כניסה הרשמה צור קשר

סיכוני נורות לד - הצהרת ICNIRP (הוועדה הבין-לאומית להגנה בפני קרינה בלתי מייננת)

 

עודכן ב:28/02/2021

 

נורות לד (LED) מתבססות על רכיב אלקטרוני מסוג מצב מוצק – דיודה, מסוג מיוחד, הפולט אור נראה, ומכאן שמן - Light Emitting Diode. השימוש בנורות לד נעשה נפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות, בכלל המגזרים – תאורה ביתית, ציבורית (כגון תאורת רחוב) ובמקומות עבודה. נורות הלד נעשו זמינות ומחירן יורד בהתמדה והן דחקו את הנורות ה"מסורתיות" (נורות ליבון ונורות פלואורסצנט לסוגיהן) עקב כך ועקב יתרונותיהן – נצילות גבוהה (וצריכת חשמל נמוכה) ומשך חיים ארוך. עם זאת, יישום נורות הלד מעורר שאלות בעניין השפעותיהן על בריאות ובעיקר בשל מרכיב האור הכחול.

ICNIRP (הוועדה הבין-לאומית להתגוננות בפני קרינה בלתי מייננת) עוסקת בסיכוני הקרינה לאדם, סוקרת את הידע המדעי ומפרסמת המלצות ומגבלות חשיפה בכלל הספקטרום האלקטרומגנטי הלא-מיינן, החל משדות מגנטיים וחשמליים בתדרים נמוכים וקרינה בתדרי הרדיו והמיקרוגל, ועד לקרינה האופטית ובכללה האור הנראה.

במהלך שנת 2020 פרסמה ICNIRP הצהרה בנושא סיכוני נורות הלד לאדם.

להלן נקודות הסיכום בהצהרה:

 
  • אף שנורות לד לבנות תהיינה הנורות השכיחות ביותר בעתיד הקרוב, לא צפוי שתגרומנה לנזק אקוטי לרשתית בתנאי צפייה סבירים.
  • סיכוני חשיפות ארוכות טווח לנורות לד לבנות בעלות עוצמה גבוהה ובעלות טמפרטורת צבע גבוהה (עשירות באור כחול), או למקורות אור אחרים בעלי טמפרטורת צבע גבוהה, הם כרגע בלתי ידועים. אולם, לא צפוי שמקורות אלו יהוו סיכון לפגיעות ברשתית עבור פרטים בריאים.
  • אולם, מגזרים מסוימים של האוכלוסייה, דוגמת יילודים, ילדים צעירים ומבוגרים, עשויים להיות רגישים יותר להשפעות ביולוגיות מסוימות בחשיפות לנורות לד העשירות באור כחול.
  • ICNIRP מציינת שהדעה הרווחת היא שחשיפה נצברת לרמות גבוהות של אור עשויה להביא לעומס חמצוני ברשתית, להצטברות רדיקלים חופשיים במרכז הראייה ולהיווצרות מנגנונים מוטגניים, המובילים לתחלואה ניוונית, כגון AMD (ניוון של מרכז הראייה ברשתית, הקשור בגיל). סיכום ICNIRP הוא שהדאגות בעניין ההשפעות של חשיפות ארוכות טווח לנורות לד, בעניין תחלואת AMD, נשארו מבוססות על מחקרים אפידמיולוגיים, הקושרים בין חשיפות גבוהות לשמש לבין התחלואה.
  • עבור נורות לד של אולטרה סגול (UV), אינפרה-אדום (IR) ואור כחול טהור בבהירות גבוהה, נדרש להתייחס בזהירות רבה יותר, הואיל והן לא תגרומנה (או שתגרומנה באופן מופחת) לתגובות רתיעה מהאור ולהגנה טבעית בפניו.
  • תצוגות הלד הנוכחיות, בעלות הבהירות הגבוהה, של מסכי מחשב וטלפונים סלולריים, חושפות את העין לגלים קצרים יותר (לאור כחול יותר) בעוצמה גבוהה מבעבר. אבל אם הן נוחות לצפייה, רמות אלו אינן צריכות להיחשב כמזיקות (אין בעיית הפרעה לשינה אם הצפייה היא ביום).
  • לבסוף, השימוש הגדל והולך בנורות לד, המשפיע על רווחת האדם, עשוי לגרום לחשיפות גבוהות יותר לאור כחול (קצר גל) מאשר מקורות אור "מסורתיים". מגמה זו צריכה להיות מנוטרת, עקב השימוש הנפוץ בנורות לד העשירות באור כחול בבתי ספר, במשרדים ובמתקנים רפואיים, אשר עלול להגדיל במידה ניכרת את מידת האור הכחול/ קצר הגל הנקלט ברשתית של אדם מסוים, לאורך חייו.
  • ICNIRP מביעה את תמיכתה בשימוש הגדל והולך בנורות לד בעלות טמפרטורת צבע נמוכה (אור "חם" יותר, בעל מרכיב נמוך של אור כחול), מתוכננות היטב, בעלות בוהק נמוך ואשר מותקנות לפי כללי תכנון נכון. עבור נורות אלו לא צפוי יותר סיכון מאשר עבור מקורות אור "מסורתיים", בעלי אותה טמפרטורת צבע. כמו כן, כיוון שנורות לד לבנות אינן פולטות אור אולטרה סגול (UV), בדומה לנורות פלואורסצנט ולמספר סוגים של נורות ליבון, הבחירה בהן אף בטוחה יותר.
  • השפעות בריאות שליליות מוכחות של נורות הלד, הן עקב אפנון של האור, העלול לגרום לריצוד (לעתים תוך סיכונים סטרובוסקופיים) ועקב התקנה לא נאותה שעלולה לגרום לבוהק.
 
המוסד לבטיחות ולגיהות מציע מגוון רחב של דרכים לסיוע מקצועי למקומות העבודה בתחום הקרינה הבלתי מייננת – הרצאות וימי עיון, מידע ומענה לשאלות ומדידות קרינה במקומות העבודה.

למידע נוסף:
  • מדור קרינה בלתי מייננת באתר האינטרנט של המוס"ל - OSH.
  • ראש תחום קרינה בלתי מייננת, ד"ר אמנון דובדבני – AmnonD@osh.org.il, 054-9205204
 

 

מקור: ד"ר אמנון דובדבני, ראש תחום קרינה בלתי מייננת, המוסד לבטיחות ולגיהות
.

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות