מאת:יפעת זר, מדור ידע וחדשנות המוס"ל
מבוא
עריכת דיונים מקצועיים בנושא בטיחות לצורך ריענון התנהגות הבטיחות של עובדים באתרי בניה חיונית להתמודדות עם מגוון סיכוני הבטיחות באתרים, ורצוי שמנהלי הבטיחות באתרים ישלבו מפגשי דיון כאלה בארגז הכלים שלהם. הנושאים המתאימים לדיון במפגשים צריכים להיות רלוונטיים לפעילויות השונות המתבצעות באתרי הבניה.
נושאים לדיון במפגשים
להלן אחד עשר רעיונות אפשרים לדיון במפגשים :
1. שיטות להרמת מטענים
הרמת מטענים כבדים היא כה שכיחה ושגרתית באתרי בנייה, כך שעובדים יכולים לשכוח עם הזמן את החשיבות של הרמה נכונה, ארגונומית, למניעת פגיעות גב. חשוב לתת לעובדים תזכורות בנושא, להציג את השיטות הבטוחות להרמה ואת ההשלכות החמורות של הרמה לא ארגונומית.
אפשר לאמר "נסו לדמיין את חייכם ואת חיי קרוביכם אם תהיה לכם פגיעת גב חמורה, ואיך מוגבלות כזו יכולה להשפיע על רמת ההכנסה המשפחתית שלכם".

2. ציוד מגן אישי (צמ"א)
למרבה הצער, לא תמיד העובדים חובשים קסדה, עוטים כפפות מגן או משתמשים בציוד מגן אישי אחר באתרי בניה. יש לזכור כי, אמנם, הצמ"א נחשב קו ההגנה האחרון בהיררכיית הבקרות למניעת תאונות עבודה, אך הוא אבן יסוד בכל תוכנית בטיחות, וכשמדובר באתרי בנייה, שבהם הסיכונים רבים והפתרונות ההנדסיים מוגבלים, השימוש בצמ"א חיוני בהחלט.
כדי לתקשר את חשיבות השימוש בצמ"א, כך שיהיה בראש סדר העדיפויות של העובד, אפשר לתאר תקריות בטיחות שאירעו והיה אפשר למנוע, לו היה העובד משתמש בצמ"א, וכן לתת סקירה של שיטות העבודה המומלצות בהקשר של שימוש בצמ"א. המטרה היא שכל העובדים ידעו מתי, היכן וכיצד להשתמש בצמ"א ושהציוד של כולם יהיה במצב תקין.

3. שוב צמ"א, אבל מזווית אחרת
היות שציוד הגנה אישי הוא חלק חשוב מאוד בבטיחות באתרי הבנייה, כדאי להשקיע זמן ומאמץ נוספים, ככל שימצא לנכון.
אפשר לשאול:
- מה יכולות להיות הסיבות לכך שתשכח להשתמש בצמ"א שלך ?
- באיזו שעה ביום, לדעתך, העובדים נוטים לא להשתמש בציוד המגן שלהם ?
- בהנחה שתסיר את הצמ"א שלך במהלך יום העבודה, מתי והיכן לדעתך זה יכול לקרות ?
יש לנקוט גישה חיובית ולא גישה של האשמה בשאלות אלה, ולתת לעובדים את תחושת הביטחון שלא יכעסו עליהם בשום צורה. המטרה כאן היא להדגיש את המצבים בהם העובדים נוטים לזנוח את השימוש בצמ"א שלהם, כדי להימנע מהם.
4. תנאי מזג אוויר
מזג האוויר משפיע על הבטיחות בכל מיני דרכים. טמפרטורות גבוהות יכולות להביא לעליית חום הגוף, וכתוצאה מכך למתח, לתשישות או להתפתחות עומס חום פיזיולוגי. טמפרטורות נמוכות עלולות לגרום לכוויות קור ועוד. בכל המקרים, קיימת אפשרות של נזק לציוד ושינויים זמניים בתנאי אתר העבודה.
כדאי מדי פעם להזכיר לעובדים את הסכנות שמציב מזג האוויר. רבים אולי נראים מובנים מאליהם, אך עדיין רצוי להזכיר לעובדים את הצורך בשימוש בקרם הגנה מפני קרינת השמש והתרעננות בצל בקיץ, או את הסיכונים של הקור בחורף וכדומה.

5. "איפה העשן?"
אחת הדרכים לדון בסיכוני אש ולהעלות מודעות לבטיחות אש היא לשאול כל אחד מהעובדים לדעתו, היכן באתר העבודה ישנו סיכון לפריצת דליקה, ומה יכול לגרום לה, ולאחר מכן, לבקש לדון בקבוצה על כל סיכוני האש הפוטנציאליים שכל עובד מעלה לדיון.
דרך נוספת - לשאול, האם העובדים הבחינו בסימנים כלשהם שיכולים להצביע על סיכון לדליקה? אילו סימנים מוקדמים כדאי לחפש והיכן הכי סביר (או הכי פחות סביר) למצוא סימנים כאלו?
6. עבודה עם ובסביבת מכונות או ציוד גדולים
תאונות עבודה רבות וקשות מתרחשות בעבודה עם מכונות, כלי רכב וציוד כבד, כגון, מלגזות, משאיות, מנופים וציוד חפירה, ולכן חיוני לדון בבטיחות העבודה עמם. נושאי הדיון יכולים להיות שונים ומגוונים וחשוב לסקור אותם, מקטן ועד גדול.
רצוי לדבר על העבודה עם הציוד וכלי הרכב, כאשר העובד נמצא לידם.
אפשר לבקש מצוות העובדים לתאר את הדרכים הננקטות לשמירת בטיחותם בסביבת הציוד, ולשאול, למשל, כיצד העובד יכול לדעת אם מפעיל ציוד הבחין בנוכחות הולך רגל ואילו סימנים יכולים להעיד על סיכון לפציעת עובד או לגרימת תקרית בטיחות.

7. הגורם האנושי
עובדים ממהרים, נוקטים, לעיתים, בקיצורי דרך מסוכנים ועובדים שאננים, מתעלמים, לעיתים, מסיכוני הבטיחות. גורמים אנושיים, לסוגיהם, עלולים להגביר את הסיכון לתקרית בטיחות או לפציעה, ולכן ניהול שלהם חיוני להבטחת הבטיחות באתרי בניה.
אפשר לנהל דיון על גורם אנושי ספציפי, לדוגמה, על עייפות, ולהדגיש את הסכנות של העייפות, את הזמנים ביום, בהם עייפות יכולה להוביל לפציעה, ואת הצעדים שעובדים יכולים לנקוט כדי לצמצם את ההשפעות של עייפות. יתכן שהדרך הטובה ביותר להתגונן מפני השפעת הגורמים האנושיים היא יישום תכנית הכשרה מתאימה, אשר תספק בסיס יעיל למפגשי הדיון.
8. תכניות חירום
תוכנית חירום היא מרכיב חיוני בכל תוכנית בטיחות במקום העבודה, אך, לעיתים, זהו הדבר הראשון שהעובדים שוכחים. מפגשי בטיחות מספקים הזדמנות להזכיר לעובדי אתרי הבנייה את עיקרי תוכנית החירום של אתר העבודה שלהם.
אחת הסיבות העיקריות לכך שתוכניות חירום "נכנסות לאוזן אחת ויוצאות מהאוזן השנייה" היא שהן מוצגות באופן של הרצאה ולא כשיעור למידה אינטראקטיבי. חשוב להעביר את הידע הקשור לתכנית חירום תוך שילוב אלמנטים של למידה בקבוצה, עידוד דיון משותף ויישום מעשי של הידע שמקבל העובד.
9. נפילה מגובה
בעוד ששליש מכלל ההרוגים בענף הבנייה הם כתוצאה מנפילות, הגובה הקטלני ביותר באתרי הבנייה אינו כל כך גבוה. למעשה, רבע מכל מקרי המוות הקשורים לנפילה בענף הבנייה מתרחשים בנפילה מגובה של שישה עד עשרה מטרים בלבד, ואולי בגלל שזהו הגובה השכיח בעבודה, זה אינו "מרגיש" כגבוה במיוחד ו"נשמרת" שאננות העובדים לגבי סיכוני העבודה בגובה.
ישנה אפשרות לתת לעובדים את התזכורות הרגילות של כללי הבטיחות בעבודה בגובה, ובנוסף לשחק מעין "משחק ניחושים" עם העובדים ולשאול - מהו לדעתכם הגובה הקטלני ביותר? זה יכול לעזור לשנות את תפיסתם לגבי הסיכון של עבודה בגובה.

10. סיכון לנפילת חפצים
נפילות עובדים מגובה הן גורם סיכון עצום באתרי בנייה, אך הן לא הסיכון היחיד שנובע מעבודה בגובה. חפצים הנופלים מגובה יכולים להיות קטלניים, באותה מידה, ולעיתים אף יותר, מחומרת הפציעה של עובדים הנופלים מגובה.
הסיכון של נפילת חפצים יכול להיות נושא מרכזי לשיחת מפגש בטיחות עם פועלי בנייה, הן עבור העובדים בגובה והן עבור העובדים על הקרקע. עבור הראשונים, יש להדגיש את הצורך לשמור על כלי עבודה קשורים ולהימנע מחיפזון ולתת את הדעת לגורמים אנושיים אחרים שיכולים להעלות את הסיכון להפלת חפץ.
עבור עובדים בגובה הקרקע, יש למקד את הדיון בצורך לחבוש קסדה. אפשר גם לדבר על העלאת המודעות לנוכחות של עובדים הפועלים מעליהם ועל החשיבות של התרחקות מאזורים שבהם כלים וחפצים אחרים עלולים להישמט.
11. "זה היום הראשון שלי"
אפשרות טובה להפוך את הדיון למעניין במיוחד היא לאמר לעובדים: "העמידו פנים שזה היום הראשון שלכם בעבודה. זו הפעם הראשונה שאתם נכנסים לאתר בנייה. כעת, מוטל עליכם לספר לי את כל מה שאני צריך לדעת כדי לשמור על הבטיחות שלי ויש לכם רק שתי דקות לעשות זאת. מה תאמרו לי?"
אם העובדים ממהרים לדבר על סיכוני הבטיחות באתר העבודה, יש לבקש מהם לעצור לרגע ולהתארגן מחדש. אחרי הכל, אם זה היום הראשון שלך בעבודה, תרצה שהם ידברו בקצב רגיל כדי שתוכל לעקוב אחר דבריהם ולהבין מה הם אומרים. יש להדגיש כי המטרה היא להתמקד בסיכונים הגדולים ובכללי הבטיחות החשובים ביותר.
ואם כבר הוצגה בקשה כזו במפגש דיון, אפשר להפוך את השאלה במפגש הבא, באופן הבא: מה היית אומר לי, אם המטרה שלך הייתה שאפגע כמה שיותר מהר ? זוהי שאלה "טריקית" שעשויה למשוך את תשומת ליבם של העובדים ולגרום להם לשקול היטב סיכונים, תהליכים ובעיות בטיחות מרכזיות אחרות.
לסיכום
אחד עשר נושאים אלו הם רעיונות אפשריים טובים ומתאימים למפגשי דיון בנושא בטיחות. אולם, יש גם אחרים, כמו עבודה בחללים סגורים, עם כימיקלים מסוכנים או מקורות אנרגיה מסוכנים וכדומה, הספציפיים לאתרי העבודה השונים.
לא משנה במה תבחרו לדון באתרי הבניה, זכרו שאין צורך ללמד את העובדים מושגים, נוהלים או להתמקד בסיכונים חדשים. במקום זאת, יש לרענן את הידע לגבי כלי עבודה שהעובדים צפויים להשתמש בהם, תהליכי עבודה שהם יצטרכו לנווט בהם וסיכוני בטיחות שהם עלולים להיתקל בהם באתרי העבודה.
מקור: