תשובת השבוע ממרכז המידע 01.08.10
השאלה:
מהם אמצעי המגן בעבודה עם חומצת מלח מרוכזת (33%)?

(א) חומצת מלח (Hydrochloric acid; hydrogen chloride, CAS No.: 7647-01-0) הינה חומר קורוזיבי ביותר הפוגע קשות בעור, בעיניים ובדרכי הנשימה. דרגת הפגיעה והסיכון כתוצאה משימוש בחומצה מלחית עולה עם ריכוזה.

(ב) ראה להלן כרטיס בטיחות עבור חומצת מלח. בכרטיסי הבטיחות מרוכזים הנתונים הבסיסיים עבור החומרים, הוראות עיקריות לגבי בטיחות בעבודה עם החומר (כולל אמצעי מגן מומלצים) וכללי התנהגות בעת חירום. כרטיסי הבטיחות אינם מחליפים את גיליון הבטיחות של החומר.

(ג) מוצע לקבל את גיליונות הבטיחות מיצרן/ספק החומר כפי שזה נדרש ב" תקנות הבטיחות בעבודה (גליון בטיחות, סיווג, אריזה, תווי וסימון של אריזות), התשנ"ח-1998":
"3. (א) יצרן, יבואן, סוכן או משווק של חומר מסוכן -
(1) יארוז או יוודא אריזת החומר, לפי הענין, בהתאם לדרישות התקן ויסמן את האריזה בהתאם לדרישות התקן;
(2) יצרף אליו גיליון בטיחות.
(ב) מחזיק במקום עבודה יחזיק ברשותו גליון בטיחות של כל חומר מסוכן שמקום העבודה עוסק בו; העתק מהגליון יוחזק במקום נגיש ובהישג ידם של העובדים במקום העבודה.
(ג) עובד במקום עבודה המופקד על קבלת חומר מסוכן במקום העבודה מאחד מהמנויים בתקנת משנה (א), יוודא כי לחומר המסוכן צורף גליון בטיחות".
צירוף גליון בטיחות לחומר
בגיליונות אלו מפורטים הסיכונים והנחיות עבודה בטיחותית עם החומר הנידון. אחד מסעיפי גיליון הבטיחות מוקדש למידע הנוגע לציוד מגן אישי הנדרש בזמן השימוש בחומר.

(ד) בעבודה עם חומצת המלח יש להשתמש בציוד מגן על מנת למנוע פגיעה בעור, בעיניים ובדרכי הנשימה. אין להשתמש בעדשות מגע ואין לאכול, לשתות או לעשן במהלך העבודה. יש לקרוא את הנחיות הבטיחות של היצרן ולפעול/להדריך את העובדים בהתאם.

- אמצעי הגנה הנדסיים: ההמלצה הראשונית היא שהשימוש בחומר יעשה תוך כדי אוורור החדר/חלל העבודה. לעיתים, על מנת לשמור על בטיחות העובד, יש לעבוד בחלל בעל יניקה מקומית. השימוש בציוד אישי לעובד לצורך הגנת הנשימה ישמש רק כמוצא אחרון להגנת העובד, כאשר אין אפשרויות אחרות למנוע חשיפת העובד לריכוזים גבוהים של החומר. הבחירה תהא במסיכה עם מסנן מתאים. אם המסיכות אינן אישיות יש למוסרן רק לאחר חיטוי מתאים ולאחר בדיקה כי לא פג תוקף כושר הסינון שלהן. בחשיפה לריכוז גבוה מ-50 חל"מ יש להשתמש במכשיר נשימה עצמאי.

- אמצעי מגן אישיים:
  • משקפי מגן מסוג "איטום" הסוגרים את העיניים מכל צד סגירה אטומה.
  • מגן פנים.
  • כיסוי ראש.
  • סינור או אוברול עמיד לחומצה לעיתים נדרשים לביצוע העבודה.
  • כפפות מגן (גומי, נאופרן, ניטריל וכד').
  • מגפי גומי (למקרה של הצפה למשל).
  • גישה מהירה למשטפות עיניים ולמקלחות.
(ה) רשימת ספקים תוכל למצוא באתר המוסד לבטיחות וגיהות: מדריך ספקי מוצרים ושירותים.

( ד"ר מירב פז , 48003 )