תשובת השבוע ממרכז המידע 23.03.03
השאלה:
מה הן הוראות הבטיחות בעבודות חיתוך עם סכינים במטבחים?

הפתרונות המוצעים להתמודדות עם סיכונים בעבודות חיתוך במטבחים כוללים את המרכיבים הבאים:

-       אמצעים הנדסיים- ארגון בטיחותי/ארגונומי של תחנות העבודה, שיטות העבודה וכלי העבודה.

-       פיקוח על תהליכי העבודה, כגון טכניקות חיתוך מתאימות , הדרכת עובדים חדשים, פיקוח על שינויים בציוד וביצוע התאמות בהתאם בשיטות עבודה ובהדרכות.

-      ציוד מגן אישי, לפי דרישות תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי), השתנ"ז, 1997, ראה בתוספת לתקנה: כפפות מתאימות לפי סעיף 6.2; נעלי או מגפי בטיחות לפי סעיף 7.25; סינרים להגנה מפני פגיעות מכניות; בעת ניקוי וחיתוך עצמות; עבודה עם סכין שמצריכה תנועה של הסכין כלפי הגוף - סעיפים 10.9-10.10.

-      דרישות התקנים לציוד מגן אישי-

הציוד שמסופק לעובדים צריך לעמוד בדרישות התקנים הרלבנטיים כמו:

א.    ת"י 2423 - סינר מגן לשימוש עם סכיני יד

ב.    ת"י 5131 חלק 1 - ביגוד מגן- כפפות ומגיני זרוע להגנה מפני חתכים ודקירות של סכיני יד: כפפות חוליות ומגיני זרוע.

ג.     ת"י 5131 חלק 2 - ביגוד מגן- כפפות ומגיני זרוע להגנה מפני חתכים ודקירות של סכיני יד: כפפות ומגיני זרוע עשויים מחומרים שאינם חוליות.

ד.    ת"י 1112 על חלקיו - נעלי בטיחות

ה.    ת"י 171- מנעלים לשימוש מקצועי-קביעת ההתנגדות להחלקה

ו.     ת"י 727 - מגפי בטיחות מגומי עם כיפות מגן

ז.     מפרט 121 - ציוד מגן אישי לעבודה כפפות וכסיות מגן דרישות כלליות.

ח.    מפרט 121 חלק 1 - ציוד מגן אישי לעבודה : כפפות לעבודות בגופים חדים

-       הנהגת אמצעים מנהליים כולל האטת קצב העבודה , הקטנה של משך ותדירות של התנועות.

א. רוטציה של עובדים בין תפקידים לשם מניעה של שיגרה מוגזמת בעבודה.

ב. להלן מידע בנושא בטיחות בשימוש בסכיני מטבח מתוך אתרים שפרטיהם מובאים בהמשך.

http://www.thecookinginn.com/ksafetyb.html

Site description: The Cooking inn: a better way cooking site

Knife Safety

Here are some tricks that will help you keep from being hurt when you work with your kitchen knives and the other sharp edges around the kitchen..

  • Keep your knives sharp. If your knife is sharp, it will slide easily through what you are cutting, with little force involved. If the knife is dull, you have to force it to do the cutting, and if you slip a little, there is all that force that makes the knife glance off anything in its way, and often cut the heck out of it.
  • When you are using a knife, don't cut with the edge toward you or your fingers. If you slip, the blade keeps going toward you, and can easily get you. Pay a lot of attention to where the edge of your sharp blade is pointing, and make sure it can not get you if you slip a bit.
  • Don't leave sharp knives loose in a drawer. Not only will banging around in a drawer ruin the good sharp edge you have on your knives, someone for sure will reach in the drawer and come out with a handful of knife, and it will probably be you.
  • If you are working with or handling a knife, and you drop it, stand back and let it fall, don't try to catch it. This sounds elementary, but lots of instincts say catch it, and that can really hurt.
  • If you have a dirty knife, don't toss it in the dishwater. There is a good chance the dishwasher, which may be you, will come up with a handful of sharp knife edge. Banging around in the dishwater will also ruin a good edge. Wash the knives separately.
  • When you are working with a knife, and you lay it down, don't lay it down with the edge pointing up. It is hard to see the edge, and someone will put their hand down on it, making lots of blood.

http://www.lifeessentialsbyzee.com/zee/safety/zLifeE_safety_fmpshm_022.html

Life Essentials Site

Safety with Kitchen Knives


ידידו הטוב ביותר שלו הטבח וכלי עבודה החשוב ביותר היא סכין חדה

Safety with Kitchen Knivesאתה עשוי שלא להבחין אבל שימוש חוזר ונשנה בסכינים מקהה את חודן . מרבית תאונות מטבח קשורות לפגיעות סכין , וסכינים קהות במקרים רבים הן הגורם לתאונה . ראה את הההמלצות האלה לנגד עיניך בבואך לעבוד עם סכיני מטבח.


השתמש בסכין חדה. סכין טובה צריכה להיות כבדה מעט וקפיצית, שאינה מתקהה במהירות ושומרת על חדותה לאורך זמן.

לצורך חיתוך דברי מזון, השתמש תמיד בלוח-חיתוך שמתחתיו מונחת מגבת מטבח . הלוח ימנע החלקת הסכין בעת ביצוע עבודות מטבח .


בחר בלוח חיתוך רחב דיו ומתאים .קיימים 2 סוגי לוחות חיתוך: 1. לוח חיתוך מעץ המסורתי שומר על חדות הסכין אבל מחייב הקפדה מירבית של ניקיונו. 2. לוח חיתוך פלסטי נקי יותר, אבל מקהה יותר את הסכין.

הכר את סכינך. קצה הלהב הוא החלק העדין ביותר במכשיר . החלק האמצעי מיועד בעיקר לחיתוך מזון רך (פטריות), החלק הקדמי והאחורי - מזון קשה (צנון).

הגן על אצבעותיך
בזמן חיתוך ודא שהיד נמצאת על גבי הפריט המיועד לחיתוך והאצבעות מקופלות ,הסכין נמצאת במקביל לפרקי האצבעות (כדי למנוע פגיעה באצבעות), והאחיזה בפריט המיועד לחיתוך הנה בטוחה וחזקה.


חדד את סכינך

כלים רבים נגישים וקלים להשגה כמו למשל מוטות ואבני השחזה יאפשרו לך לשמור על חדותם של סכיני מטבח. מוטות השחזה לסכיני מטבח אמורים לשמש להשחזה מהירה . במידה והנך משתמש באבני השחזה מקם את האבן בזהירות על הדלפק , השתמש בשתי הידיים להחזקת הסכין בעדינות כנגד האבן המשחזת. שמור את אבני המשחזת כשהם משוחים בשמני מאכל. שמנים מסוג אחר עלולים להרוס את אבן ההשחזה.

כאשר משתמשים במשחזת חשמל ידני יש להקפיד להוראות הפעלה של היצרן.

- אחסן את הסכינים במתקן (מגירה) המיועד לכך ובנפרד מכלים האחרים. אי הקפדה על כלל זה עלולה לגררם לפציעות וחתכים.

- לעולם אין לנסות לתפוס סכין נופלת. צעד, צעד אחד אחורה והנח לה ליפול.

- לעולם אין לחתוך דבר מה הנמצא בידיך, במקום זאת הנח זאת על לוח החיתוך.

- השימוש בסכין מיועד לפעולות מוגדרות : אין להשתמש לפתיחת צנצנות, פקקי בקבוקים, חיתוך חוטים , עצמות , מתכת או נייר.

- הקפד על ניקיון הסכינים : סכיני פלדה יש לרחוץ ולייבש ללא דיחוי למניעת חלודה. לעולם אין להשרות סכינים במים. אין לייבש סכינים במדיח כלים , יש לרחוץ אותם ידנית אחרת הידיות יחלשו בהדרגה וחוד הסכין תקהה.

- בחר את הסכין המתאימה לעבודה שנדרשת.

- התמקד בעבודה. חשוב על מה שאתה עושה כאשר אתה אוחז בסכין ובצע את פעולת החיתוך הרחק מהגוף כלפי חוץ.

-      הסכין הבטוחה ביותר היא סכין חדה. סכין חדה מקנה לך שליטה והנך יכול לחתוך בקלות דרך המזון.

 

(27211)