www.osh.org.il

נובמבר 2011

 

חשיפה לדיאצטיל – עדכונים ועובדות חדשות

מאת: ד"ר אשר פארדו *

 

דיאצטיל הוא תוסף של חומרי טעם ביצור מזון ונותן למזון טעם חמאה. לדוגמה, אחד המוצרים הנפוצים בהם הוא מופיע הוא הפופקורן. זהו נוזל נדיף ובעת תהליכי יצור חמים בתעשיית המזון  עלול לשחרר אדים ולהוות מקור לחשיפה נשימתית של עובדים.

 

לפני שלוש שנים הבאנו לידיעת קוראי עלון זה את החשש לסיכון מדיאצטיל. אנו חוזרים ודנים שוב בנושא לאחר שלאחרונה, המכון האמריקאי הלאומי לבטיחות ובריאות (NIOSH) הפיק דף עובדות חדש על חשיפה לדיאצטיל. מחלת סימפוניות חסימתית נדירה וחמורה (constrictive bronchiolitis obliterans) קושרה קשר נסיבתי לעובדים שנחשפו לדיאצטיל לרבות אישוש באמצעות ביופסיה לריאות בקרב עובדים שנפגעו. המחלה מתבטאת בצילוק לייפתי (fibrosis) של נתיבי אוויר זעירים (סימפוניות) המובילים אוויר לריאות והיצרות קונצנטרית שלהם. היצרות זו גורמת לעיוות החלל של הסימפוניות ודלקת כרונית באתרי הפגיעה. הנזק הוא בלתי הפיך ויוצר חסימה של זרימת אוויר חופשי בסימפוניות הפגועות, הגורמת לקשיי נשימה חמורים ולכליאת אוויר בריאות בזמן נשיפה. במספר עובדים החסימה החמורה והקבועה היתה קטלנית.

 

עובדים המייצרים, משתמשים או עובדים ליד חומרי טעם שמכילים דיאצטיל נמצאים בסיכון. חשיפות עלולות להתרחש במקומות הבאים:

-          מפעלים לייצור חומרי טעם

-          מפעלים לייצור פופקורן במיקרוגל.

-          מאפיות מסחריות וקמעונאיות

-          מזנונים ומפעלים לייצור ממתקים

-          יצור מוצרי חלב ויצור מוצרים ארוזים משמנים צמחיים, כגון מרגרינה ושמן בישול

-          מפעלים לייצור מזון בטעמים. 

 

מקרי המחלה נצפו רק בתעשיית חומרי הטעם המכילים דיאצטיל ובייצור פופקורן במיקרוגל. דרגת הסיכון לעובדים בתעסוקות אחרות בהן מופיע דיאצטיל עדיין אינה ידועה.

 

לא בכל מקרה מופיעים תסמיני המחלה והם נבדלים בחומרתם. התסמינים העיקריים הם: שיעול יבש (ללא ליחה) קוצר נשימה במאמץ, צפצוף בעת נשיפה. תסמינים אחרים העלולים להופיע הם חום, הזעת לילה, ירידה במשקל, גירוי תכוף או תמידי של עיניים, אף, גרון ועור. התסמינים יכולים להופיע בהדרגה או בפתאומיות והם אינם נחלשים או נעלמים לאחר היציאה מהעבודה או בסוף שבוע.

 

אבחנה רפואית של מחלת הריאות המיוחסת לחומרי טעם מכילי דיאצטיל כוללת את התצפיות הבאות:

-          תבנית חסימתית של ליקוי באיוורור הריאות בספירומטריה ולפעמים תבנית מגבילה.. התיפקוד אינו משתפר לאחר מתן מרחיבי סימפונות.נדרשת השוואה זהירה של תוצאות ספירומטריה לאורך זמן כדי לזהות ירידה בתיפקודי הריאות.

-          בדיקת נפח הריאות (FRC) עקבית עם הופעת נפחת (hyperinflation). הריאות מאבדות אלסטיות שאינה מאפשרת הוצאה מלאה של האוויר.

-          בדיקת דיפוסיה (TLCO) היא נורמלית ביחוד בשלבים מוקדמים של המחלה.

-          צילום חזה נורמלי אך יכול להראות נפחת.

-          סריקת CT בזמן שאיפה ונשיפה מראה לכידת אוויר הטרוגנית בנשיפה ויכולה להדגים התעבות של דופן הסימפוניות, הבדלי צפיפויות בין אזורים פגועים ולא פגועים, הרחבה צילינדרית בלתי הפיכה של סימפונות (cylindric bronchiectasis) וצללי אטימויות מפוזרות בריאות (GGO).

-          ביופסיה ריאתית המאשרת את המחלה (הביופסיה אינה הכרחית).

 

יש להרחיק עובדים שנפגעו ממקור החשיפה כדי למנוע המשך חשיפה.

 

מבין ההמלצות לבקרה ומניעה של החשיפה יוזכרו בקרת סביבת העבודה ע"י איוורור או אמצעים הנדסיים אחרים, הגנה אישית מתאיצמה, אטימת מיכלים המכילים את חומרי הטעם כאשר אינם בשימוש, הדרכה על תוכן תוויות האריזות של החומרים והבנת הסיכונים, הכרת פרקטיקת עבודה נכונה בטיפול ואיחסון שלהחומרים והכרת הסימפטומים של המחלה.


 

מקור:

http://ohsonline.com/articles/2011/11/10/niosh-releases-new-fact-sheet-on-diacetyl-exposure.aspx

 

http://www.cdc.gov/niosh/docs/2012-107/

 

 

 

ד"ר אשר פרדו, מחלקת מחקר של המוסד לבטיחות ולגיהות.