מאת:חוה גוגנהיים, מידענית, מרכז מידע, מדור ידע וחדשנות המוסד לבטיחות ולגיהות
תאריך:08/05/2022
מחקר חדש באוסטריה מקשר בין עבודה במשמרות לילה לבין ירידה ביכולות קוגניטיביות
עבודה במשמרות עשויה לפגוע בזיכרון, במהירות החשיבה, בערנות ובמיקוד חזותי, כך עולה מתוצאות מחקר שנערך לאחרונה באוסטריה.
החוקרים ניתחו נתונים מתוך 18 מחקרים שכללו כמעט 19,000 משתתפים אשר השלימו מבחני הערכה בשישה תפקודים קוגניטיביים: מהירות עיבוד שכלית, זיכרון עבודה, בקרת דחפים ותגובה מצבית, ערנות, קשב חזותי ויכולת מעבר בין משימות. מחצית מהמחקרים התמקדו באנשי מקצוע בתחום הבריאות ומחצית התמקד בעובדים העוסקים במקצועות שונים אחרים.
המחקרים שניתחו עובדים במשמרות לילה הראו כי ביצועיהם הורעו באופן משמעותי בחמישה מהתפקודים הקוגניטיביים. ההשפעה השלילית והמשמעותית ביותר נצפתה בשליטה בדחפים ובתגובות תלויות מצב. עוד השפעות משמעותיות נמצאו בנושאים של מהירות עיבוד החשיבה, זיכרון, ערנות ותשומת לב חזותית.
מחקרים קודמים כבר קישרו בין עבודה במשמרות לבעיות בריאות גופניות חמורות כגון הפרעות שינה, מחלות לב וכלי דם, השמנת יתר וסוכרת. כאשר הסיבה הרווחת היא חוסר ההתאמה בין השעון הפנימי של הגוף לבין המחזור היומי של אור וחושך, בזמן עבודה במשמרות. היפוך זה משבש את תפקוד ההורמונים כגון מלטונין וקורטיזול, השולטים בשינה ויקיצה.
לאור הממצאים החוקרים ממליצים על פעולות מניעה בכדי למתן את ההשפעות השליליות של עבודת במשמרת לילה כגון: שינה קלה/נמנום ( (nap תכנון זמני התאוששות ומעקב קבוע אחר בעיות ערנות/קשב של העובדים. עם דגש על מקצועות שבהם הדרישות והעומסים הקוגניטיביים גבוהים.
לבסוף החוקרים ממליצים על המשך המחקר בתחום ופיתוח פעולות מניעה מעשיות וכלים עבור העובדים במשמרות לילה.
מקור:
https://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/22533-study-links-shift-work-to-cognitive-issues
לקריאת ידיעות נוספות מהעולם לחץ כאן >>