כניסה הרשמה צור קשר

טיפים לשמירה על הבטיחות בניקיונות לקראת הפסח

מאת: המוסד לבטיחות ולגיהות

תאריך:15/04/2024


לקראת חג הפסח השוק מוצף בסוגים רבים של חומרי ניקוי למטרות שונות. חשוב לדעת שרוב חומרי הניקוי מכילים תרכובות של כימיקלים שונים, אשר עלולים לפגוע בבריאותנו אם לא נעשה בהם שימוש נכון.

  • לפני התחלת העבודה עם חומרי הניקוי הקפידו על אוורור המקום.
  • יש להקפיד להשתמש באריזות המקוריות של חומרי הניקוי. העברת החומרים לאריזות קטנות יותר, שאינן האריזות המקוריות, מסוכנת ועלולה להוביל לתאונה.
  • יש להרחיק את החומרים מקרבתם של ילדים. במהלך העבודה והאחסנה חשוב להקפיד על העמדת החומרים במקומות גבוהים, שאינם בהישג ידם. בשום אופן אין לאחסן חומרי ניקוי בארון שבו מאחסנים מוצרי מזון. מומלץ לאחסן את חומרי הניקוי בארונות נעולים.
  • ערבוב בין חומרי ניקוי שונים מסוכן, עלול לגרום לריאקציה כימית ביניהם, שכתוצאה ממנה נפלט גז רעיל, העלול לפגוע בדרכי הנשימה ואף לגרום לפגיעות חמורות.
  • שימוש במטלית עם חומרי ניקוי שונים מחייב זהירות ועלול לגרום לריאקציה בין חומרים. יש לקרוא את הוראות ואזהרות היצרן בשימוש בחומרים שונים. מומלץ לעשות שימוש במטלית לחומר ניקוי אחד בלבד ולא לערבב חומרים.
  • חומרי ניקוי המיועדים לשימוש בריסוס – יש לוודא שפיית הריסוס מכוונת מהגוף והלאה. לאחר היישום יש לסגור את הנצרה (בד"כ ע"י סיבוב של ראש התרסיס). במקרה של סתימה, אין לכוון את פיית הריסוס כלפי הפנים כדי לבדוק שיוצא חומר.
  • אין לרסס חומרי ניקוי בקרבת אש או מקור חום. חומרי ניקוי לא מעטים מכילים רכיבים דליקים מאוד. יש לאחסן את חומרי הניקוי רחוק ממקור האש.
  • בשימוש בחומרי הדברה יש לרסס בהתאם להוראות על האריזה ולהקפיד על הרחקת הילדים מהסביבה. מומלץ להשתמש בשירותי מדביר מקצועי בעל תעודה מתאימה ובתוקף.
  • השתמשו אך ורק בחומרים המיועדים לשימוש ביתי. חומרים לשימוש תעשייתי אינם מיועדים לשימוש ביתי.
  • מומלץ לרכוש אריזות בטוחות לפתיחה קשה ע"י ילדים.
  • עיינו בתשומת לב בסימני האזהרה המופיעים על אריזת המוצר.
 
הנחיות חשובות למלאכת הניקוי
 
  • נגבו שאריות נוזלים מהרצפה.
  • נעלו נעלים המונעות החלקה.
  • בצעו את פעולת הניקוי רק בטווח הישג היד. אין לעלות על מעקה המרפסת או מעבר לחלון וכן להטות את הגוף מעבר לפתח כדי לנקות תריסים או חלונות. יש להשתמש באמצעי המיועד להגעה למקומות רחוקים או גבוהים ללא סיכון לנפילה בעת ניקוי.
  • לצורך טיפוס למקומות גבוהים יש להשתמש בסולמות תקניים. בשום אופן אין לאלתר אמצעים להגעה לגובה, כמו ארגזים או כיסאות שאינם יציבים.
  • העמדת סולם תתבצע בהתאם להוראות היצרן והוראות העבודה עם סולמות. חשוב לזכור שעלייה וירידה מסולם יתבצעו בשלוש נקודות אחיזה (שתי ידיים ורגל, שתי רגליים ויד). יש לשים לב שהורדה של ציוד מהגובה או העלאתו, כאשר שתי הידיים אוחזות בציוד ללא נקודת אחיזה, מסוכנת ועלולה להסתיים בתאונה קשה.
  • כאשר מבצעים עבודות ניקיון אין להשאיר דליי מים (אפילו לא מלאים למחצה), חומרי ניקוי, כלי עבודה ללא השגחה, בייחוד כאשר נמצאים תינוקות וילדים קטנים בסביבה. אסונות רבים התרחשו בזמן קצר של חוסר תשומת לב.
 
