כניסה הרשמה צור קשר

ל"ג בעומר תשפ"ה - השנה חוגגים באחריות: המוסד לבטיחות ולגהות מפרסם דגשי בטיחות להדלקת מדורות

מאת: המוסד לבטיחות ולגהות

תאריך:13/05/2025


לקראת חגיגות ל"ג בעומר שיתקיימו ברחבי הארץ בצל הנחיות נציב כבאות ראשי, מפרסם המוסד לבטיחות ולגהות הדגשי בטיחות למקומות העבודה ולציבור הרחב – ילדים, הורים, מורים ומארגני אירועים – במטרה להבטיח חג שמח, בטוח וללא נפגעים.
 
מדי שנה בל"ג בעומר מדווחים עשרות מקרים של כוויות בדרגות שונות, כאשר ילדים עד גיל 14 מהווים כ-60% מהנפגעים. מד"א בלבד מטפל בלמעלה מ-200 מקרים בל"ג בעומר, כולל פגיעות קלות, הרעלות עשן ואפילו מקרי פינוי לבתי חולים. מקרים רבים אחרים מגיעים ישירות לבתי החולים, שם יודעים לתגבר צוותים בערב חג המדורות, ושירותי הכבאות מדווחים על עשרות שריפות בכל רחבי הארץ – חלקן מסכנות חיים ורכוש. המוסד לבטיחות ולגהות הכין דגשי בטיחות לחג, שמירה והקפדה על דגשים אלו יכולה למנוע אסון.
 
  • מיקום המדורה – יש להדליק את המדורה רק במקומות שאושרו להדלקה ע"י הרשות המקומית, מקום ההדלקה יהיה פתוח ומרוחק ככל האפשר מבניינים, קווי חשמל, עצים, תחנת דלק, חומרים מסוכנים ומיכלי גז.
  • שטח נקי ומגודר – לפני סידור העצים מומלץ לארגן את השטח, לנקות אותו מצמחייה דליקה לסמן באבנים מסביב ואם ניתן לגדר את סביבת המדורה בסרט סימון בולט למניעת גישה של ילדים קטנים.
  • שימוש בחומרים מותרים בלבד – אין להשתמש בדלקים נדיפים (כגון בנזין או נפט) להבערת האש! הדבר עלול לגרום לפיצוץ ולהתלקחות מהירה.
  • אין להיכנס לאתרי בנייה בחיפוש אחרי חומרי שריפה ועצים. על ההורים להדגיש לילדים את האיסור לכניסה לאתרי בנייה, חצרות מפעלים ומחסנים וכ"ו העלולים להיות מסוכנים ולפגוע בילדים.
  • כיבוי אש במקום – חובה להחזיק בקרבת המדורה אמצעים לכיבוי: דלי מים, מטף כיבוי, או חול.
  • ליווי מבוגר – הדלקת מדורה תיעשה אך ורק בליווי מבוגר אחראי. אין להשאיר ילדים ללא השגחה.
  • מרחק בטוח – יש לשמור על מרחק מהמדורה ולהרחיק ממנה בגדים, אין להתקרב אל המדורה עם שיער פזור העלול להידלק.
  • עוצמה וכיוון הרוח - משבי רוח פתאומיים יכולים לשנות את עוצמתם וכיוונם, לכן חשוב לשמור על מרחק מהאש בכל זמן ההדלקה וסביב המדורה בכל הכיוונים.
  • איסור שריפת חומרים מסוכנים – אין להשליך לתוך האש חומרי פלסטיק, גומי, עץ צבוע או כל חומר שעלול לשחרר רעלים מסוכנים לאויר.
  • שמירה על בעלי חיים – יש להרחיק חיות מחמד מהמדורה, הן עלולות להילחץ מהעשן, מהרעש ולהיפגע או לפגוע בחוגגים סביב המדורה.
  • סיום בטוח – בסיום האירוע יש לוודא כיבוי מוחלט של הגחלים בעזרת מים. אין להסתפק בכיסוי באדמה או חול בלבד. חשוב לדעת, גחלים שלא כובו כראוי עלולים להידלק מחדש מרוחות מנשבות.
  • מצב חרום  – במקרה של פציעה או פגיעה במהלך השריפה, יש לפנות מיד לשירותי ההצלה – 101 (מד"א), 102 (כבאות).
 
בנוסף, בשל המודעות הגוברת להשפעות הסביבתיות והבריאותיות של מדורות ל"ג בעומר – לרבות פליטת עשן מזהם ופגיעה בעצים – קורא המוס"ל לשקול חלופות יצירתיות ובטוחות: הפעלות קהילתיות ללא אש, שימוש בלפידים בטיחותיים או תאורה סולארית, סדנאות ג'אגלינג ואמנות אש מבוקרת, או פעילויות יצירה בנושאים מהמורשת היהודית וההיסטורית של עם ישראל ובר-כוכבא. כך ניתן לשמור על רוח החג – בלי לזהם את האוויר ובלי לסכן את הבריאות
 
ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות, מוסיף: "אש יכולה להאיר ולחמם אבל אש יכולה גם להרוג! ל"ג בעומר הוא חג אהוב על ילדים ומשפחות, אך בשנים האחרונות הפך גם למוקד לתאונות מיותרות. בשמירה על הדגשים כולנו נוכל גם לחגוג את ל"ג בעומר וגם לחזור לבית ולמשפחה שמחים, בריאים וללא פגיעות, חג בטוח לכולם."

לפרסום נוסף
דגשי בטיחות לל"ג בעומר

המוסד לבטיחות ולגהות מאחל לכם ל"ג בעומר שמח ובטוח

לפרטים נוספים ניתן לפנות למוקד הלאומי 9214* או בוואטסאפ המוס"ל 052-6839214 אוiiosh@osh.org.il 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה