כניסה הרשמה צור קשר

מניעת עייפות בעבודה

מאת:יפעת זר, מדור ידע וחדשנות המוס"ל


מבוא

עייפות היא בעיה נפוצה המשפיעה על עובדים רבים במגוון ענפי תעסוקה. על פי המועצה הלאומית לבטיחות בארה"ב, כ-69% מהעובדים "עייפים בעבודה". כולנו מכירים את ההשפעות המשמעותיות שיש לעייפות במקום העבודה. עייפות מפחיתה את הפרודוקטיביות שלנו, את היכולת שלנו להתרכז ואת היצירתיות שלנו בעבודה, היא פוגמת בשיקול הדעת וביכולת קבלת ההחלטות שלנו, היא מחלישה את המערכת החיסונית שלנו וחושפת אותנו למחלות ולתאונות עבודה. יתרה מזאת, עייפות מעלה את הסיכון למעורבות בתאונות עבודה ב -70%, וכן, 30% מהתאונות הקשות קשורות ישירות לעייפות.

הגורמים העיקריים לעייפות

מחסור בשינה ואיכות שינה ירודה: מנוחה או שינה לא מספקת היא גורם משמעותי לעייפות. זה יכול להיות בגלל מתח הקשור לעבודה, אחריות משפחתית, אורח חיים ועוד.

שעות עבודה ארוכות ועבודה במשמרות: עבודה במשך שעות ארוכות ובמשמרות עלולה לשבש את דפוסי השינה הטבעיים ואת השעון הביולוגי, היא מתישה ומקשה על היכולת להתרכז במהלך העבודה.

מתח גבוה: כאשר העובד נמצא תחת לחץ מתמיד, גופו מייצר הורמוני לחץ שיכולים להוביל לתחושת שחיקה ולעייפות.

מאמץ פיזי ונפשי: מאמץ פיזי ונפשי, כאחד, יכול להוביל לעייפות במקום העבודה ומאתגר את העובד להישאר ערני וממוקד בעבודה. בין אם העובד מרים משאות כבדים או "מלהטט" בין משימות מרובות במקביל. עומס רב מדי של עבודה, בייחוד לאורך זמן, שמגיע עד קצה גבול היכולת של העובד, עלול להפחית את הכוח והאנרגיה שלו.


ההשלכות של עייפות במקום העבודה

ירידה בפרודוקטיביות ובביצועים: גם העובדים בעלי המוטיבציה הגבוהה ביותר יכולים להיהפך לעצלים ולאיטיים ולהיות פחות פרודוקטיביים בעבודה. כאשר פועלים ללא אנרגיה, קשה להתרכז, לפתור בעיות ולעמוד בעומס העבודה. עובדים עייפים עלולים לעבוד לאט יותר, לעשות יותר טעויות וכתוצאה מכך, עולה הצורך בפיקוח על עבודתם. זה יכול להוביל לעיכובים בייצור, לעלויות עקב עליה בשעות העבודה ולירידה ביעילות הכללית של מקום העבודה.

סיכון מוגבר לתאונות וטעויות: כאשר העייפות משפיעה על שיקול הדעת של העובד, הוא מצוי בסיכון מוגבר לתאונות ולטעויות בעבודה.

השפעה שלילית על הבריאות הפיזית והנפשית: עייפות מתמדת יכולה לגבות מחיר מהגוף והנפש. זה יכול להחליש את המערכת החיסונית, להגביר את הרגישות למחלות ולהחמיר בעיות בריאותיות קיימות. יתר על כן, עייפות מתמשכת יכולה להוביל לבעיות נפשיות, כגון חרדה ודיכאון.

יחסים מתוחים עם עמיתים: עייפות של עובד עלולה להכביד על מערכות היחסים שלו במקום העבודה, וליצור מתח וחיכוכים בינו ובין עמיתיו לעבודה. 

