כניסה הרשמה צור קשר

איזה ביגוד מחויב המעביד לתת לעובד חשמל?

 

משיב: דוד זיו   |  מס’ תשובה 76378  |  07/09/2022

 

כללי 

אספקת ציוד מגן אישי, כגון נעלי בטיחות, בגדי עבודה ועוד נדרשת לפי תקנות ציוד מגן אישי שלהלן או לפי תקנות ייחודיות, ובמקרים מסוימים בהתאם להמלצות ממונה הבטיחות. ככלל, ציוד מגן אישי נועד להשלים את החסר בכל הקשור להגנה על בטיחות העובד.

תוספת לתקנה 3 "סוגי ציוד מגן אישי להגנת אברי הגוף השונים לפי עבודות ותהליכי עבודה" (מובאת בהמשך במלואה) מנחה לגבי צמ"א הנדרש לביצוע כמה עבודות ותהליכים. מעבר לכך, בסמכותו של הממונה על הבטיחות, לאחר ביצוע סקר סיכונים במקום העבודה, לקבוע ולחייב את העובדים להשתמש בצמ"א מהסוג הנותן מענה לסיכוני הפעילות. הממונה על הבטיחות ימסד את הקביעה בנוהל בטיחות מפעלי. 

 
דרישות כלליות מציוד מגן אישי
 
ציוד מגן אישי לעובדים מאוזכר בתקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי), התשנ"ז-1997התקנות הנ"ל מגדירות את הצמ"א כדלהלן:
"ציוד מגן אישי" או "ציוד" - ציוד שנועד לשימושו האישי של אדם בעבודה, בדרך של לבישה, הרכבה, חבישה או נשיאה ושתוכנן במיוחד להגנתו מפני סיכון העלול לפגוע בבטיחותו או בבריאותו, כמפורט בתוספת, לרבות אבזריו, ולמעט -
(1)  ציוד חירום והצלה;
(2)  ציוד ניטור, התראה או איתות המזהיר מפני סיכון או מטרד;
 
"3. חובות המעביד 
(א) מעביד יספק ציוד מגן אישי כמפורט בטור ג' בתוספת הדרוש לפי הענין, לשימוש העובד בעבודות ובתהליכים המפורטים בטור ב' בתוספת, לשם הגנת איברים כמפורט בטור א' לצדם, ויפקח על השימוש כאמור. 
(ב) מעביד שאינו מספק את הציוד בעצמו, כאמור בתקנת משנה (א), ינחה את הממונה על העבודה כיצד לקיים את ההוראות כאמור ויפקח על ביצוען. 
(ג) מעביד יתקן או יחליף ציוד מגן אישי שנתגלה בו פגם או נזק."
 
נעלי בטיחות
 
הנעליים הנדרשות להגנת הרגליים הן "נעלי בטיחות" בהתאם לדרישה המופיעה ב"תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי) התשנ"ז-1997"התוספת לתקנה 3 "סוגי ציוד מגן אישי להגנת אברי הגוף השונים לפי עבודות ותהליכי עבודה" מנחה לגבי הצמ"א הנדרש לביצוע מספר עבודות ותהליכים. בין היתר, בפרק 7 הגנת הרגליים, צוין עבור חשמלאים: "נעלי או מגפי בטיחות מבודדות - לחשמלאים".

בכל מקרה, נעליים חייבות לעמוד בדרישות תקן ישראלי - ת"י 1112 מנעלים לשימוש מקצועי: נעלי בטיחות. התקן הוא רשמי (מחייב).  התקן הישראלי אימץ את התקן ISO 20345.
 
יש להביא בסך השיקולים, נוסף על הדרישה לנעליים מבודדות, את יתר העבודות או הכלים שבהם משתמש החשמלאי ויכולים ליפול על רגליו. הנעליים צריכות להיות תקניות, והדרישה הבסיסית בהן היא נגד נפילת חפצים/כיפת מגן. כמו כן, יש לבדוק אם קיים סיכון לחדירת חפצים חדים, כמסמרים, דרך הסוליה. במקרה כזה, מתחייבת מניעה שתכלול חומר עשוי ממתכת או מחומר פלסטי (קווליר). 
 
