מאת: יפעת זר, מדור ידע וחדשנות המוס"ל
תאריך:12/05/2025
מבוא
אצטון הוא ממס נוזלי נדיף, שקוף וחסר צבע, הנפוץ במגוון תעשיות בשל יכולתו להמיס מגוון רחב של חומרים. אפשר למצוא אותו במעבדות כימיות, למשל, כמרכיב בסינתזות כימיות, במתקני ייצור תעשייתיים, למשל, לצורך ניקוי ממסים, כמסיר לק במכונים לעיצוב ציפורניים ועוד. השימוש הרבגוני והנרחב בחומר מחייב טיפול וסילוק בטיחותיים שלו למניעת מפגעי בטיחות ובריאות תעסוקתית בקרב העובדים אתו ולהגנת הסביבה.
מגוון היישומים של האצטון
תכונותיו הייחודיות של האצטון הופכות אותו למרכיב חיוני ביישומים רבים ובעיקר באלו בהם נדרשים אידוי מהיר ויעילות מרבית, כמו במקרים אלו:
- ייצור סיבים מלאכותיים בתנאים מבוקרים.
- כממס דינמיט בתעשיית ייצור חומרי הנפץ.
- כחומר ביניים כימי בייצור תרופות לדוגמה, לסינתזה של קורטיזון, תרופה סטרואידית המשמשת לטיפול בדלקות פרקים.
- כמסיר לק.
- כמרכיב בצבעים, דיו ולכות.
- כמרכיב בדבקים, בחומרי איטום בחום ובאריזות.
סיכוני החשיפה לאצטון
הסיכונים העיקריים:
דליקות ופציצות וסיכון לעיניים.
- האצטון הוא בעל נקודת הבזק נמוכה ולכן הוא דליק מאוד. תערובת של אדי אצטון עם האוויר היא חומר נפץ. חימום האצטון גורם לעלייה בלחץ עם סכנת התפוצצות.
- כמו יתר הקטונים האצטון עלול לגרום לגירוי חמור בעיניים.
לפיכך, בעבודה עם החומר יש לנקוט באמצעי זהירות למניעת דליקה ולמניעת מגע של החומר בעיניים.
שאיפה:
שאיפת אדי אצטון עלולה להיות מזיקה ולגרות את דרכי הנשימה. גירוי זה עלול לגרום לתסמינים כמו שיעול, התעטשות וקוצר נשימה. חשיפה לאצטון בריכוז גבוה עלולה להשפיע על מערכת העצבים המרכזית, ולהתבטא בתסמינים הכוללים סחרחורת, נמנום, כאבי ראש, ובמקרים החמורים ביותר, איבוד הכרה.
מגע עם העור:
לאצטון ישנה היכולת להסיר שמנים טבעיים מהעור, אשר בלעדיהם העור אינו מוגן - הוא נוטה להתייבש ולהיסדק, ומגע חוזר או ממושך עם אצטון עלול להוביל ליובש חמור יותר, אדמומיות, גירוד, צריבה, אי נוחות כללית ולהתפתחות דרמטיטיס (דלקת עור).
מגע עם העיניים:
נוזל האצטון, כאמור, עלולים לגרום לגירוי חמור בעיניים וכך גם אדי האצטון. החשיפה עלולה להוביל לאדמומיות, דמעות, כאבים וראייה מטושטשת. במקרים קיצוניים, מגע ממושך או ישיר עם אצטון עלול לפגוע בקרנית (השכבה החיצונית השקופה של העין) ולהוביל לבעיות ראייה.
ערכי החשיפה המרבית המותרת לאצטון הם :
TLV: 250 ppm as TWA
ppm as STELי500
שיטות עבודה בטיחותיות
אוורור טבעי ומכני
בסביבות עבודה בהן קיים אצטון, חיוני להבטיח אוורור נאות לשמירה על איכות האוויר ומניעת חשיפה אליו בשאיפה. זרימת אוויר תקינה מסייעת במניעת הצטברות אדי אצטון ומפחיתה את הסיכון לבעיות נשימה בקרב העובדים. אפשר להשתמש במערכות אוורור מכניות, כגון, מאווררים וכן ליצור אוורור טבעי, למשל, ע"י פתיחת דלתות וחלונות.

