כניסה הרשמה צור קשר

לקראת חג החנוכה: המחיר הבריאותי של הקונדיטוריות והמאפיות

מאת: המוסד לבטיחות ולגיהות

תאריך:18/12/2022


בכל שנה נמכרים בישראל בחג החנוכה יותר מ-30 מיליון סופגניות על ידי צוותי האופים והקונדיטורים, שעובדים מסביב לשעון. מחלקת המחקר של המוס"ל מצאה כי לאופים יש סיכוי גבוה פי 83 לסבול מאסתמה הקשורה לעבודה מאשר במקצועות אחרים, וכ-2.5% מציבור האופים סובלים מ"אסתמת האופים". כמו כן, במהלך ימי השיא של החג עולה הסיכון לפציעות הקשורות להחלקה במאפייה ולכוויות בקרב העובדים.

כדי להתמודד עם התופעה, המוסד לבטיחות ולגיהות יצא לשטח וקיים הדרכות במאפיות, במטרה לייצר סביבת עבודה בטוחה לציבור האופים ולעובדי הקונדיטוריות באירוע החנוכה.
 
חנוכה בפתח וההכנות במאפיות ישראל בעיצומן. לצד העבודה המבורכת, האופים גם נתונים לסכנות בטיחותיות ולמחלות תעסוקתיות שיש להישמר מפניהן. אחת מהן היא אסתמת האופים. אסתמה היא מחלה הנגרמת מדלקת בדרכי הנשימה. האופים חשופים במהלך עבודתם לאבק קמח, שמשמש כחומר גלם בסיסי ושכיח במגוון של מאכלים ושיטות בישול. לפי המחקר, לאופים יש סיכוי גבוה פי 83 לסבול מאסתמה הקשורה לעבודה מאשר במקצועות אחרים, וכ-2.5% מציבור האופים סובלים מאסתמת האופים. האופים חשופים לאבק הקמח בתהליכים רבים: טחינה, ניפוי, איסוף, אחסון, הובלה, אפייה, בישול ועוד. במאפיות קטנות, רוב הפעולות מתבצעות בידיים, ולכן קיים ריכוז גבוה של אבק קמח בעמדות העבודה. האופים והקונדיטורים החשופים לקמח מפתחים דלקות באף ובעיניים, אסתמת האופים ודלקת עור. 

במסגרת פעילותו, קיים המוס"ל הדרכות במאפיות ברחבי ישראל, וביניהן במאפיית "המאפה של אודטה", שבה נערכו העובדים לקראת חג החנוכה. מדריכת המוס"ל הגיעה אל המאפייה במודיעין והסבירה כיצד לעבוד בצורה בטוחה ולהימנע משאיפת אבק קמח, העלול לגרום לחנק ואסתמה, מסכנות החלקה ומכוויות במהלך הטיגון בשמן עמוק:
 
  • יש לקרצף ברטוב, באופן סדיר, רצפות ומשטחים אחרים, או (בהתאם למצב) להשתמש בשואב אבק, ולהתקין מערכת אוורור יעילה כדי למנוע היווצרות של ענני אבק (קמח יבש).
  • יש להתקין מערכת יעילה לסניקת האוויר ולמיזוגו, כדי למנוע זיהום אוויר ועומס חום.
  • יש לבדוק את תנורי המיקרוגל לדליפת קרינה ולתקן אותם אם יש צורך בכך.
  • יש לווסת את המבערים, כדי שהשרפה תהיה יעילה וכדי להפחית את כמויות הפחמן החד-חמצני; יש להתקין גלאים עם התראה קולית, למקרה שריכוז ה-CO עולה מעל לריכוז המסוכן.
  • יש להשתמש בשיטות בדוקות ובטוחות של הרמה והזזה של משאות כבדים ולהשתמש בעזרים מכניים כדי לסייע לפעולות ההרמה.
  • יש להפנות את ידיות הסירים והמחבתות כך שלא יבלטו ממשטח הכיריים. יש להקפיד לסדר אותם על הכיריים, כך שיהיו יציבים ואחיזתם תהיה מלאה וטובה, כדי למנוע היתקלות בהם.
  • בעבודה עם סירים בעלי ידית מתכת, וכן, בהוצאת תבניות וסירים מהתנור יש להגן על הידיים ולהשתמש בכפפות הגנה מחום.
  • טיגון בשמן עלול לגרום לכוויות ואף לשרפה. יש להשגיח היטב על המחבת או הסיר בכל זמן חימום השמן והטיגון.
  • כלי עם שמן על הגז ללא השגחה עלול להתחמם יתר על המידה ולעלות באש בפתאומיות. במצב כזה אסור להתיז מים על המחבת או הסיר. התזת מים על שמן רותח מסוכנת ורק תגביר את הלהבה ותגרום לגלישת השמן שעלה באש ולפגיעה באדם העומד שם. כדי לכבות את האש, יש לכסות את כלי הטיגון בעזרת מכסה או מגבת לחה, כדי לחנוק את הלהבה.
  • חשוב לשמור על הניקיון בסביבת העבודה – להרים מיד כל לכלוך ושאריות מזון שנפלו על הרצפה, לנקות נוזל שנשפך או ניתז, בדגש על חומר שומני, כדי למנוע החלקה. לפני העברת סירים, מגשים או כל ציוד אחר, יש לוודא שמסלול התנועה פנוי מהפרעות ומכשולים, כגון סירים ותבניות המונחים על הרצפה.

מנכ"ל המוס"ל ד"ר מיקי וינקלר אומר: "חג החנוכה הוא חג הסופגניות. מאפיות וקונדיטוריות רבות עובדות מסביב לשעון כדי להגביר את הייצור. חשוב לשים לב ולשמור על בטיחות העובדים במאפיות ובקונדיטוריות ולמנוע תאונות ומחלות תעסוקתיות במהלך העבודה. אני מאחל לכולנו חג שמח, טעים ובטוח".

מדריכת בטיחות של המוסד לבטיחות ולגיהות, איריס גלבוע, מסבירה על בטיחות בקונדיטוריה, צפו בסרטון.


 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה