מהן ההנחיות להוצאת תקע מבית התקע?
משיב: בוריס פרידלנדר | מס’ תשובה 46044 | 25/10/2009
התייחסות לנושא הנדון קיימת בחוברת טכנית:
בטיחות בשימוש ובעבודה בחשמל (קוד הפצה ח-026) בהוצאת המוסד לבטיחות ולגיהות.
בעמודים 53-52 של החוברת צויין:
הוצאת תקן מבית התקע
חיבורם של מכשירים מיטלטלים להספקת החשמל נעשה באמצעות התקע שבקצהו של כבל הזינה. כאשר מסיימים את השימוש במכשיר יש צורך לשלוף את התקע מבית התקע. אצל רבים הופך הכבל של המכשיר ל"שלט רחוק" המאפשר הפעלה מרחוק, והם נוהגים לשלוף את התקע ב"פיקוד מרחוק" - ע"י משיכה בכבל.
המשיכה בכבל היא פעולה אסורה ומסוכנת. יש להימנע בכל דרך מההרגל הנפסד הזה. המשיכה גורמת לניתוק המוליכים בתוך בית התקע וידוע על מספר רב של תאונות כתוצאה מכך.
באחת מהתאונות מהסוג הזה ניתק בעת המשיכה מוליך הארקה ממגע ההארקה ונגע במגע המופע (פאזה) בתוך בית התקע, מה שגרם להופעת מתח של 230 וולט על גוף המכשיר. העובד שהחזיק במכשיר התחשמל.
עירנותו של מכון התקנים לסכנה שבשימוש הלא נכון בתקע הביאה לקביעת תקן בנושא.
רוב התקעים החדשים בנויים כיום כך שהכבל מחובר לתקע בחלקו התחתון, מה שמקשה על שליפת התקע ע"י משיכה בכבל. פתרון יסודי וטוב יותר הוא שימוש בתקעים יצוקים.
כללי בטיחות חשובים:
- לעולם אל תמשוך בפתיל הזינה של המכשיר. נתק את המכשיר מבית התקע ע"י אחיזה בגוף התקע; (ראה איור)
- שים לב למצב המעטפת של הפתיל בכניסה לבית התקע, אם הגידים של הפתיל נראים לעין - סימן שמעטפת הפתיל השתחררה מהחיזוק הפנימי הייעודי הקיים בתוך בית התקע. אז יש להפסיק מיד את השימוש במכשיר ולמנוע מאחרים להשתמש בו. יש לדאוג שחשמלאי מורשה, ורק הוא, יתקן את הליקוי;
- קורה לא אחת שכאשר מנסים לשלוף את התקע מבית התקע יוצא בית התקע מהקיר יחד איתו. זוהי תוצאה של התקנה לקויה, הגורמת לאחיזה לא טובה של בית התקע בתוך התיבה שלו. מכון התקנים שינה את התקן, כך שהתקלה הזאת לא תופיע בבית תקע המיוצרים לפי התקן החדש;
- המשתמש צריך לנקוט באמצעי זהירות: כאשר שולפים תקע מבית התקע, צריך להחזיק ביד השניה את המכסה בית התקע ולמנוע את הפעלת הכוח במשיכה על בית התקע (אשר עלול להישלף מתוך התיבה).
את פרסמנו ניתן להשיג ביחידת הפצה, רח' הים 2 בת ים (מגדלי ים התיכון), טל' 03-6575148
או באמצעות אתר האינטרנט שלנו בכתובת: http://oldsite.osh.org.il/catalog.asp