ציוד מגן אישי (PPE)
כאשר רמת החשיפה לאצטון עלולה להיות גבוהה, למשל בעת טיפול בכמויות גדולות של אצטון, הכרחי להשתמש בציוד מגן אישי מתאים. זה כולל כפפות עמידות בפני אצטון להגנה על העור, משקפי בטיחות או משקפי מגן להגנה מפני התזות וגירוי בעיניים. באזורים עם ריכוזי אדים גבוהים במיוחד של אצטון, על העובדים להשתמש גם באמצעי מיגון נשימתיים, כגון, מסכת פנים עם מסנן מתאים, כדי להגן עליהם מפני חשיפה בשאיפה.

אחסון
אחסון האצטון מהווה אתגר לא פשוט בשל התגובתיות של החומר. חשוב לאחסן את החומר על משטחים שאינם סופגים, כדי למנוע נזקים לציוד ולהגן על הסביבה. כמו כן מכלי האחסון צריכים להיות אטומים ולא סופגים, למשל עשויים מפלדת אל חלד או זכוכית, כדי למנוע דליפה ותגובות כימיות בין אצטון לחומרים נקבוביים, כגון פלסטיק.
במקרה של שפך אצטון יש לוודא ספיגה מהירה של האצטון באמצעות חומרי ספיגה חד פעמיים מתאימים.
כדי למנוע דליקה יש לוודא שמכלי האצטון מאוחסנים בחלל פנוי, נגיש ורחוק ממקורות הצתה, כגון להבות פתוחות, פעולות ריתוך ומקורות חום גבוה. במידת הצורך, אפשר לקבוע אזורי עישון מוגדרים. יש לוודא כי ישנם מטפי כיבוי אש זמינים ונגישים המתאימים לנטרול הדליקה, באם תתרחש, וכי העובדים הוכשרו להשתמש בהם.
סילוק אצטון כפסולת מסוכנת
בעת טיפול בחומרים או בציוד המכילים או הרוויים באצטון, יש להניח אותם במיכל סגור הרמטית, עמיד בפני דליפות, הרחק ממכלי חומרים אחרים ומסומן באופן ברור בטוש קבוע או בתוויות מודפסות כמכל "פסולת מסוכנת של אצטון" הכיתוב יכלול גם את התאריך שבו החומר הונח בתוך המכל. מכל הפסולת ישלח אל מתקן סילוק מורשה לטיפול בפסולת מסוכנת.
להלן שתי דוגמאות:
- טכנאי מעבדה כימית שהשתמש באצטון לניקוי כלי זכוכית ספג את שאריות האצטון בעזרת מגבות נייר או צמר גפן, השליך את החומרים הסופגים הללו אל מכל פלסטיק כבד עם מכסה מוברג לסגירה הרמטית ואת המכל הזה השליך כפסולת בהתאם לתקנות המקומיות לניהול פסולת מסוכנת.
- במתקן ייצור בו השתמשו באצטון לצורך ניקוי ציוד השליכו את המגבונים והמטליות שספגו את שאריות האצטון אל מיכל ייעודי לפסולת אצטון העשוי פוליאתילן בצפיפות גבוהה (HDPE) עם מכסה מוברג לסגירה הרמטית, המסומן בבירור כ"פסולת אצטון" ואחסנו את המכל באזור המיועד במפורש לפסולת אצטון, בנפרד מכימיקלים אחרים.
שאלות נפוצות
מה עלי לעשות אם העין שלי באה במגע עם אצטון?
כרטיס הבטיחות הבינלאומי לכימיקלים (ICSC) ממליץ לשטוף מיד את העין במים למשך 15 דקות לפחות תוך הטיית הראש קדימה, יש להסיר עדשות מגע ולפנות לקבלת סיוע רפואי.
האם אצטון רעיל אם אני בולע אותו?
בדרך כלל, אצטון אינו נבלע. עם זאת, בליעה בשוגג עלולה להוביל להשפעות בריאותיות חמורות, כמו הקאות וכאבי ראש. במקרה של בליעה, מומלץ לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית.
כיצד ניתן למנוע שפיכת אצטון בזמן אחסונו?
יש לוודא שהמכל סגור היטב ומאוחסן במקום קריר ומאוורר היטב. יש לקרוא את כרטיס / גיליון הבטיחות של החומר (SDS). האגודה הלאומית להגנה מפני אש, ה – NFPA, מציעה להציב מחסום פיזי לשפך אפשרי (משטח או מגש).
האם יש חלופות לאצטון?
יתכן שיש. צריך לבדוק באופן פרטני לצרכי היישום הספציפיים. לדוגמה, אם נדרש להדביק לוחות מעגלים חשמליים, יצרנים רבים ממליצים על ממס פחות נדיף כגון איזופרופיל אלכוהול או אתיל אצטט.
מקורות: