כניסה הרשמה צור קשר

כנס בטיחות ובריאות בעבודה בכנסת בנושא: "בטיחות במעגל חיים שלם"

 

עודכן ב:18/05/2014

 

ביום שלישי השבוע, ב-20 במאי, יתקיים בכנסת כנס לציון יום הבטיחות גיהות בנושא: "בטיחות במעגל חיים שלם" שיזם המוסד לבטיחות ולגיהות בשיתוף ח״כ משה מזרחי (העבודה), שמטרתו העלאת המודעות לנתונים ובחינה משותפת של דרכים למלחמה בתאונות עבודה ומחלות מקצוע. ישתתפו בכנס: חה"כ יולי (יואל) אדלשטיין - יושב ראש הכנסת, חה"כ נפתלי בנט - שר הכלכלה, חה"כ מיקי לוי - סגן שר האוצר, מר שלמה מור יוסף - מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, מר דניאל חדד - מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות.

רקע כללי:
המוסד לבטיחות ולגיהות, תאגיד סטאטוטורי, הפועל מכוח חוק הארגון והפיקוח על העבודה, (התשי"ד 1954). מראשית הקמת המוסד, ועד היום, ממוקדת עיקר עשייתו בהסברה ומניעה - פעולות משלימות ומקבילות, לפעולות הפיקוח והאכיפה, המבוצעות על ידי הגורמים האמונים על כך. מטרתו העיקרית של המוסד הינה הגברת המודעות, בקרב הציבור הרחב, לחשיבות הבטיחות והגיהות, מתוך התובנה כי תודעה ומוכנות, ימנעו בהכרח, תאונות, נזקים בנפש וברכוש, ופגיעה בתוצר הלאומי של ישראל, באופן ישיר ועקיף, ותתמוך בפעולות הפיקוח והאכיפה המבוצעות על ידי הרשויות.
 
בשנה האחרונה מוביל מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות, מדיניות מרחיבה, שהעצימה את תחומי העיסוק של המוסד. בנוסף לפעולות ההסברה, ההדרכה והחניכה, המבוצעות במפעלים, במגוון התעשיות השונות במדינת ישראל, קבע המנכ"ל כי הפעולות תורחבנה למעגל החיים השלם של אזרחי ישראל. הנחת היסוד שהובילה להחלטה זו הינה שהשמירה על הבטיחות מתחילה מהבית פנימה, עם תודעה בטיחותית של כלל חברי המשפחה והסביבה הקרובה ולאחר מכן במקום העבודה. אדם שהשמירה על בטיחותו ועל בטיחות יקיריו הינה חלק משגרת יומו - יהיה בהכרח אדם שינהג בבטיחות רבה יותר גם במקום העבודה שלו. המטרה היא שינוי של תרבות הבטיחות במדינת ישראל.
 
הרחבת פעולות ההסברה למעגל החיים השלם, הובילה לשיתופי פעולה רבים עם שורה ארוכה של ארגונים, שהגברת הבטיחות בחברה הישראלית הינה נר לרגליהם. המוסד לבטיחות ולגיהות מפתח, מוביל ושותף בפרויקטים ומיזמים עם ארגונים כגון "בטרם", "הרשות למלחמה בסמים", "המשרד לאזרחים ותיקים", "הרשות למניעת תאונות דרכים" ועוד, ופועל בסנכרון מלא עם ארגונים וגופים נוספים כגון "מכון התקנים", "הביטוח הלאומי" וכמובן משרדי הממשלה, ובראשם "משרד הכלכלה".
 
שיפור התודעה הציבורית, מחייבת פעולות הסברה והירתמות של מקבלי ההחלטות במדינת ישראל, ובמסגרת זו יערך הכנס המשותף למוסד ולח"כ משה מזרחי, שהחליט לקדם נושא זה ורואה בו כבעל חשיבות לאומית מהמעלה הראשונה. בנוסף, בימים אלו, עמלים אנשי המוסד על ארגונו של כנס בינלאומי, ראשון מסוגו, שיערך בחודש נובמבר 2014, בשיתוף בכירי הממשל, מומחים בעלי שם עולמי ונציגים בכירים של ארגונים שונים. מהות הכנס הינו בטיחות וגיהות במעגל חיים שלם וסיעור מוחות משותף, שיניב המלצות פרואקטיביות.
 
כ- 60 הרוגים; יותר מ - 2,000 נכים חדשים; עלות של יותר מ-10 מיליארד שקל לקופת המשק - וכל זה בשנה אחת בלבד. אלה מספרים שמציגים את השלל השנתי של הקוטל השקט - תאונות העבודה. הוא קטלני ויכול ויכול לפגוע בכל אחד, אך אינו זוכה לעניין שמעוררים קוטלים אחרים. תאונות העבודה בישראל כבר מזמן אינן בבחינת נזק שולי או רע הכרחי. הגיע הזמן לקרוא לילד בשמו זו מכת מדינה.

מדי יום נפגעים עובדים בישראל בתאונות עבודה קשות, חלקם ישראלים וחלקם פלסטינים וזרים. הציבור,הניזון מאמצעי התקשורת, כמעט אינו שומע על מקרים אלה, אלא אם מדובר באסון שחורג מהנורמה שאליה כבר הורגלנו. ב- 2013 הגיע מספר מקבלי דמי הפגיעה בישראל ליותר מ-73 אלף איש, לעומת כ-65 אלף נפגעים ב- 2009. הנזקים הישירים לקופת המשק הסתכמו ב- 2013 ביותר מ-מיליארד שקל וממשיכים להאמיר מדי שנה. הנזקים העקיפים מוערכים ביותר מ - 10 מיליארד שקל.

לכנס המיוחד, שיערך בכנסת ב – 20 במאי 2014, יש חשיבות מכרעת. המסר המרכזי שלו מבהיר כי מדובר בבעיה לאומית, והתמודדות עמה מחייבת גיוס של כל גורם רלוונטי, בעל יכולת השפעה רחבה.


השתתפות בועדות:
ביום הבטיחות והגיהות, המצוין בכנסת בתאריך 20 במאי 2014 ידונו מס' ועדות בנושאים הקשורים לבטיחות. רצ"ב רשימת הועדות, יתכן שיהיו נוספות.
  1. ועדת העבודה הרווחה והבריאות 11:00
נושא הדיון : תאונות עבודה – השלכות כלכליות ודרכי מניעה.
  1. ועדת הפנים 14:00
נושא הדיון : הצגת פעילות גופי ההצלה השונים בתחומי קידום הבטיחות בארגון.
  1. הועדה לענייני עובדים זרים (2 דיונים)
נושא דיון 1 : שמירה על בטיחות העובדים הזרים בחקלאות. 11:00
נושא דיון 2 : שמירה על בטיחות העובדים הזרים בבניין. 12:00
  1. ועדת החינוך
נושא הדיון : בטיחות תלמידים ובני נוער במרחב העירוני. 11:00


לקראת הכנס אמר דניאל חדד, מנכ״ל המוסד לבטיחות ולגיהות את הדברים הבאים:

"חשוב להעלות את הנתונים למודעות הציבור. אך חשובה לא פחות פעילותם של מקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת. בכנס מקבלי ההחלטות ייחשפו לא רק למציאות הקשה, אלא גם לתוכניות אופרטיביות עם יעדים ריאליים להפחתה משמעותית במספר הנפגעים והתאונות. יש רשימה ארוכה שלצעדים, שאינם כרוכים בתוספת תקציבית מיוחדת - ובהם החמרת הענישה נגד קבלנים ומעסיקים; חקיקה מתאימה שתעגן סמכויות נרחבות לממוני בטיחות בשטח; וקנסות כבדים לעברייני בטיחות. בנוסף, יש לייצר תמריצים, שיניעו מעסיקים לשים את הבטיחות לנגד עיניהם, ולהרחיב את הפעילות למעגל חיים שלם של אזרחי המדינה. ישראל זקוקה לשינוי תודעתי. השמירה על הבטיחות מתחילה מהבית, עוברת דרך מערכת החינוך ומגיעה עד מקום העבודה. אדם שהשמירה על בטיחות היא חלק משגרת יומו - ישמור בהכרח גם על בטיחותו בעבודה. הפתרונות קיימים, אך למי שמתמודדים עם הבעיה - יש תחילה להבחין בקיומה וברלוונטיות שלה לכל אחד ואחת מאתנו."


 

 

מקור:יחידת האינטרנט, המוסד לבטיחות ןלגיהות.

 

שלח להדפסה