תשובת השבוע ממרכז המידע 20.05.07
השאלה:
מהי השפעת חשיפת תג קרינה בבדיקות ביטחוניות בשדה התעופה לקרינה מייננת?

1. החשיפה הנוספת לקרינה בבדיקות ביטחוניות שגרתיות (הקרינה הסביבתית המוגדרת) המתבצעות בשדה התעופה היא נמוכה יחסית בהשוואה לרמת חשיפה תעסוקתית כגון זו אליה נחשפת אחות בחדר צינטורים ולא גורמות לחשיפת התג לרמות קרינה חריגות.

2. במקרים חריגים, כאשר תג נחשף לרמות קרינה חריגות, לדוגמה בעקבות הישארותו בשגגה לפרק זמן ארוך יחסית בתוך מכשיר מקרין, או במקרים דומים, יש לערוך חקירה לגבי הסיבות לרמת החשיפה החורגת הזאת. לצורך עריכת החקירה יש לפנות ל"שטח בטיחות קרינה" שבממ"ג, טל' 08-9434364 (מזכירות).
פעילות מדור דוזימטריה אישית כוללת:
"שירות התגים הארצי מספק תגים אישיים ומפענח תגי דוזימטריה אישית אלה, ברמה גבוהה של דיוק ואמינות. השרות מכויל באופן שוטף במעבדת הסטנדרטים הלאומית ועומד בבדיקות השוואה בינלאומיות". ראו:
http://www.soreq.gov.il/asp/masterPage_HE.asp?f=betichut/dozi/dozi.asp&sb=5&m=null&smId=5

3. כאשר נחשף העובד לקרינה במקום עבודתו בחו"ל (קרינה תעסוקתית) האחריות על דוזימטריה אישית שלו מוטלת על גורמי חו"ל המוסמכים לכך שם.

4. לידיעה, בנושא קרינה מייננת קיימות:
תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העוסקים בקרינה מיננת), התשנ"ג-1992, אשר קובעות:
א. תקנה 6. בקרה אישית
"6. (א) לא יעסיק מעביד עובד שלגביו קבע ממונה בטיחות הקרינה כי הוא עלול, עקב עיסוקו, לימודיו או הכשרתו המקצועית, להיחשף לקרינה מיננת בשיעור העולה על שלוש עשיריות המנה הגבולית בשנה, או שהוא עובד בעל סיכון לחשיפה חיצונית או שהוא עובד בעל סיכון לחשיפה פנימית - כמפורט בתוספת השלישית, אלא אם כן יבוקר באופן אישי, באמצעות מעבדה מוסמכת לקרינה, ובהתאם לכללים אלה:
(1) עובד הצפוי לחשיפה חיצונית, תהיה בקרתו האישית באמצעות ציוד מתאים למדידת הקרינה (להלן - דוזימטר אישי), שישא במקום או במקומות מתאימים על גופו, במשך כל זמן עיסוקו במקורות קרינה; חלקי הגוף העלולים להיות חשופים לקרינה מיננת בכמות גדולה יחסית לחשיפת הגוף כולו, יהיו נתונים לבקרה מיוחדת בנוסף לבקרת הגוף כולו; הדוזימטר האישי יאפשר את קביעת מנת הקרינה החיצונית המוכללת של העובד ואת סיווגה כקרינה חודרת וקרינה לעור; הדוזימטר האישי ייקרא בידי מעבדה מוסמכת לקרינה אחת לחודש, אלא אם כן הורה מפקח קרינה על תכיפות אחרת;
(2) לגבי עובד הצפוי לחשיפות פנימיות עקב זיהום רדיואקטיבי פנימי, תכלול הבקרה האישית בדיקות מתאימות לזיהוי סוג הזיהום, הערכת כמותו וחישוב מנת הקרינה המחוייבת (להלן - בדיקות רדיוטוקסיקולוגיות); הבדיקות הרדיוטוקסיקולוגיות ייערכו בסמיכות זמן לאחר מועד עבודתו בחומרים רדיואקטיביים; עובדי קרינה שעיסוקם בחומרים רדיואקטיביים פתוחים, תהא תכיפות הבדיקות כאמור אחת לשלושה חודשים לפחות, אלא אם כן הורה מפקח קרינה על תכיפות אחרת;
(3) הדוזימטרים האישיים והדגימות הביולוגיות האישיות המיועדות לבדיקות הרדיוטוקסיקולוגיות (אם הבדיקות המתאימות מבוצעות באמצעות דגימות), יועברו לבדיקה במעבדה מוסמכת לקרינה תוך 10 ימים מיום השימוש האחרון או מיום נטילת הדגימה, לפי הענין.
(ב) בתקנה זו, "מתאים" - מתאים להנחת דעתו של מפקח קרינה לאחר שנועץ במנהל ובממונה."

ב. תוספת שלישית (תקנות 1 ו-6(א)) - סיווג עבודה בקרינה מיננת
בתוספת זו -
"מדד הפעילות" - גודל חסר ממדים המתקבל מחלוקת סך כל האקטיביות שהוכנסה או עובדה במקום עבודה אחד בשנה אחת מאיזוטופ רדיואקטיבי בודד, בערך הנטילה הגבולית השנתית של אותו איזוטופ, ובהתאם לסוג הסיכון לו העובד חשוף (חדירה בדרכי הנשימה או בדרכי העיכול);
"מדד הפעילות הכוללת" - סכום ערכי מדד הפעילות לכל האיזוטופים הרדיואקטיביים השונים במקום עבודה אחד;
"עובד בעל סיכון לחשיפה חיצונית" - עובד עם מקור קרינה או בסביבתו אשר יש לו גישה לאזור בו קצב מנת הקרינה עולה על 2.5 מיקרוסיוורט (0.25 מילירם) בשעה;
"עובד בעל סיכון לחשיפה פנימית" - עובד בחדר או במתקן בו עוסקים בחומרים רדיואקטיביים שאינם מקורות חתומים ואינם בצורת אבקה או חומר נדיף ומדד הפעילות הכוללת בהם עולה על 10. אם אחד החומרים או יותר הוא נדיף אך אינו בצורת אבקה ייחשב בעל סיכון אם מדד הפעילות הכוללת עולה על 3. אם אחד החומרים או יותר הוא בצורת אבקה ייחשב בעל סיכון אם מדד הפעילות הכוללת עולה על 1.

במקומות העבודה וסוגי העבודה המפורטים להלן חייבים העובדים בעלי סיכון לחשיפה חיצונית והעובדים בעלי סיכון לחשיפה פנימית בבקרה אישית של חשיפתם לקרינה מיננת:

1. מרפאות, מעבדות ומכונים רפואיים בהם עוסקים בפעולות הבאות:
1.1 אבחון ברנטגן על כל צורותיו לרבות מרפאות שיניים, צילומי פה פנורמיים, הפעלת סורק ממוחשב (CT)
1.2 טיפולים אונקולוגיים או רפואה גרעינית לרבות טיפולי הקרנה חיצוניים (במכונת רנטגן, מאיצים, מקורות חתומים), טיפולי הקרנה פנימיים באמצעות מקורות חתומים, אבחון או טיפולי הקרנה באמצעות תרופות שהן חומרים רדיואקטיביים פתוחים.
1.3 רדיואימונואסיי (RIA)"

הערה: ניתן להשיג את התקנות הנ"ל (קוד הפצה ח-066) באמצעות יחידת ההפצה של מוסדנו, רח' הים 2, בת-ים, טלפון: 03-6575147.

(בוריס פרידלנדר , 39671)