כניסה הרשמה צור קשר

מהם הנוהלים בקשר לעבודת עובד בודד/יחיד?

 

משיב: יטה סקונדו - מ"מ מנהל מרכז המידע    |  מס’ תשובה 43538  |  26/11/2008

 

א. קיים מאמר ת-72 "עבודת יחיד-עובד בודד" בהוצאת מרכז המידע של מוסדנו בו מופיעים הסברים בנושא כאשר סעיף 10 מפרט את דרישות התחיקה בנושא מול מספר עיסוקים ספציפיים.
על פי "תקנות הבטיחות בעבודה (בטיחות וגיהות תעסוקתית בעבודה עם גורמים מסוכנים במעבדות רפואיות, כימיות וביולוגיות), התשס"א-2001"
"לא יעבוד עובד בודד במעבדה, בזמן שמתבצעת בה עבודה עם גורמים מסוכנים"
(תקנה 4(1))
עבודה באולם יצור אינה מוזכרת ישירות ובאופן ספציפי כעבודה הדורשת עובד נוסף, אולם נסיבות, סוג ו/או סביבת העבודה מחייבים לעיתים עובד נוסף, כדוגמה עבודה במקום מוקף (בתוך מיכל ).

בחומר הנ"ל קיים מידע כללי על הסיכונים בתחנות עבודה בהן העובד נמצא לבד, הדרישות מהעובדים המבודדים, הכשרת העובד הבודד, דרישות מיוחדות במקומות בהם העובד נמצא לבדו, ההשגחה, אמצעים בהם יש לנקוט בהתחשב בדרגת הסיכון, עבודת אדם בודד בתחיקה הישראלית.

במידה והעובד שנשאר לעבוד עונה להגדרות שלעיל (סעיף 10 בדף המידע) אזי קיימת חובה על תופש המפעל לבצע הפעילות שלא על ידי אדם בודד.
במידה והפעילות אינה נזכרת בתחיקה חיוני לבצע הערכת סיכונים כדי לאתר את התרחישים אפשריים ולוודא מתן מענה על פי העקרונות המפורטים בדף המידע אשר נוגעים ל:
  • כישורים אישיים של העובד והתאמתו לעבודה.
  • כישוריו וניסיונו.
  • סביבת העבודה.
  • היכולת להבטיח מענה בחרום.
  • ניתוח מהות הפעילות המתוכננת.
  • ציוד.
בהתאם לנ"ל יחליט בעל המקום על אופן ביצוע העבודה (כן או לא) ע"י עובד בודד וכן לגבי האמצעים וההסדרים שינקטו בהתאם.

ב. נושא "עבודת יחיד" מופיע בתחיקה הישראלית ב:
  1. עבודות חשמל - "תקנות החשמל (עבודה במתקנים חשמליים חיים ) התשכ"ז 1967". תקנה 5 (א) ו-(ב).
  2. עבודות חשמל - "תקנות החשמל (רשיונות) התשמ"ה 1985" תקנות 11, 13 ו-15.
  3. עבודה במקום מוקף - "פקודת בטיחות בעבודה (נוסח חדש) התש"ל 1970 " סעיף 91.
  4. הרמת בן אדם במלגזה - "תקנות הבטיחות בעבודה (הרמת בני אדם במלגזות) התשמ"ג 1983" - תקנה 15.
  5. עבודה על גג שביר - תקנות הבטיחות בעבודה (עבודה על גגות שבירים או תלולים) התשמ"ו 1986" - תקנה 12.
  6. פיצוץ חומר נפץ - תקנות חומרי נפץ (מסחר, העברה, ייצור, החסנה ושימוש) התשנ"ד 1994 - תקנה 22.
  7. תקנות בטיחות בעבודה (בטיחות וגיהות בעבודה עם גורמים מסוכנים במעבדות). תקנה 4(1).
  8. תקנות הבטיחות בעבודה ( עבודה בגובה ) , התשס"ז- 2007 . תקנה 12 - תנאים לביצוע עבודה בגובה , סעיפים (3 ) (4 ) .

ג. בהחלט עשויים להיות עיסוקים נוספים במקומות עבודה, בהם פוטנציאל הסיכון גבוה ועל המעסיק לבחון היטב לפני שהוא מחליט להעסיק עובד בודד.
במקרים אלה רצוי לבצע הערכת סיכונים לכל תהליך העבודה על מנת לוודא שלמכלול הסיכונים ניתן מענה סביר.

ד. בכל מקרה כאשר מחליטים להשאיר עובד בודד גם כאשר אין הגדרה בתחיקה מומלץ לתת בידי עובד-בודד או מבודד אמצעי-קשר ונוהל-קשר עם גורם זמין.
דרישות מיוחדות לעובד יחיד / מבודד - (פירוט ראה סעיף 6 של המאמר הנ"ל).
הדרכה על סיכונים אפשריים ופעולות שיש לנקוט, דרכי המלטות, פעילות מערכת השגחה וקשר עם מוקד מאויש בתדירות מוקפדת, הפעלת אזעקות.

הערה: את המאמר ניתן לקבל על ידי פניה ספציפית למרכז המידע שלנו.
 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה