תשובת השבוע ממרכז המידע 17.02.08
השאלה:
האם קיימת חשיפה סביבתית מגג אסבסט לעובד מחסן?

אסבסט מתאפיין ביכולתו להתפורר בקלות ולחדור למערכת הנשימה. עם זאת במידה ולוחות האסבסט שלמים ללא פגם ונשארים כך, לא קיים כל סיכון. לפיכך יש לבצע במקום הערכת סיכונים, שיתכן וייקבע שיש מקום לבצע ניטור סביבתי, או לחילופין לצבוע את החלק הפנימי של גג האסבסט בצבע מתאים.

יש לבצע הניטור הסביבתי על ידי בודק מוסמך.

צביעה של משטחי אסבסט תעשה בצבע אטום כמו למשל צבע סינטטי. מומלץ להיוועץ בנושא בחירת הצבע והתאמתו לצביעה בעזרת הציוד המתאים על האסבסט עם ספק הצבע.
חברת "טמבור" משווקת צבע פוליאוראה של חב' Polyurea development association למטרה הנ"ל. פרטים על תכונות הצבע ראה המאמר "פוליאוריאה - הדור החדש בעולם הציפויים".
כמו כן ראה דף טכני ופרטים באתר של הספק "טכנולוגיות ציפוי מתקדמות" (טל' 6331160 - 04).

מומלץ להיוועץ בחברות הנ"ל ביחס לעמידות בחום ושאר התכונות הנדרשות ביישום האפליקציה.

יש להדריך את העובדים העוסקים בצביעת אסבסט, כיצד מתגוננים מפני חשיפה אפשרית לסיבי אסבסט באוויר. יש לספק לעובד בגדי עבודה שלמים ומלאים המכסים היטב את כל הגוף. כמו כן יש לחבוש מסכת פנים מתאימה הכוללת מסנן מסוג 3P.

לידיעה, עובד הנמצא במחסן בעל גג אסבסט אינו נחשב ל"עובד אסבסט", שעליו חלות תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק), תשמ"ד-1984 שלגביו ערך החשיפה המשוקללת המרבית המותרת הוא 200,000 סיבים למ"ק אוויר (0.2 סיב לסמ"ק).

לגבי עובד כזה הרמה המרבית הסביבתית המותרת של סיבי אסבסט בהתאם ל"ערך מנחה" שנקבע ע"י הועדה הטכנית לאבק מזיק הוא נמוך בהרבה (בערך פי אלף) 1350 סיבים למטר מעוקב אוויר. מידע נוסף בעניין זה תמצאו בחוברת מבנים תעשייתיים בעלי קירות או תיקרות אסבסט (קוד הפצה ת-99) שבהוצאת מרכז מידע של המוסד לבטיחות ולגיהות

ראה גם לוחות אסבסט: שאלות ותשובות מאת רון ויזינגר מנהל מחלקת גיהות של המוסד לבטיחות ולגיהות, חבר בוועדה הטכנית לאבק מזיק:

(זהר שטרן , 41469)