כניסה הרשמה צור קשר

מאת:ישראל שרייבמן מנכ"ל בפועל, המוסד לבטיחות ולגיהות


ארגון העבודה הבינלאומי (ILO) מציין מדי שנה ב-28 באפריל את היום העולמי למודעות ולחשיבות השמירה על הבטיחות והבריאות בעבודה, יחד עם יום זיכרון בינלאומי להרוגים בתאונות העבודה. בכל 15 שניות נפטר בעולם עובד כתוצאה מתאונה או מחלה תעסוקתית, ובכל 15 שניות חווים על בשרם 153 עובדים בעולם תאונה בתעסוקה.

יום הבטיחות העולמי יצוין בישראל ב-18 באפריל – מכיוון שה-28 באפריל חל במהלך חול המועד פסח.

השנה הכריז ארגון העבודה הבינלאומי על הדחק בעבודה (STRESS= לחץ) כנושא מוביל להתייחסות ולריכוז תשומת הלב של כל העוסקים במניעת תאונות עבודה. כיום, על מנת שעסקים יוכלו להתחרות בהצלחה מול עסקים אחרים, הם נדרשים כל הזמן לרוץ קדימה ולאמץ טכנולוגיות חדשות, לפתח מוצרים חדשים חדשות לבקרים ולעמוד בדרישות אספקה מרובות. עובדים רבים נתונים ללחצים כתוצאה מדרישות הולכות וגוברות של חיי העבודה המודרניים. סיכונים פסיכולוגיים כגון תחרותיות גדולה, ציפיות גבוהות לביצועים איכותיים, שעות עבודה מרובות גורמים ללחץ רב על העובדים.

שיטות העבודה המוכתבות ע"י הגלובליזציה והתחרות הגוברת המוכתבת על ידי תקשורת מהירה גורמת לכך שעובדים רבים אינם יכולים להפריד את העבודה מהחיים הפרטיים (מביאים את העבודה הביתה וממשיכים לעבוד גם בבית).

עבודת מחקר שפרסמה בחודש מרץ הלשכה המרכזת לסטטיסטיקה בנושא "מדדי איכות חיים, קיימות וחוסן לאומי בשנים 2013- 2014" מציינת כי "היקף שעות הפנאי הוא מרכיב משמעותי באיכות חייו של הפרט. שוק העבודה הישראלי מאופיין בשעות עבודה ארוכות, והיקף שעות הפנאי בישראל הוא בין הנמוכים במדינות ה-OECD. היקף נמוך של שעות פנאי טומן בחובו סיכונים בריאותיים הן לבריאות הפיזית והן לבריאות הנפשית". למרות זאת חשוב לציין שאחד המדדים לאיכות החיים בעבודה הוא שיעור הנפגעים לכל 100,000 עובדים. המחקר מראה שבמשך תקופה של מעל 10 שנים חלה בישראל ירידה של יותר מ- 37% בשיעור הנפגעים בתאונות העבודה.

גורמים נוספים ללחץ נובעים כתוצאה מהשינויים בכלכלה העולמית ומהשינויים המבניים בחברות ובמערכות יחסי  העבודה, ולכן עולה החשש בקרב עובדים לאבד את מקום העבודה. פיטורים המוניים גורמים לסיכונים רבים במצבם הבריאותי והנפשי של העובדים ובאיכות החיים שלהם בעבודה ובכלל.

בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בתשומת לבם של העוסקים בבטיחות ובבריאות בעבודה בנושא ההשפעות והסיכונים הפסיכוסוציולוגיים הנובעים כתוצאה מחשיפה ללחצים בעבודה בקרב העובדים, המנהלים ואף קובעי המדיניות. לחץ הנובע כתוצאה מעבודה מקבל כיום הכרה כבעיה גלובלית המשפיעה על שלום העובדים במדינות ועל חברות מתפתחות ומפותחות.

בהקשר זה מקום העבודה הוא מקום העלול לגרום ללחץ נפשי וגם מקום אליו יש להפנות את תשומת הלב והמאמץ להגן על העובדים מחשיפה ללחץ כדי לשמור על בריאותם ואיכות חייהם בעבודה.

לפעילות השוטפת בתחום מניעה והתמודדות עם לחץ בעבודה במיוחד ביום זה נמקד את  תשומת הלב לסיכונים הנובעים מלחץ בעבודה בישראל ונקיים פעילות נוספת גם בנושאי בטיחות חשובים נוספים, הסברה הדרכה והכוונה למניעת תאונות בענף הבנייה להם אנו מייחסים חשיבות רבה ופעילות בתחום הארגונומיה. נושאים אלה חשובים במיוחד בישראל והמוסד לבטיחות ולגיהות  המוביל את הבטיחות והבריאות בתעסוקה בארץ יגביר מאמצים בתחומים אלו.

בהזדמנות זו אני מבקש לאחל לכל המעורבים בקידום בטיחות ובריאות בתעסוקה  ולכל אזרחי ישראל חג פסח כשר ושמח.

 

שלח להדפסה