כניסה הרשמה צור קשר

מה אומרים השלטים?

מאת: המוסד לבטיחות ולגהות


תפקיד שלטי הבטיחות

תפקידם של שלטי הבטיחות הוא למנוע פגיעות ולהבטיח שכל העובדים, כולל העובדים עם מוגבלות, מודעים לסיכוני הבטיחות הקיימים בכל אזור במקום עבודתם.  שלטי הבטיחות מסווגים לארבע קבוצות על פי סוגי המידע שאליו הם מכוונים, ומובחנים על פי צבע, צורה והסמליל שבתוכם. יש לבחון התאמות נגישות של שילוט הבטיחות לעובדים עם מוגבלות, במקרה הצורך.

על פי תקנות ניהול הבטיחות והבריאות בתעסוקה, כל ארגון שפקודת הבטיחות בעבודה חלה עליו או שמפקח העבודה קבע, חייב לבצע סקר סיכונים, להכין תוכנית לניהול הבטיחות והבריאות בעבודה וכמובן לבצע אותה. במסגרת תוכנית לניהול הבטיחות, חייב "המחזיק בחצרים", בין היתר, לבצע הדרכה של עובדים על אודות הסיכונים, הכללים ונוהלי הבטיחות במקום עבודתם. העובדים שעברו הדרכה, אמורים להכיר את הסיכונים ולנהוג לפי הכללים הנדרשים.

שלטי הבטיחות וסימוני הבטיחות המוצבים במקום העבודה נועדו כדי להזהיר, להזכיר לעובדים, למבקרים ולכל האחרים את הסיכונים בסביבה, את כללי הזהירות וההתנהגות הנדרשים ואת הצורך להשתמש באמצעי מגן מתאימים. ללא השלטים והסימונים, העובדים יהיו חסרים מידע חיוני והמעסיק עצמו עלול למצוא את עצמו במצב לא נעים אם תתרחש תאונה. על כן יש להתייחס להצבת שילוט הבטיחות במקום העבודה כחלק חיוני ומשלים בכל תוכנית לניהול בטיחות שמיושמת.

למעשה, תפקידם של כל שלטי וסימוני הבטיחות הוא לעזור בניהול הבטיחות במקום העבודה ולהציב רף מידע גבוה, מעבר להדרכה שניתנה לעובדים. השלטים מספקים מידע בטיחותי ובריאותי ויכולים להופיע בכמה צורות: שלטים, מדבקות, סימון אקוסטי, סימוני צבע ועוד. אבל לפני קביעת סוג הסימון, על המנהל במקום לבחון אם אפשר להסיר את המפגע הנמצא במקום או לפחות למזער אותו ככל האפשר - (ALARP) As Low As Reasonable Possible, ובמקביל לבחון הצבה או התקנה של שילוט בטיחות במקומות מסוימים, שישמש או יעצים את רמת הבטיחות במקום.

הצבת שילוט בטיחות במקומות המועדים לפורענות עשויה לעזור גם במקרה שעובדים קבועים, עובדים זמניים ואף מבקרים במקום נפגעו. העזרה עשויה להתבטא בעת בירור משפטי של המקרה וכהוכחה שאכן הארגון היה מודע לסיכון, בהנחה שפעל למזער אותו לרמה הנמוכה ביותר האפשרית ודאג להציב במקום שילוט אזהרה והנחיה מתאימים.


סוגי שלטי הבטיחות 
 
  • שלטי איסור - עגולים ובצבע אדום - אוסרים על ביצוע פעולות מסוימות או התנהגות מסוימת;
  • שלטי אזהרה - בצורת משולש צהוב - מזהירים את הנוכחים מפני סיכונים מסוימים;
  • שלטי פעילות חובה - מרובעים ובצבע כחול - מורים על חובת ביצוע פעולות מסוימות או התנהגות;
  • שלטי מידע - מלבניים ובצבע ירוק - מורים על כיווני הימלטות בעת חירום.


סימונים - חלק מתהליך מזעור הסיכונים 

ניהול הבטיחות והבריאות בעבודה אינו שונה מהותית מניהול עסקי. בשני המקרים נדרש לזהות את הסיכונים הניצבים בפני המנהל (עסקיים או בטיחותיים), להעריך אותם וליישם אמצעים למניעתם (מקרה של בטיחות - מניעת תאונה או פגיעה בבריאות, ובמקרה עסקי - למקסום רווחים). תהליך זה של זיהוי הסיכונים, הערכתם ויישום אמצעי מנע הם תהליכים מרכזיים בכל תהליך ניהולי. בשני התהליכים נדרש לזהות מה יכול לגרום לנזק / פגיעה ולהעריך מה יש לעשות כדי למנוע זאת, ויישום ההחלטות בנושא זה כולל, אם יש צורך, סימונים ואמצעי בקרה כדי שהסיכון יישאר מבוקר ונשלט. המטרה היא לזהות סיכונים בעבודה שיש סיכוי סביר שיתקיימו ובהתאם לנמצא, לנקוט אמצעי בקרה כדי למזער סיכונים אלו בהתאם ל- ALARP.

המדרג הרציונלי של ALARP הוא:

1. למנוע את הסיכון בכל מקום שזה אפשרי.
2. אם לא - ליישם אמצעים הנדסיים, כמו שינוי התהליך או גידור (מסוגים שונים).
3. אם הסיכון עדיין קיים ומהווה חלק בלתי נמנע מהעבודה, יש להשתמש באמצעים מנהלתיים, כמו תחלופה של עובדים, אחזקה קבועה ומתאימה.
4. ולבסוף, אם למרות כל האמצעים עדיין קיים סיכון - שימוש באמצעי מגן, כגון ציוד מגן אישי - וכמובן הקפדה על שימוש בו.


השפה האחידה של השלטים 

רוב השלטים והסימונים בתחום הבטיחות הם בעלי שפה אחידה בין - לאומית ומשתמשים בהם באייקונים ובצבעים מוכרים כדי להצביע על הסיכונים. כל אחד יכול להבין מה הם "אומרים". כל אחד יכול להבין במבט אחד את הפיקטוגרמות המופיעות עליהם, גם אם אינו דובר את שפת המקום. צורת הכתב, גודלו, מידת השלט, סוג האותיות, הצבע שלהן, סוג הפיקטוגרמה - לכולם יש השפעה כיצד יובן השילוט ואם יתייחסו אליו ברצינות ויתנהגו בהתאם לו, או יתעלמו ממנו.
 
  • צבע אדום אומר איסור.
  • צבע צהוב אומר אזהרה.
  • צבע כחול אומר פעולות חובה.
  • וצבע ירוק אומר פעילות חיובית - הנחיה.
  • פיקטורגמה עגולה אומרת איסור.
  • פיקטוגרמה משולשת אומרת אזהרה.
  • פיקטוגרמות מרובעות או מלבניות אומרות מידע או חירום.

דרישות נוספות ותקינה 

גם אם מנהל, ממונה בטיחות או גורם אחר מציב שילוט במקום מסוים או על קיר מסוים במקום עבודה, עדיין אין זה מספיק והוא לא יצא ידי חובתו. את השילוט המוצב צריך גם לתחזק כראוי, כלומר, שיהיה עדכני ומתאים למצב במקום וגם שיהיה מתוחזק כראוי. שיהיה קריא, ברור ובולט, שיוצב במקום שבו לא ניתן להתעלם ממנו ושיהיה נקי. שילוט לא נקי מעיד על מצב תחזוקה לקוי ומכאן אפשר להסיק גם על מצב הבטיחות במקום העבודה.
 
התקן הישראלי ת "י 3864 סמלים גרפיים - צבעי בטיחות וסימני בטיחות הוא אימוץ של התקן הבין-לאומי ISO 7010. לאחר החלק העברי, הכולל שינויים ותוספות לסעיפי התקן הבין- לאומי, מובא התקן הבין-לאומי כלשונו. התקן הינו חלק מסדרת תקנים הדנים בצבעי בטיחות ובסימני בטיחות. הוא מתאר סימונים עבור שלטי בטיחות למטרות של מניעת תאונות, הגנה מפני שריפות, מידע על גורמי סיכון בריאותיים ופינוי חירום. יחד עם הסמלים הגרפיים שבכל שלט מובאים גם הצורה והצבע עבור כל שלט. תקן זה חל על שלטי בטיחות במקומות עבודה ובכל המקומות שבהם עשויות להתעורר שאלות הנוגעות לבטיחות.

מקור:

מה אומרים השלטים?, המוס"ל

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה