תשובת השבוע ממרכז המידע 08.08.10
השאלה:
תהליך מילוי קפסולות - מהם אמצעי המגן לעובדים?

שלוש מערכות חושיות עוקבות אחר מגע מערכת הנשימה עם חומרים מהסביבה: חוש הריח, חוש הטעם (מתוק, מלוח, חמוץ, מר ויש המוסיפים טעם חמישי אוממי [umami] המבטא את התחושה שמעוררת החומצה הגלוטמית) וה"חוש הכימי הפשוט" (הפעלת תאי חוש לכאב המועברת על ידי, מערכת העצבים ומתורגמת במוח לגירוי או חריפות).

מערכות אלו נקראות מערכות כימו-חושיות (chemosensory) והן נכנסות לפעולה בעקבות גירוי על ידי כימיקל. את טעמו של חומר חשים בעת מגע שלו עם פקעיות הטעם (קולטני טעם הפזורים על הלשון), החך הרך (soft palate), ומכסה הגרון. טעמו של מזון המכיל רעלים מסוימים או תוצרי פירוק של חיידקים יעורר תחושת סלידה הגורמת להפסקת אכילתו או לפליטתו מהפה. כמו כן, חוש הטעם מאפשר זיהוי של ריכוז יתר מסוכן של מרכיב מסוים.

ניתן לקרוא מידע נוסף על פעולת מערכות הטעם והריח באנציקלופדיה הבינלאומית לבריאות ולבטיחות בעבודה:
ILO Encyclopaedia of Occupational Health & Safety, 4th ed., 1998 [Articles: Taste; Smell].

תלונות עובדים על תסמינים בריאותיים בעקבות תהליך מילוי קפסולות אלוי (Aloe) למרות השימוש באמצעי מגן אישיים דורשות התייחסות מצד האחראים במקום העבודה. מומלץ לבצע הפעולות הבאות:
  • לבדוק את יעילות אמצעי המגן המשמשים את העובדים בזמן התהליך.
  • לבדוק את אטימות מסיכות המגן בזמן חבישתן.
  • לבדוק האם הפילטר המשמש למסכות הוא בר תוקף, האם החלפתו נעשית לעיתים תכופות מספיק, האם העובדים משתמשים בכפפות מגן מתאימות וכיוב'.
  • יש לבצע ניטור של סביבת המכונה ולראות האם קיימת פליטה של אדים / נדפים נוספים על אבקת האלוי.
  • יש לבצע הערכת סיכונים ובעקבותיה להחליט האם נדרשים אמצעי מגן נוספים.
ככלל ההמלצה הראשונית היא להשתמש באמצעים הנדסיים דוגמת מערכת יניקה מקומית בסמוך למכונת מילוי הקפסולות ומערכת אוורור מתאימה. אמצעים מנהלתיים דוגמת (בדיקות רפואיות לעובדים, נהלים, הדרכות וכיוב') יהוו אמצעים משלימים. השימוש בציוד מגן אישי לצורך הגנת הנשימה ישמש רק כמוצא אחרון להגנת העובד, כאשר אין אפשרויות אחרות למנוע חשיפתו לחומרים הנפלטים בתהליך ובהתאם למומלץ בגיליון הבטיחות של החומר (לדוגמא הוספת פילטרים למסיכה). יש לשמור על כללי גיהות בסיסיים:
  • אין לאכול, לשתות או לעשן בסמוך לעמדת העבודה.
  • יש לשטף ידיים בסיום העבודה.
  • יש לסלק את הביגוד החד פעמי המשמש לצורך העבודה למיכל פסולת המיועד לכך.
  • יתכן שכדאי להקטין את מספר העובדים בסמוך לתהליך למינימום הדרוש לביצועו, ולהרחיק מהמקום כל עובד שאין לו נגיעה לתהליך.
מידע נוסף על ציוד מגן נשימתי ניתן לקרוא בספר של המוסד לבטיחות ולגיהות: "ביגוד וציוד מגן אישי", 2008. פרק 10 "ציוד נשימתי" מציג את המורכבות בבחירת ציוד נשימה. ניתן לעיין בספר בספרייה האלקטרונית של המוסד לבטיחות ולגיהות.
כמו כן ניתן להשיג מהדורה מודפסת של הספר במחלקת הפצה של המוסד: רח' הים 2, בת-ים (מגדלי הים התיכון), טלפון: 03-6575417/8. קוד הזמנה: ח-074.

( ד"ר מירב פז , 48008 )