האם אלומינה המשמשת לעבודה בניקוי חול היא אבק מזיק ואבק מטריד?
משיב: ד"ר מירב פז | מס’ תשובה 48091 | 06/09/2010
אלומינה הוא השם המקובל לתחמוצת אלומיניום (Al2O3).במבנה גבישי אלפא מכונה האלומינה קורונדום. האבקה מכילה חלקיקים בדרגת קושי גבוהה המשמשים בדרך כלל לליטוש ומירוק משטחים חלקים. על פי גיליון הבטיחות של החומר (מתוך המאגר Genium) החומר עשוי לגרום לגירוי מערכת הנשימה. חשיפה לאורך זמן לריכוזים גבוהים של אבק האלומינה עשויה לגרום לשינויים בתפקוד הריאות (לדוגמא פנוימוקוניוזיס) הנגרמים על ידי חלקיקים קטנים מ-0.5 מיקרון.
אבק מזיק
מוגדר בתקנות הבטיחות בעבודה - גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק - התשמ"ד - 1984:
- "אבק מזיק" - אבק העלול לגרום למחלות ריאה הידועות בשם פנוימוקוניוזיס או לנזק בריאותי אחר שמקורו בחומר;
- "אסבסט" - מינרל טבעי סיבי, לרבות אמוסיט (Amosite), קריזוטיל (Chrysotile), קרוסידוליט (Crocidolite), אנתופיליט (Anthophylite), טרמוליט (Tremolite), אקטינוליט (Actinolite), וכן כל תערובת המכילה אחד או יותר מהם לרבות אסבסט-צמנט;
- "סיבי אסבסט" - סיבים של אסבסט שארכם עולה על 5 מיקרון וקטרם קטן מ-3 מיקרון, והיחס בין ארכם לקטרם גדול מ-3;
- "טלק" - מינרל טבעי בצורה פתיתית או סיבית;
- "צורן דו-חמצני גבישי" - מינרל טבעי לרבות קוורץ (Quartz), קריסטובליט (Crystobolite), טרידימיט (Tridymite), אבן טריפולי (Tripoli), אדמה דיאטומאית (Diatomaceous Earth), וכן כל תערובת המכילה אחד או יותר מהם ולרבות פחם, אפר פחם ובזלת;
- "חומר" - אסבסט, סיבי אסבסט, טלק, וצורן דו-חמצני גבישי;
- "עבודה בחשיפה לאבק מזיק" - ייצור, עיבוד, טיפול, ניסור, אחסון, הרכבה, ציפוי, פירוק, ליטוש, חידוש, טלטול, הובלה, שינוע, ניקוי, חריטה, מילוי, הרקה, העמסה, פריקה או שימוש בחומר, הגורמים להיווצרות אבק מזיק שמקורו בחומר, לרבות עבודת בניה באסבסט.
אבק מטריד
מונח נוסף הקשור בחלקיקים - PNOS - חלקיקים בלתי מוגדרים ספציפית -
Particulate (insoluble) not otherwise specified בעבר PNOS הוגדרו כחלקיקים מטרידים, חלקיקים בלתי מסווגים, אבק מטריד (nuisance dust). התנאים להכללת חומר כ-PNOS: ל(1) לא נקבע לגביו ערכי חשיפה מומלצים; (2) חומר שאינו מסיס או מסיסותו במים (או בנוזלי הריאה) נמוכה; (3) בעלי רעילות נמוכה (אינם ציטוטוקסיים, גנוטוקסיים או פעילים כימית עם נוזלי הריאה, לא פולטים קרינה מייננת, לא גורמים לסנסיטיזציה אימולוגית ולא גורמים להשפעות רעילות למעט תופעות דלקתיות או העמסה על הריאות (lung overload).
ניתן להגדיר אלומינום אוקסיד (אלומינה) כ-PNOS. על פי ACGIH-2010 ערכי החשיפה המומלצים ל-PNOS הינם: 10mg/m3 לגבי המקטע הנשאף ו- 3mg/m3 לגבי המקטע הננשם.