עבור חשמלאים - הנעליים, נוסף על תכונותיהן הבסיסיות, צריכות להיות גם בעלות בידוד חשמלי (לא אנטי סטטיות). יש לבחור את סוג הבידוד בהתאם למתח העבודה המקסימלי, בהתאם לתקן הנ"ל. קיימים כללי סימון לנעלי הבטיחות על פי תכונותיהן הייחודיות. למשל, נעלי בטיחות מבודדות לחשמלאים מסומנות באות "I" (או ללא סימון).
תקינה - נעליים מבודדות – חשמל: התקן דורש שהבידוד יהיה לפי תקן EN 50321.
 
BS EN 50321:2000
Electrically insulating footwear for working on low voltage installations 
 
כאשר קיימות שתי רמות של הגנה/בידוד בתקן ממין "0" או ממין "00", עם בידוד למתח גבוה או נמוך, יש לבחור את סוג הבידוד בהתאם למתח העבודה המקסימלי.
 
קיים מאמר תפוצה בהוצאת מרכז המידע של המוסד לבטיחות וגיהות ת- 166 ציוד מגן אישי: דגשים בבחירת ציוד להגנת הרגליים - דגשים בבחירת ציוד להגנת הראששיעזור בבחירה ובהבנה של הסימונים השונים. ניתן להורידו באתר המוסד לבטיחות ולגיהות. 
 
הערה כללית
 
נעלי בטיחות מבודדות ושטיחי גומי מבודדים יוצרים הגנה מחשמול על ידי מניעת הובלה או זרימה של מטען חשמלי לקרקע, אך פריטי הגנה אלה חייבים להיות במצב נקי ויבש, כדי שיהיו יעילים. נעלי בטיחות רגילות אינן טובות מספיק כדי להגן על משתמשים בפני חשמול על ידי בידוד מהקרקע.
 
ביגוד לחשמלאים - עבודות חשמל במתקני חשמל

בחירת בגד מגן - עבודה במתקני חשמל

על פי התקנות, יש להתאים את בגדי המגן לכלל הסיכונים הקיימים במקום העבודה. בחירת הבגד תהיה בהתאם לסיכונים הקיימים במקום ביצוע הפעולה במתקן חשמלי, וזאת, בהתאם לתקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי), 1997, ותקנים רלוונטיים. בגדי עבודה/מגן חיצוניים בעבודות חשמל נקבעים, בדרך כלל, בהוראות עבודה הניתנות על ידי מומחה (כגון מהנדס חשמל). לא קיימת דרישה גורפת לשימוש בבגדים עשויים כותנה אצל חשמלאים המבצעים "עבודות חשמל ב"מתקן חשמלי" כמשמעותו בחוק החשמל. 
 
עבודה במתקן חי או בקרבתו - חובה להשתמש בבגדים עשויים כותנה 
 
דרישה לחובה זו קיימת בתקנה 6 (8) לתקנות החשמל (עבודה במיתקן חי או בקרבתו), התשע"ד-2014. להלן:
 
"(8) שימוש בבגדים העשויים כותנה או חומר אחר בעל תכונות דומות כדי להקטין נזק אפשרי לעובד במקרה של הופעת קשת חשמלית".
 
בכל מקרה, יש לבצע הערכת סיכון לחשיפה הפוטנציאלית לאנרגיה של קשת חשמל, וזאת, כדי למנוע פגיעה ולקבוע כללי עבודה בטיחותיים ודרגת הגנה מתאימה של ציוד מגן אישי. במקרים מסוימים מומלץ, על סמך הערכה כזאת, להשתמש בבגדים עמידי אש (Flame-Resistant (FR) Clothing System).
  
בבחירת בגדים לחשמלאים, המבצעים עבודות חשמל במתקנים חשמליים שמחוץ לבניין, יש להביא בחשבון גם נוחות תרמית בתנאי האקלים הסביבתי ששורר בישראל בעונות השנה השונות.

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה