כניסה הרשמה צור קשר

האם נדרש לספק לרתכים חלב לשתייה, לצורך שמירה על בריאותם?

 

משיב: משה קוריסקי   |  מס’ תשובה 59180  |  07/12/2015

 

למיטב ידיעתנו אין תקנה ייחודית שעל פיה המעביד חייב לספק חלב לעובדיו. כמו כן, אין ברשותינו מידע על תועלת בריאותית של שתית החלב מההיבט של הגיהות התעסוקתית. בעבר היה נהוג במפעלים לספק חלב לעובדים שעבדו עם חומרים מסוכנים ואחרים. התברר שאין לחלוקת החלב תועלת מבחינת בריאות העובדים, למעט הערך התזונתי, כמובן.
 
ראה התייחסות לנושא מתן חלב לעובדים מאת ד"ר אשר פרדו, קשר בין שתיית חלב לבין חשיפה תעסוקתית למתכות

במאגרינו לא נמצאו מאמרים מדעיים המצביעים על קשר ישיר בין שתיית חלב לבין הגנת עובדי מתכת מחשיפה למתכות. קיימות מספק אנקדוטות בנושא:

 
  • במקומות שונים בעולם סיפקו במשך שנים חלב לעובדים בעופרת מתוך מחשבה שהחלב יעכב אחסון עופרת בעצמות, אולם לא נמצאה לכך כל ראייה משכנעת.
  • חלב סופק לרתכים של מתכות מגולוונות מתוך מחשבה שהסידן יתחרה באבץ (שמקורו בגילוון) וימנע את ספיגתו בגוף ובכך תימנע התפתחות "קדחת נדפי המתכות"
     (metal fume fever). גם למחשבה זו לא נמצאה תמיכה ראייתית משכנעת.
  • אחד ההסברים (הלא מדעיים) למתן חלב לרתכים היא ששתיית חלב מגבירה הפרשת ליחה וזו מסייעת לפלוט מהפה והלוע חלקיקים ששקעו בעקבות חשיפה לנדפי הריתוך.
  • בין השנים 1948–1962 התקיימה בדרום אוסטרליה תכנית הזנה של חלב. לבד מהערך התזונתי של החלב, לא נודעה עד היום הסיבה האמיתית לקיום התכנית,. ההשערה לקיומה נעוצה בניסויים גרעיניים שערכה בריטניה באותן שנים באזור קרוב לדרום אוסטרליה. ענני הנשורת מהניסויים תועדו באוסטרליה באותם זמנים, אך התיעוד על נשורת זו הובא לידיעת הציבור כמה עשרות שנים לאחר מכן. יתכן שהמתכננים של תכנית ההזנה סברו שלחלב אפקט הגנה כלשהו מקרינה, בייחוד לילדים שעצמותיהם גדלות. כנגד השערה זו עומדת העובדה שחשיפה לאיזוטופ הרדיואקטיבי "סטרונציום 90" גדלה עם שתיית חלב (הגברת ספיגה).
 
באופן עקיף יתכן ופעילות נוגדת חימצון של מרכיבים בחלב מסייעת לצמצם תגובה בין מתכות לבין מרכיבים בתא החי. לדוגמה: במחקר שנעשה על חלב כדי לבדוק את הכושר שלו להתנגד לחימצון חומרים בתא החי נמצא שחימצון שומנים בתאים בהשפעת עודף ברזל (שמקורו יכול להיות בחשיפה תעסוקתית למתכות) פחת כאשר העשירו את התזונה בחלבונים הנמצאים בחלב (קזאין). אולם, אין עדיין בסיס מוצק להשערה שמרכיבים בחלב מפחיתים חימצון של חומרים בתא ע"י מתכות.
 
לסיכום: אין בסיס מדעי מוצק או מספיק לקשר שבין חלב לחשיפה למתכות והגנה מחשיפה זו.

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה