תשובת השבוע ממרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות - 21.10.01
השאלה:
מהי אחריות ההנהלה הבכירה על בעיות הבטיחות בחברה?
1. מבחינה משפטית אחריות המנהלים בחברה בנושא בטיחות וגיהות, לפי פקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש) תש"ל 1970 מוגדרת בפרק ט' סימן א': האחראים
ובמיוחד ראה הקביעה של סעיף 222 להלן דרישות הסימן הנ"ל:
219.(א) על כל הפרה, במפעל או בקשר למפעל, של הוראות פקודה זו או תקנה לפיה, יהיה תופש המפעל - או בעל המפעל, אם האחריות להפרה מוטלת עליו בפקודה זו או לפיה - אשם בעבירה, בכפוף לנאמר להלן.
(ב) תופש מפעל הפועל בהסתמך על פטור מיוחד שניתן בפקודה זו או לפיה ואינו מקיים את התנאים המצורפים לפטור, יראו אותו כמפר הוראות פקודה זו.
220.היתה במפעל מכונה המונעת בכוח מכאני שבעלה או שוכרה איננו תופש המפעל, יראו את הבעל או השוכר כאילו היה תופש המפעל לענין עבירה לפי פקודה זו שנעברה לגבי אדם שהוא עובד של הבעל או של השוכר או מקבל מהם גמול והוא עסוק ליד מכונה כאמור או בקרבתה או בקשר אליה.
221. אם מעשה או מחדל שתופש מפעל או בעלו אחראי להם לפי פקודה זו הם לאמיתו של דבר מעשה או מחדל של שלוח, עובד, פועל או אדם אחר, יהיה דינו כדין התופש או הבעל, הכל לפי הענין.
223.עובד שהפר את הוראות פרק ז', סימן ד', או כל אדם שהפר תקנה לפי פקודה זו המטילה עליו במפורש חובה פלונית - הוא יהיה אשם בעבירה, ותופש המפעל או בעל המפעל לא יהיו אשמים בה אלא אם הוכח שלא נקטו אמצעים סבירים למניעת ההפרה.
224. עבדו בני-אדם במפעל שלא בהתאם להוראות פקודה זו או תקנה לפיה, יראו את הדבר כאילו היתה הפרת הוראה לגבי כל עובד לחוד.
2. לידיעתכם: במרכז המידע שלנו קיים חומר בנושא אחריות המפעל על עובדי קבלן חוץ.
(23070)