תשובת השבוע ממרכז המידע 21.01.09
השאלה:
מהן הדרישות בקשר לשינוע/הובלה/טלטול של גלילי גז?

שינוע של גלילי גז הנו תהליך בעל מספר שלבים החל ממפעל מילוי הגלילים בגז, הובלת והעמסת הגלילים על המשאית והובלתם ללקוח, וכלה בפריקתם מהמשאית ושינועם הפנימי אצל הלקוח. השינוע בתחום המפעל/אצל הלקוח יכול להתבצע באמצעות כלי הנעה מכני כגון מלגזה, או טלטול ידני.

שינוע גליל הגז יכול להתבצע בשני מצבים: עמידה/אנכי, או שכיבה/אופקי .
הבחירה בצורת השינוע/הובלת הגליל, נקבעת על ידי מצב הצבירה של הגז בגליל .
  • גלילים המלאים עם גז הנמצא במצב צבירה נוזלי יש להובילם/לשנעם במצב אנכי/עמידה, לדוגמה גלילי גז המכילים אצטילן, גפ"מ.
  • גלילים המלאים עם גז הנמצא במצב צבירה גזי ניתן להובילם/לשנעם במצב אנכי/ עמידה או במצב אופקי/שכיבה, מומלץ ורצוי להובילם גם במקרה זה במצב אנכי.
א. טלטול ידני
טלטול ידני של גלילי גז יש לבצע בעזרת עגלה מיוחדת להעברת גלילי הגז כאשר הגליל במצב אנכי.
צילום של דוגמת עגלה כנ"ל מחוברת "גזים - היבטי בטיחות וגיהות" בהוצאת המוסד לבטיחות וגיהות (עמ' מס' 48,49).
ניתן לקבל על ידי פניה למרכז המידע של המוסד לבטיחות וגיהות.

ב. שינוע על ידי מלגזה
שינוע של גלילי הגז והובלתם על ידי מלגזה מבוצע באמצעות כלוב מיוחד להובלת גלילי הגז בעמידה. מבנה הכלוב אמור לאפשר שינוע מס' גלילים בו זמנית ומצד שני גם גליל גז בודד, אי לכך הכלוב חייב לכלול אפשרות לריתום גלילי הגז בתוכו למניעת נפילה .
צילום של דוגמת עגלה כנ"ל מחוברת "גזים - היבטי בטיחות וגיהות" בהוצאת המוסד לבטיחות וגיהות (עמ' מס' 50,51).
ניתן לקבל על ידי פניה למרכז המידע של המוסד לבטיחות וגיהות.

ג. הובלה/שינוע על ידי משאית - מחוץ לשטח המפעל
  1. הובלת וצורת הובלת גלילי גזים כפופה ל"תקנות שירותי הובלה" התשס"א 2001,
    תקנה 15 הוראות מיוחדות להובלת חומרים
    תת סעיף הבא מכתיב את :


    כמו כן התקנות הנ"ל מגדירות את כמות הסף של כל חומר מסוכן להובלה שמעליהם הם חלות. הכמויות והגדרותיהם/סוגיהם מופיעות בתוספת השנייה לתקנות שירותי הובלה. מעל כמות הסף חלות כל הדרישות של תקנות שירותי הובלה המתייחסות להובלת חומרים מסוכנים. ההתייחסות היחידה הספציפית לגזים בתוך התקנות נמצאת בתקנה 15(3) . היא מתייחסת לאופן מיקומם וצורת העמדתם של גלילי גז בכלי הרכב. כפי שנאמר בתקנה זאת אין להשכיב את גלילים המכילים גזים בצורת נוזל (גזים מונזלים כגון גפ"מ). יש למקמם בתוך מסגרת מיוחדת ואין לכסותם. התקנות לא מתייחסות פרטנית לנוהלי בטיחות בהובלה, אך ברור כי בהובלה יש למנוע תזוזה ונפילה של הגלילים , פגיעה בפתחי ו/או ברזי הגליל ובגוף הגלילים, יש להסביר לנהג תכונות סיכון של הגז ולהדריכו לגבי פעולות במצב חירום בהתאם לכרטיס בטיחות הנדרש בהובלה, לאסור עישון ושימוש במקורות ניצוץ בסביבת גלילים, יש לבדוק כי אין נזילת גז מתוך הגלילים לפני העמסה, והמצאות מטפה אש ברכב, וכו'.

  2. רוב דרישות של תקנות שירותי הובלה הקשורות להובלת חומרים מסוכנים אינן מתייחסות להובלת חומרים מסוכנים בכמות קטנה מכמות הסף. קיים מאמר של מרכז המידע של המוסד לבטיחות בנושא שינוע חומ"ס, גיליון מס' 29 (ת-127). המאמר מתייחס להמלצות להובלת חומרים מסוכנים (כולל גזים) בכלי רכב פרטיים, או בכלי רכב מסחריים בכמות קטנה מכמות הסף. גם בהובלה כזו שאין בה חובה בקבלת רישיון מוביל, יש צורך להתייחס לנוהלי בטיחות, כולל אלה שצוינו לעיל: איסור עישון, קיבוע של גלילים, אוורור, וכו'.

  3. מידע כללי
    מומלץ לעיין בחומר כללי הדן בשינוע גלילי גז הכולל המלצות בטיחותיות שונות:
    1. קיימות המלצות לניטול גלילי גזים מתוך החוברת "נוהל בטיחות לחמצן, מימן, חנקן וארגון" מאת איתן מרכוס ואריה אוקסמן. ניתן לראותם או לקבלם במרכז מידע של המוסד לבטיחות וגיהות
    2. ראה הנחיות בפרק ז' - העברה והובלה , מתוך תקן ישראלי מס' 712 , גלילים מיטלטלים לגאזים: כללי בטיחות ( תקן רישמי )
    3. קיימות המלצות ADR סעיף 10 CV ( עמ' 545) בעת ההובלה הגלילים עם משאית ,לצורת הסידור וכיוון ראש הגליל כאשר הם מובלים במצב אופקי/שכיבה ) ראש הגליל לא מופנה כלפי תא הנהג )

(דוד זיו , 44229)