מאת:יפעת זר, מדור ידע וחדשנות המוס"ל
תאריך:04/05/2025
מהם מכלי צובר בינוניים ולמה הם משמשים?
מכלי צובר בינוניים (International Bulk Containers – IBC) נועדו לאחסון ולשינוע נוזלים מסוכנים בנפח של 450-3000 ליטר. חומרי המבנה של המכלים יכולים להיות מתכת, כגון, פלדה, פלדת אל-חלד, אלומיניום, או פלסטיק, לרוב, מסוג High-density polyethylene (HDPE), או מכלי פלסטיק המצויים בתוך מסגרת (כלוב) מתכת. נוזלי האחסון יכולים להיות נוזלים בעירים (בעלי נקודת הבזקה גבוהה מ – 60 מעלות צלזיוס) או דליקים (נקודת הבזקה מתחת ל – 60 מעלות צלזיוס) , כגון, כוהלים, אצטאטים וקטונים, וכן נוזלים אחרים, כגון, פסולות, שמני סיכה ומאכל ועוד.

נוזלי האחסון במכלי IBC יכולים להשתייך לאחת מקבוצות הסיכון הבאות:
סקר הערכת סיכונים
השימוש במכלי IBC מחייב סקר הערכת סיכונים.
שלבי הסקר הם:
1. זיהוי הסיכונים.
2. זיהוי הגורמים הנחשפים לסיכונים (עובדים, ציוד וכדומה).
3. הערכת הסתברות החשיפה ובחינת יעילות אמצעי הזהירות הננקטים.
4. תיעוד הממצאים.
5. הערכה חוזרת תקופתית ועדכון הממצאים במידת הצורך.
המטרה החשובה ביותר של סקר הסיכונים היא הבטחת שלמות המכלים.
נוזלים המשתייכים לקבוצת אריזה I אינם מותרים להובלה במכלי IBC. סקר הערכת הסיכונים לאחסון הנוזלים הללו יערך באופן המחמיר ביותר.
הסיכון לדליקה
הסיכון הבולט ביותר בשימוש במכלי IBC הוא דליקות. ככל שנקודת הבזקת הנוזל נמוכה יותר כך גדל הסיכון לדליקות. נוזלים שנקודת ההבזקה שלהם נמוכה מ - 30 מעלות צלזיוס הם המסוכנים ביותר מכיוון שנוכחותם יוצרת אוירה נפיצה ברוב הטמפרטורות החיצוניות.
מכלי IBC העשויים פלסטיק (הנפוצים) עמידים לקורוזיה יותר מאלו העשויים מתכת, אך יש להם סכנת דליקות, בייחוד לאלו המאחסנים נוזלים בעירים ודליקים. כאשר מכל IBC נבקע, כל תכולת המכל יכולה לדלוף ממנו תוך 5-10 דקות. בנוכחות גורם הצתה, אפילו מקור הצתה קטן כגפרור, ידלקו בקלות יחסית חלקי המכל העשויים מחומר פלסטי, כגון, שסתומים, מגני פינות, משטחים, וכו', ונוזל בעיר או דליק הנשפך מהמכל, וכתוצאה מכך תשתחרר כמות חום רבה אל חלל אזור האחסון ותתפשט בו אש. כשהאש מתפשטת בחלל ומגיעה אל מכלי IBC סמוכים, גם אלו ידלקו בקלות יחסית והאש תמשיך להתפשט ולסכן את מבנה האחסון ואת כל המצוי בסמוך לו.
להלן כמה שאלות שיש לשאול בעת עריכת סקר הסיכונים:
- האם חומר מבנה מכל ה - IBC עמיד לאורך זמן לנוזל המאוחסן בו ובמצב תקין ומהי רמת רגישותו לדליקות?
- האם המכל מאוחסן במגבלות העירום ובתאימות לחומרי האחסון האחרים באזור האחסון?
- האם הציוד לניטול (הרמה) מכני מופעל ומתוחזק כהלכה ומתאים לעבודה באווירה נפיצה?
- האם מדפי האחסון חזקים ויציבים ובמצב טוב?
- האם שטח פני הקרקע עליה מוצבים מכלי IBC ישרים ויציבים וללא סיכוני קריסה או שבירה?
- מהי מידת יכולת פיזור השפך וחסימת ההתפשטות שלו (כמות הנוזל שדלף, תקינות המאצרה ונפחה) האם ישנו סיכון במגע עם חומרים אחרים באזור האחסון?
- האם ישנו מקור חשמלי (תנורי חימום, בישול, מנועים, תאורה, מלגזות, וכו') שיכול לגרום להצתה?
- האם מתבצעות באזור האחסון פעילויות מסוכנות, כגון, ריתוך, עישון, טעינת מצברים, עטיפת אריזות, וכו'?
- האם ישנם גורמים חיצוניים נוספים העלולים להוביל להצתה (כלי רכב סמוכים, עסקים סמוכים)?
- מהי רמת מסיסות הנוזל (המאוחסן) במים? רמת המסיסות קובעת את אופן כיבוי הדליקה, במידה ותתרחש.
ניהול הסיכונים
חומרי המבנה של המכלים
- מכלי IBC מפלסטיק בעלי בסיס מתכת או העשויים מתכת עמידים יותר ממכלי פלסטיק לחום ולאש וקצב התפשטות האש בהם איטי יותר בהשוואה למכלי פלסטיק.
- מסגרת מתכת הכולאת מכל IBC פלסטיק משמשת להארקת חשמל סטטי ומקטינה את סיכון הדליקות. כמו כן, כלוב המתכת יכול להאט את קצב דליפת הנוזל מהמכל, אלא אם מתרחש בתוכו פיצוץ אדים, אשר עלול לגרום להתפרצות ולפיזור של הנוזל הבוער בשלבי הבעירה הראשונים, ובכך לסכן חייו של אדם שינסה לכבות את האש.
- התקנת שסתום מתכת, במקום שסתומי פלסטיק, או מדף (מגן) מתכתי מתרומם מעל בית השסתום יכולה לעכב את התפשטות האש ואת הכשל המבני של המכל.
- במכלי IBC מתכתיים המשמשים לאחסון בלבד, ניתן לשקול התקנת שסתום פורק לחץ, באישור יצרן המכל, לפריקת הלחץ ההידראולי המתהווה בעת התרחשות פיצוץ של נפח האדים בתוך המכל ולמניעת כשל קטסטרופלי בעת דליקה.
נוהלי אחסון
- ככלל, אפשר לצמצם את הסיכונים על ידי הקטנת כמויות האחסון.
- יש לשמור על כללי ההפרדה בין חומרים באחסון, למשל, במקרה של אחסון חומרים קורוזיביים, יש לבחון השפעת שפך הנוזל הקורוזיבי על האריזות של חומרים אחרים באזור או על מערכת מדפי האחסון או ציוד אחר באזור.
- בשל הרגישות הגבוהה של מכלי ה - IBC לאש, סיכוני ההתלקחות המהירה שלהם וההתפשטות המהירה של האש, יש לבחור היטב את מיקום האחסון שלהם ולהבטיח שקיימים בו כל האמצעים הדרושים לנטרול השפך ולבלימת האש ודרכי מילוט הולמים.
- יש להפריד ולהרחיק זה מזה מכלי IBC העשויים מחומרי מבנה שונים וכן להפריד ולהרחיק מכלים המאחסנים נוזלים בעירים ממכלים המאחסנים נוזלים דליקים.
- אחסון נוזלים דליקים בשטח פתוח מקטינה סיכון לדליקה בבניין ומבטיחה אוורור במקרה של שפך. אולם במקרה זה, יש להבטיח את הגנת המכלים מפני נזקי מזג האוויר (חום, קרינת השמש, גשם ורוח). אחסון בתוך בנין מחייב הבטחת אוורור נאות ואמצעי בקרה והגנה מפני שפך כללי של כל מכלי האחסון, שיכולה לקרות, כאמור, תוך 10-5 דקות.
- התקנת מחיצות, מדרג ומערכת ניקוז באזור האחסון יכולה להגביל את התפשטות הנוזל הבוער בחלל האחסון.
- התכנון של מערכות ניקוז, מאצרות וקולטים, יאפשר התמודדות הולמת עם נוזלים דולפים.
- יש להתקין מאצרות בהתאם לחוק החומרים המסוכנים, התשנ"ג - 1993 ותנאים למאצרות, משטחי אחסון ואיסוף, מכלי איסוף ומשטחי תפעול של המשרד להגנת הסביבה, במסגרת מתן היתר רעלים למפעל או למחסן.
תפעול שוטף
- יש לקבוע אמצעי תפעול, בקרה, פיקוח וניהול סיכונים בהתאם לאופי סיכון הנוזלים המאוחסנים (דליקות, רעילות, קורוזיביות, היכולת לחמצן וכדומה) וכמויותיהם.
- יש להימנע מהזרמה בלתי מבוקרת אל מכל ה-IBC וממנו למניעת היווצרות חשמל סטטי המגביר את הסיכון להצתה.
- יש לערוך מבדקי בטיחות ותחזוקת ציוד, לפקח על העבודה ולבצע הדרכות עובדים, באופן שוטף.
- יש לערוך מעקב מלאי על חומרי האחסון וביקורות תקופתיות לזיהוי דליפות ממכלים. יש לטפל בדליפות מהר ככל האפשר ובכל מקרה לפני שנוצר שפך משמעותי של נוזלים דליקים ובעירים.
- יש להקפיד על בדיקות תקופתיות של מערכות הניקוז, על מרכיביהם (המאצרות, הקולטים).
- אין לעשן באזור האחסון והתפעול.
- כאשר האחסון הוא בשטח פתוח, יש לנקז מים, כך שלא יהיו מים עומדים באזור האחסון.
סימון ואריזה
- יש לסמן את אריזות מכלי ה-IBC המיועדות לשינוע בהתאם לתקני האו"מ (פרק 6.5 מתוך ספר המלצות האו"מ בנושא שינוע חומ"ס-הספר הכתום).
- יש לבדוק ולוודא כי האריזה סגורה היטב ובמצב טוב בהתאם להנחיות יצרן המכל.
- בכל מקרה של ספק לגבי תאימות חומר מבנה המכל לנוזל האחסון בו יש לפעול בהתאם להנחיות יצרן המכל ויצרן הנוזל.
סידור מכלים על מדפים ובערמות
ספר המלצות האו"מ בנושא שינוע חומ"ס (הספר הכתום) מגדיר סמל גרפי מיוחד אשר מופיע על המכלים ומתייחס לאפשרויות ערום של המכלים. הסמל מראה את משקל הערום עבור מכל ספציפי או מציין אסור הערום של המכל. הסמל נראה כך:

משקל הערום המופיע על הסמל הוא משקל הערום המרבי המותר עבור המכל הספציפי והוא שווה למשקל ערום אתו עבר אב הטיפוס של המכל את בדיקת הערום מחולק ב -.1.8. העמסה של מטען כבד יותר על המכל עלולה לגרום לעיוותו או לקריסתו של המכל. משמעות הסמל האוסר ערום על המכל היא שאין אפשרות ערום עבור מכלים בעלי סמל זה.
באופן כללי, מכלים מלאים ניתן לערום לגובה שני מכלים ולא יותר, וכמובן רק בתנאי שלא מופיע עליהם סמל האוסר ערום, שהתכנון של המכלים מאפשר לערום אותם יחד, וכי תנאי הקרקע או הרצפה מאפשרים זאת.

מערכות מדפים מאפשרות בדרך כלל ניהול יעיל של מרחב האחסון. יש לדאוג לתכנון והרכבה נכונים ומקצועיים של המדפים ולביצוע תחזוקה ובדיקות תקופתיות קפדניות שלהם. יש לקחת בחשבון שמדפים ניזוקים בקלות ע"י מלגזות וקורוזיה, ובמיוחד כאשר מאוחסנים עליהם נוזלים קורוזיביים.
מידע והכשרה
יש להבטיח כי כל העובדים, כולל העובדים הזמניים, יקבלו את כל המידע החיוני לעבודתם, הכולל מידע על סיכוני החומרים המסוכנים וממצאי סקר הסיכונים ויעברו הדרכות והכשרות עובדים בהתאם לתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), התשנ"ט ולתקנות הספציפיות לחומרים ולתהליכים הקיימים. יש לספק הדרכה מפורטת יותר לעובדים צעירים וחסרי ניסיון בעבודה.
ההדרכות יתבססו על נהלים כתובים ויכללו, בין היתר, את הנושאים הבאים:
- סוגי הנוזלים הבעירים והדליקים, תכונותיהם וסיכוניהם.
- נהלים לניטול חומרים, שימוש במלגזות, החסנה במדפים, ערום מכלים.
- זיהוי מצבים מסוכנים ומצבי חירום.
- הכרת הבעיות, מצבי החירום, התקלות, התאונות, הדליפות עליהם יש לדווח.
- שימוש בציוד מגן אישי.
- תחזוקת המחסן.
- התנהגות במצבי חירום: הפעלת מערכת התראה, פנייה לשירותי הצלה וכיבוי אש (כולל מספרי הטלפון הנדרשים במקום בולט), שימוש בציוד כיבוי.
נוהלי חירום
- יש לקבוע נוהלי חירום, הכוללים נוהלים למסירת מידע לשירותי חירום.
- יש להקפיד על תרגולי חירום בהתאם לתקנות רישוי עסקים (מפעלים מסוכנים), התשנ"ג 1993 .
- מיקום ותפעול מערכות התראה וכיבוי יהיה בהתאם לאופי הסיכונים ולכמויות החומרים המאוחסנים. יש להתייעץ עם שירותי כבאות והצלה בהתאם לצורך.