ההשפעה הכלכלית: בשל העלייה במספר התאונות והפציעות, לעייפות עלולות להיות עלויות ישירות ועקיפות משמעותיות. עלויות ישירות עשויות לכלול את ההוצאות הרפואיות, תביעות פיצויים של עובדים בגין פציעות או מחלות עבודה, עלות תיקון או החלפה של רכוש שניזוק ואובדן כושר עבודה. עלויות עקיפות עשויות לכלול עלויות טיפול רפואי, עלויות משפטיות, עלויות ביטוח עובדים ונזק למוניטין של מקום העבודה.


דוגמאות לתחיקה בעולם

באוסטרליה, תקנות WHS מכירות בסיכונים של עייפות במקום העבודה ובהשלכותיהם, והחקיקה במדינה כוללת תקנות בנושא זה. בעוד תקנות ספציפיות עשויות להשתנות בין מדינות ואזורי שיפוט, ישנן כמה דרישות נפוצות, הכוללות:
 
  • חובת זהירות: למעסיקים יש חובה לנהל סיכונים הקשורים לעייפות ולהבטיח את בריאותם ובטיחותם של העובדים על ידי יישום אסטרטגיות יעילות לניהול עייפות.
  • הערכת סיכונים: ארגונים חייבים לבצע הערכות סיכונים יסודיות כדי לזהות גורמים התורמים לעייפות, כגון שעות עבודה ארוכות, עבודה במשמרות ומשימות תובעניות, פיזית.
  • אמצעים להפחתת עייפות: מעסיקים אחראים ליישום אמצעים להפחתת סיכונים לעייפות, כולל הפסקות מנוחה, תזמון משמרות והדרכת עובדים.

בארה"ב, התקנות העוסקות במניעת עייפות הן בדרך כלל תחת תקנות התחבורה והבטיחות התעסוקתית, כגון תקנות מינהל הבטיחות הפדרלי FMCSA ותקני מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית (OSHA).

ההיבטים המרכזיים בתחיקה כוללים:

שעות עבודה: התקנות קובעות את שעות העבודה המרביות לעובדים, מגבלות על רצף שעות עבודה וחובת קיום הפסקות מנוחה.

הערכת סיכונים לעייפות: מעסיקים נדרשים להעריך סיכוני עייפות הקשורים למשמרות ארוכות, עבודת לילה ומשימות פיזיות תובעניות. הערכות סיכונים מסייעות לזהות אסטרטגיות מתאימות.

אסטרטגיות להפחתת עייפות: מעסיקים חייבים ליישם אסטרטגיות יעילות להפחתת עייפות, כולל הפסקות מנוחה, תזמון משמרות ותוכניות להדרכת עובדים, כדי לנהל ולהפחית את סיכוני העייפות.




כלים ושיטות עיקריים להערכת עייפות


זיהוי הסימנים והתסמינים של עייפות ושימוש בכלים ובשיטות להערכת עייפות סוללים את הדרך ליצירת סביבת עבודה אנרגטית ופרודוקטיבית יותר.

הסימנים והתסמינים הנפוצים של עייפות

 
  • פיהוק ושפשוף של העיניים.
  • קושי להתרכז ולקבל החלטות.
  • זמני תגובה איטיים וקואורדינציה מופחתת.
  • עצבנות, שינויים במצב הרוח וחוסר סבלנות.
  • שכחה וקושי לזכור משימות.
  • טעויות ותאונות מוגברות.
  • כאבי ראש תכופים או תחושות של סחרחורת.

כלים ושיטות הערכה

שאלוני הערכה עצמית: שאלוני הערכה עצמית שהעובדים מתבקשים למלא יכולים לעזור לעובדים לבחון את הרגלי השינה שלהם ואת לוחות הזמנים ורמות הלחץ שלהם בעבודה, ולאפשר להם לזהות מוקדים שבהם הם עשויים להזדקק לתמיכה או להתאמות.

טכניקות תצפית וניטור: מעסיק יכול לעקוב מקרוב אחר סימני העייפות של העובדים. הוא יכול לעודד מפקחים וחברי צוות לעקוב זה אחר זה ולדווח על כל סימן חשוד לעייפות. על ידי שמירה על ערנות ותקשורת פתוחה, מעסיק יכול לזהות ולמנוע ביעילות את מצבי העייפות של העובדים.


תרבות עבודה 

טיפוח תרבות עבודה עמידה בפני עייפות מכשיר את הקרקע להבטחת כוח עבודה נמרץ ופרודוקטיבי. הבנה, אמפתיה ותמיכה יכולות לתרום רבות למניעת עייפות עובדים.

חשוב לטפח סביבה נטולת שיפוט, שבה העובדים מרגישים בנוח לדון בנושאים הקשורים לעייפות. מעסיקים יכולים להכשיר מנהלים ומפקחים לזהות סימני העייפות ולטפל בהם באופן יזום. אפשר גם לקיים ישיבות צוות קבועות כדי לדון בשיטות למניעת עייפות ולבקש מהעובדים משובים בנושא.

אפשר לעודד את העובדים לקחת הפסקות מנוחה כדי "להיטען מחדש באנרגיה" במהלך יום העבודה, בין אם זה טיול בחוץ, כניסה לתחנת שירות לאחר נהיגה של שעתיים, או ישיבה בצל. 

תמיכה וייעוץ בתחום בריאות הנפש: מעסיק יכול לספק גישה לשירותי תמיכה נפשית, כדי לסייע לעובדים להתמודד עם לחץ, חרדה ודאגות אישיות.

תכניות היגיינת שינה ואיכות חיים: מעסיק יכול להציע לעובדים סדנאות או סמינרים בנושא היגיינת שינה, ניהול סטרס ונושאי בריאות אחרים כדי לצייד אותם בכלים לשמירה על רמות האנרגיה והרווחה הכללית שלהם.

הסדרי עבודה גמישים: מעסיק יכול לשקול ליישם אפשרויות עבודה גמישות, כגון עבודה מרחוק, גמישות בשעות העבודה, כדי לעזור לעובדים לאזן טוב יותר בין מחויבויותיהם האישיות והמקצועיות.

הגדרת ציפיות ועומסי עבודה מציאותיים : מעסיק יכול לשתף פעולה עם העובדים כדי להגדיר יעדים ומועדים ברי השגה, תוך התחשבות ביכולות ובאחריות האישית שלהם. חשוב "לנטר" עומסי עבודה, לעודד עובדים להביע חששות לגבי עומסי העבודה שלהם ולספק לעובדים תמיכה במציאת פתרונות.

יישום שיטות עבודה מומלצות לתזמון עבודה והגבלת שעות עבודה: מעסיק יכול לקבוע מדיניות המגבילה את שעות העבודה, כדי לעזור לעובדים לשמור על איזון בריא בין העבודה לחיי הפנאי ולהפחית את הסיכון לעייפות.

מתן הפסקות מנוחה וחופשות נאותות :על מעסיק לוודא שלעובדים יש הזדמנויות רבות למנוחה במהלך יום העבודה שלהם ומספיק זמן חופשי בין משמרות כדי להתאושש ו"להיטען מחדש".

החלפת משמרות והבטחת זמן התאוששות מספק : מעסיק יכול להטמיע מערכות של סבב משמרות הוגנות ומאוזנות, המעניקות לעובדים מספיק זמן התאוששות בין משמרות, במיוחד בעת מעבר ממשמרות לילה ליום, או להיפך.


אופטימיזציה של סביבת העבודה

תאורה נאותה ובקרת טמפרטורה: מומלץ ליצור סביבת עבודה נוחה עם תאורה נכונה ובקרת טמפרטורה כדי למזער מאמץ של העיניים, נטייה לנמנום, תחושת אי נוחות ועוד.

תחנות עבודה ארגונומיות ומושבים נוחים: עמדות עבודה ומושבים ארגונומיים חיוניים להפחתת מאמץ פיזי ותחושת אי נוחות ויכולים לסייע לעובדים להישאר ממוקדים ומלאי אנרגיה במהלך עבודתם.

יצירת מרחבים לרגיעה ולהתחדשות : מומלץ להקצות אזורי התרעננות במקום העבודה כדי לאפשר לעובדים להירגע ולנוח, כגון, חדרי מנוחה, חללים שקטים או אזורים חיצוניים.


פתרון לדוגמה של חברת SAFETY IQ

הפתרון של חברת SAFETY IQ הוא פרואקטיבי למניעת עייפות. העובד מתבקש לפתור מעין חידון משחקי למשך 60-90 שניות. החידון מודד את כל צורות הערנות בהתבסס על מבחן הערנות הפסיכומוטורית של נאס"א ומשמש כאינדיקטור לעייפות. המערכת מפתחת בסיס מידע אישי ו"לומדת" את דפוסי ההתנהגות של כל עובד ואת הביצועים הממוצעים, ומתאימה את עצמה, ככל שהעובדים משתפרים עם התרגול של המבחן. אם העובד מקבל ציון נמוך, הוא מתבקש לחזור על המבחן. אם הציון שלו לא משתפר, המנהל שלו מקבל הודעה לבדוק עמו את מצב הכשירות שלו לעבודה.

המטרה של הפתרון הזה היא לספק למעסיק את היכולת להבחין בעובדים עייפים, להתחיל שיחה עימם ולדאוג להם. הכלי הזה יכול לשמש לבחינת העייפות של עובד לפני תחילת משמרת, או לפני ביצוע פעילות בסיכון גבוה, או נהיגה בכביש, ומתאים גם לבחינת כשירות או עייפות של עובדים בודדים, שאין בסביבתם עובדים היכולים להתריע בפניהם על כך שהם נראים מוסחים, עייפים או באופן כללי לא במצב כשיר לעבודה.


ניתוחי מקרה לדוגמה

 
  • עובד שעבד במשמרות לילה נבחן לילה אחד בשלוש לפנות בוקר וקיבל ציון נמוך. מנהל הבטיחות באתר קיבל הודעה ליצור עמו קשר וגילה שהוא תשוש מאוד. הוא ביטל את משמרת הלילה של העובד, דאג שיקבל יום מנוחה ושינה את לוח הזמנים שלו למשמרות יום.
  • עובדת שביצעה את מבחן העייפות היומי שלה, קיבלה ציון נמוך במבחן והודיעה על כך למנהל שלה. בשיחה עם המנהל שלה הוא גילה שהיא מתמודדת עם בעיות משפחתיות והלחץ משפיע על יכולתה להתרכז בעבודה. הוא השגיח עליה לאורך כל המשמרת ונתן לה משימות שלא העמידו אותה בסכנת פציעה.

לסיכום

בסביבות העבודה המהירות והתובעניות של ימינו, מניעת עייפות עובדים חיונית לשמירה על בריאותם, בטיחותם ורווחתם של העובדים. חשוב להבין את הגורמים לעייפות, את היבטיה, השלכותיה והמסגרת התחיקתית שלה ולפתח כלים ושיטות לזיהוי סימני העייפות ולטיפוח תרבות עמידה בפני עייפות, אשר יסללו את הדרך לקבלת כוח עבודה נמרץ ומתחדש, הערוך להתמודד עם כל אתגר בעבודה.

יש לזכור כי מניעת עייפות היא מחויבות הדורשת ניטור מתמשך, הערכה והסתגלות לתנאי העבודה המשתנים, יחד עם זאת, היא משתלמת לעובדים ולמעסיקים, כאחד. היא משיגה רווחה, בטיחות ובריאות וכן ביצועי עבודה אופטימליים.

מקור:

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה