כניסה הרשמה צור קשר

מחקר חדש: חשיפה לטריכלורואתילן עלולה לגרום לפרקינסון

מאת: יפעת זר ושחר אביגדורי, מדור ידע וחדשנות המוס"ל

תאריך:14/01/2024


שימושים עיקריים

טריכלורואתילן (Trichloroethylene) הוא ממס אורגני נפוץ, הנמצא בשימוש תעשייתי נרחב, הוא משמש כמסיר שומנים בתעשיית המתכת והטקסטיל וכחומר גלם בתעשייה הכימית והרפואה, כנוזל קירור, כממס בניקוי יבש, כמסיר קפאין בייצור קפה, כמרכיב בדבקים, בתכשירים לניקוי שטיחים, במסירי כתמים, טיפקס ועוד.

סיכוני החשיפה

טריכלורואתילן נפלט לאוויר במהלך ייצור ושימוש תעשייתיים, וכן, מהמוצרים הסופיים המכילים אותו. חשיפה לחומר מתרחשת בעיקר כאשר נושמים את אדי החומר, אך גם בבליעה, למשל, בשתיית מים המכילים אותו, במגע עם העור או בחשיפה לקרקע המזוהמת בחומר.

השפעות בריאותיות בחשיפה לטווח קצר

חשיפה לחומר לטווח הקצר עלולה לגרום לגירוי של העיניים, העור ודרכי הנשימה. במקרה של בליעה, הוא עלול לגרום להקאה ושאיפה שלו עלולה לגרום לדלקת ריאות. כמו כן, החשיפה לחומר עלולה לפגוע במערכת העצבים המרכזית, בכבד ובכליות. תסמיני השפעתו על מערכת העצבים המרכזית דומים להרעלת אלכוהול: סחרחורת, כאבי ראש, עייפות, קשיים בהליכה, אובדן הכרה ואף מוות.

השפעות
בריאותיות בחשיפה לטווח ארוך

טריכלורואתילן מסיר את שכבת השומן בעור ולכן ניתן לחוש גירויים בעור במקרים של חשיפה עורית חוזרת. מגע חוזר או ממושך עם העור עלול לגרום לדרמטיטיס. השפעות על מערכת העצבים המרכזית יכולות להיות ממושכות וכוללות, בין היתר, עייפות, עצבנות, הפרעות נפשיות והפרעות זיכרון. החומר חשוד כמסרטן בבני אדם, בעיקר בכליות ובכבד, ועלול לגרום לפגיעה במערכת החיסון והרבייה. על פי נתונים אפידמיולוגיים מהשנים האחרונות החומר עלול לגרום גם לפגיעה במערכת השמע (אוטוטוקסי).  


מקור: טריכלורואתילן הינו סיבה שאינה נראית לעין הגורמת לפרקינסון

השפעות סביבתיות

החומר מזיק לאורגניזמים החיים במים ועלול לגרום להשפעות ארוכות טווח בסביבה המימית.

ממצאי מחקר חדש

מחקר שמתרחש כרגע באוניברסיטת רוצ'סטר שבניו יורק מעלה השערה שחשיפה ממושכת לטריכלורואתילן עלולה לגרום, בין היתר, גם לפרקינסון. המחקר מחזק ממצאים של ארבעה מחקרים ישנים, שבחנו את הקשר בין הכימיקל לפרקינסון, כשהישן ביותר פורסם לראשונה בשנת 1969.

החוקרים יצרו פרופיל של שבעה חולי פרקינסון, העוסקים בתפקידים שונים, אשר מחלתם נבעה מחשיפה ממושכת לחומר. על פי ממצאי המחקר, בזמן החשיפה לחומר, הוא נספג במהירות במוח וברקמות הגוף וגורם לנזק במיטוכונדריה (החלק בתא שאחראי על ייצור אנרגיה). מיליוני אנשים חשופים לחומר מדי יום ללא ידיעתם, משום שהוא נפוץ באוויר החיצוני, בקרקע ובחללים סגורים מזוהמים ויש לו היכולת לחדור לחללים סגורים כמו בתים, בתי ספר ומבני עבודה באופן לא מובחן.

החוקרים טענו כי יש לערוך מחקרים נוספים כדי להבין טוב יותר את הקשר בין החשיפה לחומר לבין מחלת הפרקינסון ומחלות נוספות. כמו כן, הם טענו כי יש לעצור את השימוש בו ולהוציא אותו מחוץ לחוק. נכון לשנת 2022, הכימיקל נאסר לשימוש במינסוטה ובניו יורק, אך הוא לא נאסר לשימוש ע"י הסוכנות להגנת הסביבה של ארה"ב (EPA).

השימוש בחומר בישראל

בישראל, ישנן תקנות מחייבות לעבודה עם החומר:
תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העובדים בממיסים פחמימניים הלוגניים מסוימים), תשנ"א-1990  

כמו כן, חשוב להדגיש כי כל עיסוק עם החומר חייב להתבצע בהתאם להנחיות גיליון הבטיחות שסיפק יצרן או ספק החומר.

על פי פרסומי המשרד להגנת הסביבה בישראל, בדיגומים שנערכו בשנים 2012-2010 ברחבי הארץ על ידי המשרד להגנת הסביבה, ריכוזי טריכלורואתילן שנמדדו באוויר היו נמוכים בהרבה מערכי היעד הבריאותי של החומר באוויר, שנקבעו ע"י המשרד
בתקנות אוויר נקי (ערכי איכות אוויר) (הוראת שעה), תשע"א-2011. בבדיקות הסביבתיות שנעשו על ידי המשרד בשנת 2022 באזור התעשייה הצפוני של אשדוד נמדדו 2 חריגות מערך הסביבה היממתי של טריכלורואתילן.

עקב שפיכה בעבר של טריכלורואתילן לקרקע לאחר שימוש של גורמים שונים בתעשייה, קיימים זיהומי קרקע ומי התהום באזורים מסוימים בארץ ומתרחש תהליך של דיפוזיה של החומר אל פני הקרקע ונידופו לאוויר. באזורים אלו קיים חשש לחדירה של החומר לתוך מבנים, בעיקר לחלקים התת-קרקעיים שבהם או למבנים צמודי קרקע. בדיגומי אוויר שנערכו במרתפים ובמקלטים באזור גוש דן על ידי המשרד להגנת הסביבה, נמצא טריכלורואתילן במספר מקלטים ברמה העולה על ערך הייחוס לחשיפה קצרת טווח, כנראה כתוצאה מתנועה של גזי קרקע מאזורים תעשייתיים או אזורים שהיו בעבר אזורים תעשייתיים.

בהקשר זה, ידוע כי אפשר לטהר בהצלחה אתרים מזוהמים בחומר ולהפחית את הריכוז שלו באוויר פנים - מבני על ידי מערכות לטיהור אוויר, הדומות לאלו המטפלות בגז הרדון.

ספק המים בישראל (תאגיד המים או הרשות המקומית) מחויב לבצע בדיקה לנוכחות טריכלורואתילן במי השתיה שהוא מספק ולציין בדו"ח השנתי את הערך שנמצא בבדיקה.

יש לקוות כי החומר יוחלף בחומרים פחות רעילים בכל היישומים שלו בתעשייה בישראל ובכל העולם.

מקורות:

♦ טריכלורואתילן ICSC: 0081 (אפריל 2013)
טריכלורואתילן, אקו ויקי 
שכיחות ירידה בשמיעה בתעשייה בארה"ב, המוס"ל
טריכלורואתילן הינו סיבה שאינה נראית לעין הגורמת לפרקינסון

טריכלורואתילן, משרד הבריאות
מה המפעלים בסביבה שלנו פולטים לאוויר לים ולקרקע?

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה