כניסה הרשמה צור קשר

מהם אמצעי מגן לעבודה עם מקור קרינה מייננת רדיואיזוטופ יוד 125?

 

משיב: ד"ר מירב פז   |  מס’ תשובה 54102  |  09/12/2012

 

החומר Iodine 125 הוא איזוטופ רדיואקטיבי הפולט קרינה מייננת. חומרים רדיואקטיביים משמשים לאבחון מחלות ולטיפול קליני במחלות על ידי החדרתם לגוף החולה. מקורות אלה פולטים קרינה רדיואקטיבית, אשר עלולה לפגוע בין היתר בצוות הרפואי. הצוות הרפואי חשוף לקרינה חיצונית בעת הכנת החומרים הרדיואקטיביים, כיול החומרים, הזרקתם, ובהיותם שוהים בקרבה פיזית לחולים להם הוזרק החומר. תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות העוסקים בקרינה מייננת), התשנ"ג-1992 קובעות את הדרישות להגנת העובדים בקרינה מייננת.

  • התקנות חלות על מכשור, עבודות ומקורות קרינה כמפורט בתוספת השלישית. התוספת הרביעית מפרטת רשימה של חומרים רדיואקטיביים ומכשירי קרינה הפטורים מתחולת התקנות.
  • תקנה 4 מפרטת את חובות המעביד בכל מקום עבודה שבו מעבדים חומרים רדיואקטיביים, משתמשים או מחזיקים בהם, כשהוא או עובדיו - כולם או מקצתם - עלולים להיחשף לקרינה מייננת מעל עשירית המנה הגבולית. חובות המעביד כוללות בין היתר דרישה לתכנית בטיחות, הדרכת העובדים, ציוד מגן, פיקוח רפואי ובדיקות סביבתיות תעסוקתיות. על פי תקנה תקנה 4(3) הציוד הנדרש בעת חשיפה לקרינה מייננת הוא:
    "(3) יספק לעובדיו ציוד מגן, מכשירי מדידה וניטור וכן אמצעי בטיחות נאותים נוספים בכמויות שאישרה מעבדה מוסמכת לקרינה, יתחזקם באופן נאות ויקפיד על השימוש בהם."
  • תקנה 6 לעיל – בקרה אישית, מוסיפה את הצורך בבקרה אישית באמצעות ציוד מתאים למדידת הקרינה (דוזימטר אישי). ניתן לעיין במסמך המלאעל פי מסמך שאותר באתר משרד הבריאות: "בטיחות בבת"ח כלליים - היבטים לוגיסטיים - מבדק איכות – 2005" יש לבדוק את הנהלים לטיפול בחומרים רדיואקטיביים בחדר ניתוח, על פי הפירוט בקלסר נהלים. תשומת הלב לפרק העוסק בטיפול בחומרי קרינה (סעיפים 156-135). ניתן לעיין במסמך בכתובת הבאה:http://www.old.health.gov.il/Download/pages/03120206.doc

    בפרסום של המוסד לבטיחות ולגיהות: "ערכה לניהול הבטיחות והבריאות במעבדות כימיות וביולוגיות" בנספח 9 ו - נוהל עבודה עם חומרים רדיואקטיביים במעבדה, מפרט סעיף 4.7 את ציוד המגן המומלץ בעבודה עם חומרים רדיואקטיביים:
    "...במעבדה המאושרת לעבודה עם חומרים רדיואקטיביים יש להקפיד על שימוש בציוד מגן אישי: חלוק, כפפות, נעלי עבודה סגורות, משקפי מגן וכד''.
       4.7.3.1 חלוק - במשך כל זמן העבודה עם חומר רדיואקטיבי יש ללבוש חלוק המיועד אך ורק לעבודה עם חומרים
       רדיואקטיביים. על החלוק יש להצמיד תג פס"ק המשמש לדוזימטריה אישית של העובד והוא נבדק מדי חודש           
       ע"י 
    מעבדה מוסמכת. יש להחליף חלוקים לפחות פעם בשבוע. כאשר החלוק הזדהם יש להשליך אותו לפח פסולת 
      רדיואקטיבית.
      4.7.3.2 כפפות – אין להיכנס לחדר ללא כפפות. יש ללבוש כפפות כך שקצה השרוול של החלוק יהיה מכוסה בכפפה. 
      עבודה עם מקור (סטוק מקורי) של חומר רדיואקטיבי ופילטרציה תתבצע עם שני זוגות של כפפות. בסיום לקיחת   
      חומר מסטוק יש להסיר זוג כפפות אחד. יש להקפיד להחליף כפפות בתדירות גבוהה ככל האפשר. אם קיים חשש 
      שהכפפה הזדהמה - יש להחליף אותה מיד!..." 
      ניתן לעיין בפרסום זה בכתובת.


    גיליון בטיחות לקרינה של החומר יוד-125 של הוועדה הקנדית לבטיחות גרעינית ממליץ להשתמש במשקפי מגן, חלוק שעליו אמצעי ניטור ו-2 זוגות כפפות (לטקס או לטקס- פוליאתילן. להקטין את זמן הטיפול בחומר ובאם אפשרי להשתמש במינדף. ראו. 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה