תשובת השבוע ממרכז המידע 23.12.07
השאלה:
מי הוא האחראי לבטיחות בעבודות קבלן חיצוני?

  1. האחריות לבטיחות
    א. אחריות לבטיחות - האחריות לבטיחות גם במקרה של העסקת קבלן חיצוני, חלה על תופש המפעל. ב"פקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש) תש"ל 1970" נקבע בסעיף 4 כדלקמן:


    ב. מבחינת האחראים לבטיחות במפעל (כמו "בעל החצרים") "פקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש) תש"ל 1970" מפרטת בסעיפים 219 עד 224 מיהם האחראים. סעיף 222 מציין ש:

    ככלל, האחריות לבטיחות, חלה על המפעל/תופש המקום. מובהר בזאת שכל החתמה על טפסים כאלה ואחרים אינה מעבירה את האחריות על הקבלן החיצוני.
    לגבי עבודה במקום מוקף על תופש המקום לוודא שהעבודה תבוצע בהתאם לדרישות "פקודת הבטיחות , נוסח חדש, תש"ל 1970", פרק ג' סימן ח' סעיפים 88 עד 94. זאת, אם המבצע הינו קבלן חיצוני או עובד מהמפעל.

  2. רק במקום/אתר בו מתבצעת הפרדה מוחלטת בין הקבלן, עובדיו ואתר הבניה משאר שטחי המפעל, יכול המפעל להתקשר עם קבלן אשר יקח על עצמו את מלא האחריות לבטיחות והוא יהווה הקבלן הראשי, דבר שיצויין בחוזה בין המפעל לבין הקבלן.

    במקרה זה דרוש שיתקיימו:
    א. הפרדה פיזית מוחלטת בין אתר העבודה לבין המפעל
    ב. אין לאנשי המפעל גישה לאתר העבודה
    ג. אין לעובדי הקבלן גישה למפעל - כלומר, קיימת דרך מיוחדת המשרתת את עובדי הקבלן החיצוני ואשר בעדה מגיעים העובדים לאתר.
    ד. הקבלן אינו משתמש בציוד/מתקנים ואמצעים השייכים למפעל.
    ה. עובדי הקבלן אינם עשויים להיחשף לסיכונים הנובעים מהסביבה החיצונית לאתר העבודה.
    ו. האתר עומד בדרישות "כל דין" כמו חוק תכנון הבניה ותקנותיו, חוק החשמל ותקנותיו, תקנות הבטיחות בעבודה - עבודות בניה, התשמ"ח 1988, דרישות איכות הסביבה, כבאות, בטיחות בדרכים (כבישים ודרכי גישה) וכו'.
    מוצע שבמקרה כזה, החוזה והעברת האחריות יתואמו עם היועץ המשפטי של המפעל.

    לגבי הדרכת הקבלן, מנהלי העבודה ועובדי הקבלן - התייחסות להדרכות עובדי תחזוקה ומנהלי עבודה מפורטת. ב"תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים) התשנ"ט-1999", תקנה 3 סעיף (ג):
    "3. הדרכת עובדים
    (ג) הדרכה למנהלי עבודה ולעובדי תחזוקה תינתן באמצעות המוסד לבטיחות ולגיהות או מוסד או אדם אחר שאישר לכך מפקח עבודה ראשי."

  3. בעבודה ב"מקום מוקף" בשטח המפעל, לדעתי לא ניתן לקיים האמור לעיל ומדובר בעבודת קבלן בשטח המפעל, על ממונה בטיחות בעבודה, לקבוע הסדרים שיבטיחו תנאי בטיחות וגיהות נאותים בהעסקת הקבלן החיצוני כנדרש ב"תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות) התשנ"ו-1996" (מוגדר כאחד מתפקידי הממונה על הבטיחות).
    במקרה זה לא מתקיימים סעיפי ההפרדה - מכאן קיימת אינטרקציה בין הקבלן לבין המפעל שבעטייה אין משמעות לנסיון העברת האחריות מהמפעל לקבלן החיצוני.
    בכל מקרה יש לודא שהפעילות תתנהל בהתאם לדרישות "כל דין".

  4. מכאן, במידה ומדובר בהעסקת קבלן חיצוני במפעל:
    א. תהליך אישור עבודה לקבלן חיצוני אמור להיות זהה לאישור שניתן במפעל לעובד המפעל המבצע עבודה דומה.
    בכל מקרה נדרש שמבצע העבודה:
    • יקבל הסבר מפורט לגבי העבודה שעליו לבצע
    • יוודא שהוא מכיר היטב את השיטות לביצוע העבודה
    • יוודא שהעובדים בקיאים בסיכונים הנוגעים לביצוע העבודה ושהם נוקטים בכל הדרכים למניעתם תוך התייחסות ל:
    • ציוד
    • סביבת העבודה
    • תהליך העבודה
    • פועל בהתאם לנוהלי המפעל/מתקן והוראות הבטיחות הקיימות, כולל שימוש בציוד מגן אישי כמפורט בתקנות.
    במקביל יש לוודא שעצם ביצוע העבודה מאושר טכנית/וניהולית על ידי בעלי התפקידים הנוגעים ושננקטו כל האמצעים למניעת נזק/פגיעה באדם ובציוד ובסביבה.

    ב. כידוע, על ממונה הבטיחות לפעול בנושאים הנ"ל (ואחרים שיופיעו בהמשך) כמפורט ב"תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות) התשנ"ו 1996", תקנה 10(א) תוך תשומת לב לסעיפים 3, 4, 9, 11 ,14- לצורך פעילויות אלו אין הבדל בין עובדי מפעל לעובדי הקבלן. בסעיף (14) שבתקנה הנ"ל:
    "(14) לקבוע הסדרים שיבטיחו תנאי בטיחות וגיהות נאותים בהעסקתם של קבלני חוץ;"

    ג. מוצע שבמסגרת חוזה ההתקשרות איתו יוכן נספח בטיחות שיפרט את יחסי הגומלין בין המפעל לקבלן. מובהר בזאת שקיומו של נספח כנ"ל אינו מסיר את אחריותו של תופש המפעל לבטיחות באירגון.

  5. לגבי היבטים נוספים מוצע להתייעץ עם היועץ המשפטי של המפעל.


( ישראל שרייבמן , 40759)