כניסה הרשמה צור קשר

מהן ההדרכות הנדרשות ל- "אדם כשיר"?

 

משיב: יעקב מאירסון   |  מס’ תשובה 63942  |  05/03/2018

 

1. נושא של "אדם כשיר" מאוזכר והוגדר בפקודת הבטיחות לעבודה. בסעיף 38 של הפקודה, הדן בנושא על היבטיו. באופן כללי, כל מקום עבודה שמהות ה"פקודה" חלה עליו, מחויב במינוי "אדם כשיר" לביצוע "פעולות במכונות שבתנועה" המצריכות לשם כך הורדת הגידור (בתנאי סעיף 38) . החוק אינו מבדיל בין סוגי המכונות, או ענפים בהם הן מופעלות. יובהר, כי מינוי העובד כ"אדם כשיר" מתבצע עבור הפעולות שהוגדרו בפקודת הבטיחות בעבודה בלבד. מדובר בשימון, בדיקת המכונה לאיתור תקלה, כיוון המכונה, כאשר הפעילות חייבת להיעשות במצב של "מכונה שבתנועה". מיותר לציין, כי אין מדובר בהפעלת מכונה ללא גידור לצורך תהליך היצור.

לגבי הדרכת אדם  כשיר יצוין, כי הדרכה יכולה להינתן ע"י עובד ותיק מנוסה ומיומן, ע"י נציג הטכני של יצרן/ספק של מכונה ספציפית או הגורם חיצוני אחר המצוי בסיכוני הטיפול במכונה ללא המיגון.

2. תחיקה

פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970, סעיף 38:    גישה למכונות כשאינן מגודרות

(א) כשבאים לקבוע, לענין סעיף 37, אם חלק הטעון גידור הוצב או נבנה כך שיש בו אותה מידת בטיחות לכל העובד בחצרים כאילו גודר לבטח, לא יבוא בחשבון אדם כשיר המבצע פעולה במכונות שבתנועה, או פעולה בממסרת שבתנועה, בתנאים אלה:
(1) הוא לבוש סרבל עשוי חתיכה אחת, הדוק לגוף ובמצב תקין, רכוס באמצעי שאינו מניח קצוות חשופים ורפויים ובלי כיסים חיצוניים חוץ מכיס אחורי; תנאי זה לא יחול על מכונן מכונת כלים או מכונאי מיומן אחר המועסק בכיוונון מכונה שמתפקידו לכווננה;
(2) כל סולם המשמש בביצוע הפעולה קבוע לבטח, קשור לבטח או מוחזק היטב בידי אדם אחר. 
(ב) בסעיף זה -
"אדם כשיר" - גבר שהגיע לגיל שמונה-עשרה ונתמלאו בו שתי אלה:
(1) הוא נתמנה על ידי תופש המפעל, מינוי בכתב שצורף לפנקס המפעל, לבצע פעולות במכונות שבתנועה ופעולות בממסרת שבתנועה, כולן או מקצתן, כפי שפורש בכתב המינוי, וקיבל מאת התופש עותק של כתב המינוי בחתימת ידו ;
(2) הוא הוכשר במידה מספקת לעבודה הכרוכה בכל פעולה שהוסמך במינויו לבצע, ומכיר את הסכנות הכרוכות במכונות שבתנועה ובממסרת שבתנועה הנובעות מפעולה כאמור;
"פעולה במכונות שבתנועה" - בדיקת חלק של מכונות, או סיכה או כיוונון שנתגלה בהם צורך מיידי תוך כדי הבדיקה, שצריך לבצעם כשהחלק בתנועה;
"פעולה בממסרת שבתנועה" - סיכה בממסרת המשמשת בתהליך רצוף, או הרכבה או העברה של רצועת-ה-נֽעּ שבממסרת כאמור, אם אישר המפקח הראשי בתעודה למפעל, שנחה דעתו כי מחמת רציפות התהליך עשויה עצירת הממסרת לפגוע קשה בביצוע התהליך, והפעולה נעשית בשיטה ובנסיבות שנקבעו בתעודה האמורה ובהתאם לתנאים שפורשו בה.

 
 3. הדרישות להדרכת העובדים ומסירת מידע בדבר סיכונים במקומות עבודתם מפורטות ב"תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים) התשנ"ט-1999". בתקנה 3 המובאת להלן המחוקק מחייב את מחזיק במקום העבודה לקיים את ההדרכה באמצעות "בעל מקצוע מתאים". כאשר האדם הכשיר נמנה על העובדים אשר חייבים לעבור הדרכה בתדירות הנקובה לעייל לכל הפחות.

תקנה 3:  הדרכת העובדים

(א) מחזיק במקום עבודה יקיים הדרכה בדבר מניעת סיכונים והגנה מפניהם (להלן - הדרכה), באמצעות בעל מקצוע מתאים ויוודא שכל עובד הבין את הסיכונים והוא בקיא דיו בנושאי ההדרכה, בהתאם לתפקידו ולסיכונים שלהם הוא חשוף; מחזיק במקום עבודה יחזור ויקיים הדרכה בהתאם לצורכי העובדים  ולפחות אחת לשנה.
(ב) מחזיק במקום עבודה ינקוט אמצעים כדי לוודא שההדרכה שניתנה לעובדים הובנה על ידם כראוי וכי הם פועלים על פיה.
(ג) הדרכה למנהלי עבודה ולעובדי תחזוקה תינתן באמצעות המוסד לבטיחות ולגיהות או מוסד או אדם אחר שאישר לכך מפקח עבודה ראשי.

 
מדובר בהדרכת העובדים לעניין מניעת הסיכונים בעבודה הנוגעת לכל תחומי הפעילות במקום הכוללות פעילות "אדם כשיר". על מעביר ההדרכה לוודא שהעובד הבין את החומר ובקיא בנושאים שהוזכרו - כלומר על ההדרכה להינתן באופן מקצועי ע"י גורם מתאים שמכיר את הסיכונים מחד ומכיר את שיטות ההדרכה בהעברת החומר מאידך.

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה