2732

 

 

 

* ד"ר יוהנה גייגר, מדריכת ארגונומיה ראשית, המוסד לבטיחות ולגיהות.

   מתוך דפי מידע 110 ג' – 111 ג'