כניסה הרשמה צור קשר

מחקר חדש חושף: לאוֹפִים יש סיכוי גבוה פי 83 לפתח אסתמה הקשורה לעבודה

 

עודכן ב:10/12/2025

 

לפי המחקר בסביבת עבודה במאפייה עשוי להתפזר הקמח באוויר בדמות 'אבק קמח' ולהוביל לבעיות נשימתיות. עוד מצא המוסד כי במהלך חנוכה נרשמת עלייה בפציעות הקשורות להחלקות וכוויות במהלך טיגון בשמן עמוק. מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות: "הפחתת החשיפה לאבק הקמח זו לא רק חובה מקצועית, אלא דאגה לעובדים ולבריאותם"
 
קראת חג החנוכה, תקופה שבה מיוצרות בישראל יותר מ־30 מיליון סופגניות תוך שבועות ספורים, המוסד לבטיחות ולגהות מפרסם נתונים מדאיגים על הסיכונים התעסוקתיים במאפיות ובקונדיטוריות. מחלקת המחקר של המוס"ל מצאה כי לאופים יש סיכוי גבוה פי 83 לפתח אסתמה הקשורה לעבודה לעומת מקצועות אחרים, וכ-2.5% מציבור האופים כבר סובלים מהתופעה המכונה "אסתמת האופים". בנוסף, בתקופה זו נרשמת עלייה בפציעות הקשורות להחלקות, כוויות במהלך טיגון בשמן עמוק ותקלות הנובעות מעומס חום ומאוורור לקוי.

על אף שקמח הוא רכיב בסיסי בתזונה המערבית, בסביבת עבודה עתירת קמח עשוי להתפזר הקמח באוויר בדמות 'אבק קמח', וזה נושא סיכונים בטיחותיים ובריאותיים. אופים, קונדיטורים ועובדי תחנות קמח וממגורות חשופים לאבק במהלך טחינה, ניפוי, שקילה, אחסון, העברה, לישה ואפייה, במאפיות שבהן רוב הפעולות נעשות ידנית, ריכוזי האבק גבוהים במיוחד ויכולים לגרום לדלקות, שיעול כרוני, אסתמה, גירוי עיניים ואף דלקות עור. ריכוז גבוהה של אבק קמח, בממגורות או תחנות, עשוי אף להיות נפיץ ומחייב נקיטת אמצעי זהירות מיוחדים למניעת התלקחות.

בדגשים שמפרסם המוסד לבטיחות ולגיהות למאפיות וקונדיטוריות לקראת חג החנוכה, מומלץ לבצע ניקוי של רצפות ומשטחי העבודה עם מטלית רטובה באופן קבוע, על מנת שאבק הקמח השוקע לא יתרומם שוב באוויר, וכן מומלץ להשתמש בשואב אבק מקצועי ולא במטאטא שעשוי אף הוא להרים את חלקיקי הקמח לאוויר ולהופכם לאבק. כמו כן, מומלץ להתקין מערכת אוורור יעילה שתפזר ולא תאפשר הצטברות ענני אבק.

בסביבת תנורים, ציוד חם ושמן עמוק, מדגישים במוסד לבטיחות ולגיהות את החובה להשתמש בכפפות חום בעת טיפול בתבניות, סירים ומחבתות. יש לוודא שידיות סירים אינן בולטות מהכיריים כדי למנוע היתקלות שעשויה להביא לשפיכת השמן הרותח. טיגון בשמן מדגישים במוסד לבטיחות ולגהות דורש השגחה רציפה – כלי שמן ללא השגחה עלול להצית אש. במקרה של שרפה בשמן – אין להשתמש במים. יש לכבות את האש באמצעות מכסה או מגבת לחה ולדאוג לאמצעי כיבוי זמינים בסביבה כגון מטף. סיכון נוסף בסביבת מאפיות ובייחוד בעת עבודה עם שמן הוא סכנת החלקה ופציעה. חובה לנקות מיד נוזלים ושומנים שנשפכו על הרצפה, יש לוודא שהמסלול להובלת מגשים וסירים פנוי ממכשולים וחשוב להשתמש באמצעים מתאימים להרמה והזזה של משאות כבדים.

במוסד לבטיחות ולגהות מדגישים כי עבודה בסביבה עתירת סיכונים כמאפייה או קונדיטוריה מחייבת ביצוע תדיר של הדרכות בטיחות לעובדים, הקפדה על ציוד מגן אישי ותרגול של דרכי הפעולה והמענה במצבי חירום. בכל מאפייה יש למנות אחראי בטיחות שמזהה את הסיכונים והמפגעים, למזער אותם ולפעול להסרת המפגעים. יש לציין כי בכל מאפייה או קונדיטוריה שבה מועסקים 25 עובדים ומעלה, מחוייב המעסיק במינוי ועדת בטיחות שמחציתה ממונה על ידי העובדים. ועדה זו אמורה להתכנס לפחות 8 פעמים בשנה, לדון במצב הבטיחות במפעל ולתחקר אירועי תאונות שארעו בו. במידה והמאפייה כוללת למעלה מ-50 עובדים, היא מחוייבת גם בכתיבת תוכנית בטיחות שוועדת הבטיחות אמונה לפקח על יישומה.

דגשים נוספים שמציינים במוסד לבטיחות ולגיהות הם שבמאפיות נדרש להתקין מערכת סניקה לכיבוי אש ומיזוג אוויר למניעת עומס חום וזיהום אוויר. חובה לבדוק תנורי מיקרוגל מפני דליפת קרינה ולתקן לפי הצורך וחשוב ביותר לווסת מבערים כדי למנוע פליטת פחמן חד־חמצני ולהתקין גלאי CO עם התראה קולית – שכן גז זה הנפלט לעיתים בתהליך השריפה הוא רעיל ביותר, וחסר ריח.

לקראת חג החנוכה מזמין המוסד לבטיחות ולגיהות את  מנהלי המאפיות והקונדיטוריות להזמין ממנו בדיקה ללא עלות, הכוללת אבחון סיכונים וחניכה של המנהלים במזעור הסיכונים ומניעת תאונות. מדריכי המוסד ידריכו את האופים, על מניעת חשיפה לאבק קמח, תרגול עבודה בטוחה במצבי חירום ואש ושיפור תנאי הסביבה במטבחים ובקונדיטוריות לקראת העומס הצפוי של חג החנוכה.

ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות: "המאפיות והקונדיטוריות פועלות ללא הפסקה כדי להביא לציבור את הסופגניות המושלמות, חשוב לזכור שהעשייה המתוקה הזו נשענת על בריאותם ובטיחותם של העובדים. שמירה על תנאי עבודה, הפחתת החשיפה לאבק הקמח ומודעות לאסתמת האופים הם לא רק חובה מקצועית, אלא דאגה לעובדים ולבריאותם. מי ייתן והאור של חג החנוכה יאיר לנו את הדרך ליצירת סביבת עבודה בטוחה, בריאה ומוגנת יותר למען כל אלו שמביאים לנו את הסופגניות הטעימות לחגוג חג חנוכה שמח".

למקור הפרסום>>>

 

מקור:ניצן צבי כהן, אתר דבר.

 

שלח להדפסה