זהירות - הכשרת כלים לקראת חג הפסח כרוכה בסיכונים ובהם עבודה בחום, כוויות ושרפה. 
 
  • עבודת הכשרת הכלים לפסח תבוצע על ידי אנשים מעל לגיל 18. עבודות ההגעלה המתבצעות במים חמים או רותחים יש לעשות בצוות של שני עובדים ויותר, בהשגחה ובאחריות של עובד מנוסה.
  • חובתו של האחראי להדריך את מי שמבצעים את ההכשרה בכל הנוגע לסיכונים בעבודה והדרכים למזעורם, ולדגשים לעבודה נכונה ובטוחה .
  • על האחראי לוודא שהמקום שנבחר לביצוע ההכשרה מתאים ובטוח לעובדים ולסובבים, שבמקום קיימים כל התנאים לביצוע העבודה ושיש מענה במקרה של מצב חירום או אירוע חריג.
  • לפני שמדליקים אש ומתחילים בחימום המים להגעלה, יש לוודא שבסביבה אין חומרים דליקים ומסוכנים ושנשמר מרחק בטוח מחומרים אלו. אם תנאי המקום אינם מאפשרים זאת, יש להתקין מחיצה מחומר בלתי דליק, שתפריד בין החומרים הדליקים לבין מקור האש. יש לתחום בסימון ברור את אזור הגעלת הכלים ולמנוע כניסת אנשים לאזור הסכנה.
  • יש לוודא, לפני מילוי המים, שמכל החימום שלם ותקין. הצבת המכל תהיה על בסיס אופקי איתן ויציב. יש למלא את המכל עד לגובה שממנו המים לא יגלשו לאחר הכנסת הכלים. חשוב להקפיד להשאיר שוליים יבשים, כדי למנוע גלישה של המים הרותחים. יש להכניס את הכלים למכל בזהירות, כדי למנוע התזת מים רותחים החוצה וגרימת כווייה.
  • המבער יהיה מחובר לגליל הגז באמצעות צינור תקני, המחובר אל וסת לחץ. אין להשכיב את גליל הגז. הגליל יעמוד על בסיס יציב.
  • לפני התחלת העבודה, יש לבדוק את תקינות המבער על ידי טכנאי גז מוסמך. יש להעמיד את גליל הגז במרחק של לפחות 6 מטרים מהמבער.
  • יש להצית את הגפרור או המצית לפני פתיחת ברז הגז. יש להדליק את הגז כך שפיית המבער מופנית מהגוף קדימה. בסיום ההדלקה, יש לכבות את הגפרור. אם מריחים ריח של גז, יש לעצור מיד ולסגור את ברז גליל הגז ולהזמין טכנאי מוסמך.
  • בסיום ההגעלה, יש לכבות את הגז לפני הסרת מכל החימום מהאש. בסוף יום העבודה, יש לסגור היטב את ברז הגז ולאחסן את גליל הגז במקום אחסנה בטוח.
  • ליד כל מתקן לחימום מים יש להציב מטף כיבוי תקין מסוג אבקה יבשה, במשקל של 6 ק"ג. המטף ימוקם במקום נגיש. לפני התחלת העבודה, על האחראי לוודא כי כל העובדים בקיאים במיקום ובהפעלת המטף.
  • הציבור יעמוד באזור שיסומן לכך. באזור שיוגדר, יימסרו הכלים להכשרה. מומלץ לתכנן את מסירת הכלים לאחר ההגעלה באזור נוסף, כדי ליצור זרימה ולמזער את הסיכון בתנועת הלוך ושוב לאותו האזור. עוברי אורח והמגיעים להגעלה לא ייכנסו לתוך שטח העבודה.
  • העובדים שמבצעים את ההגעלה יהיו מצוידים במגפיים. יש להגן על גוף העובד באמצעות סינר עשוי מחומר בלתי דליק ואטום בפני מים. ידי העובדים יוגנו בעזרת כפפות שעשויות חומר אטום למים. טבילת הכלים במים הרותחים תיעשה בעזרת כלי עזר ובשום אופן לא בידיים.
  • אזור ההגעלה הוא בעל סיכונים רבים. יש לוודא כי הוא מואר בתאורה מספקת. כמו כן, יש לוודא כי דרכי הגישה מוארות ומסומנות.
  • בסוף יום העבודה, יש להשגיח על מכל המים הרותחים עד להתקררות לטמפרטורה פושרת. אין להשאיר מכל מים חמים ללא השגחה.
 
כללי בטיחות בעת השימוש בגז בישול

גז פחמימני מעובה (גפ"מ), או כפי שאנו קוראים לו בשפת היום-יום "גז בישול", הוא גז דליק וכבד מן האוויר. הוא משמש לבישול ולחימום. חשוב להכיר את הסיכונים האופייניים לגז הבישול, כדי לדעת להיזהר מהם:
 
  • כיוון שהגז כבד מן האוויר, אסור לאחסן גלילי גז במקומות ובחדרים המצויים מתחת למפלס הקרקע.
  • כאשר חשים בריח האופייני של הגז - יש לסגור מיד את הברז הראשי. במקום סגור יש לפתוח חלונות ודלתות, כדי לאפשר אוורור טוב של החלל. יש לקרוא לטכנאי גז מוסמך לבדיקה ולטיפול.

כללי בטיחות בבישול ובטיגון
 
  • טיגון בשמן עלול לגרום לכוויות ואף לשרפות. יש להשגיח היטב על המחבת או על הסיר בכל זמן חימום השמן והטיגון. 
  • כלי עם שמן על הגז, שעומד ללא השגחה, עלול להתחמם יתר על המידה ולעלות באש בפתאומיות. חשוב לזכור לא להתיז עליו מים, כיוון שהתזת מים על שמן רותח מסוכנת. פעולה זו רק תגביר את הלהבה ותגרום לשרפה ולפגיעה באדם העומד בסמוך. יש לכסות את כלי הטיגון בעזרת מכסה או מגבת לחה, כדי לחנוק את הלהבה.
  • יש להפנות את ידיות הסירים והמחבתות כך שלא יבלטו ממשטח הכיריים, כדי למנוע היתקלות בהם, ובמיוחד כאשר ילדים נמצאים בסביבה.
  • יש לסדר את הסירים על הכיריים או הפלטה כך שיהיו יציבים ואחיזתם תהיה מלאה וטובה.
  • בעבודה עם סירים בעלי ידיות מתכת, וכן, בהוצאת תבניות וסירים מהתנור, יש להגן על הידיים ולהשתמש בכפפות להגנה מחום.
  • חשוב לשמור על הניקיון בסביבת העבודה – להרים מיד כל לכלוך ושאריות מזון שנפלו לרצפה, לנקות נוזל שנשפך או ניתז, כדי למנוע החלקה.
  • יש לוודא תנועה חופשית ללא הפרעות ומכשולים באזור העבודה ולהימנע מהנחת ציוד, סירים ותבניות על הרצפה.

כפפות
 
  • בעבודה ממושכת עם חומרי ניקוי מומלץ להשתמש בכפפות ניטריל או PVC, או בכפפות חד-פעמיות. 
  • הכפפות צריכות להתאים לגודל כף היד.
  • הכפפות צריכה להיות שלמות, ללא פגמים או סדקים. 
  • אחת לכמה שעות רצוי להוריד את הכפפות ולשטוף את הידיים, ואף להחליף את הכפפות המשומשות בחדשות.

מיחם בטיחותי בסביבת ילדים
 
  • יש לבחור מכל חימום עם מכסה אטום הרמטית, בעל מנגנון המונע את פתיחתו במקרה של נפילה.
  • יש לבחור מכל חימום בעל בידוד כפול, שמפחית מאוד את מעבר החום ומונע סכנת כווייה במקרה של נגיעה בגוף המכל. 
  • רצוי שבמיחם הנבחר יהיה מנגנון ביטחון להפסקת העבודה של גוף החימום כאשר המכל ריק ממים, ובכך תימנע התחממות ואף התלקחות.
  • יש למקם את המיחם בסמוך למקור מתח, כדי למנוע אלתורי חשמל. 
  • אנו ממליצים לקבע את המכל באמצעות חבק אל הקיר, הקיבוע ימזער את האפשרות למשיכת המכל, הטייתו ועד הפיכתו על המשתמש או הסובבים.
  • מומלץ לא למקם את המכל מתחת לארונות, כדי שהאדים והחום הנפלטים ממנו לא יגרמו להתחממות הארונות.

פורסם 04/04/2023 ועודכן 15/04/2024

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה