מחקר חדש: הקשר בין בעיות שינה ואבדן כושר עבודה
עודכן ב:17/03/2011
מחקר חדש מאשר שהפרעות שינה מגבירות את הסיכון לאבדן כושר עבודה ועלולות אף להאט את תהליך החזרה לעבודה. החוקרים גילו שממצאים אלה נכונים במיוחד כשחוסר היכולת לעבוד נובע מהפרעות נפשיות או ממחלות שלד השריר.
הפרעות שינה כוללות קשיים בהירדמות, שינה לא רצופה וקימה מוקדמת. הפרעות אלה נבדקו על כ-56,000 עובדים במגזר הציבורי בפינלנד. במשך 3 השנים בהם נעשתה בדיקת מעקב, נמצא כי 7% מעובדים אלה לא היו מסוגלים לעבוד.
22% מהעובדים, דיווחו על הפרעות שינה במהלך 5 לילות בשבוע, לפחות. 26% נוספים דיווחו על הפרעות שינה במהלך שני לילות ויותר בשבוע.
בקבוצה של העובדים שדיווחו על הפרעות שינה במהלך 5 לילות בשבוע לפחות, הסיכון של חוסר יכולת לעבוד מכל סיבה שהיא היה גדול פי פעם וחצי מאשר בקבוצה של עובדים שדיווחו על הפרעות שינה בתכיפות של פעם בשבוע או פחות.
הסיכון של אבדן היכולת לעבוד בגלל בעיות נפשיות או מחלות שלד שריר גדל גם אצל עובדים שדיווחו על בעיות שינה קלות וגם אצל עובדים שדיווחו על הפרעות שינה חמורות.
הפרעות שינה חמורות נקשרו גם עם חוסר יכולת לעבוד עקב מחלות קרדיווסקולאריות, מחלות נוירולוגיות וסיבות חיצוניות כמו לדוגמא, תאונות.
60% מהעובדים לא היו מסוגלים לחזור לעבודה במשך שנתיים. הסיכון של חזרה לעבודה לאחר עיכוב היה גבוה יותר בקרב עובדים שחוסר היכולת שלהם לעבודה נגרם כתוצאה ממחלות שלד שריר.
בקרב גברים שאי היכולת שלהם לעבוד, נבעה ממחלות נפשיות, חזרה איטית יותר לעבודה הייתה פועל יוצא של הפרעות שינה הן קלות והן חמורות. תוצאות המחקר פורסמו ב-Journal of Sleep
מקור:ליבנת כהן, מנהלת מדור פסיכולוגיה ארגונית, המוסד לבטיחות ולגיהות ע"פ:
http://psychcentral.com/news/2010/10/26/sleep-problems-related-to-work-disability/20144.html.