כניסה הרשמה צור קשר

סיכונים בעבודה בקונדיטוריה - קונדיטורית נלכדה במערבל שוקולד ונהרגה

 

עודכן ב:21/12/2016

 

לפני מספר ימים דיווחו אתרי החדשות על תאונה קטלנית שקרתה ברוסיה, בה קונדיטורית נלכדה במערבל שוקולד ונהרגה אחרי שנפלה למערבל השוקולד במפעל הקונדיטוריה בכדי להרים את הטלפון הנייד שנפל למכל. אצלנו, לקראת ובמהלך חג החנוכה, כל קונדיטוריה או בית מאפה עומלים ועובדים בשקדנות רבה על מנת להכין את הסופגניות ושאר המאכלים הפופולרים במיוחד בתקופת החנוכה. מאחורי הקלעים עובד האופה/קונדיטור במרץ רב להספיק להכין כמויות גדולות שיספקו את אוהבי הסופגניות ואת אלה הרוצים לקיים את מסורת החג. אך האופה/קונדיטור ועוזריו בעבודתם נתקלים בסיכונים סביבתיים רבים אשר עלולים לגרום לתאונות עבודה ולסיכון בריאותו של העובד. הסיכונים אמנם רבים אך לא תמיד מודעים להם, כפי שקרה במקרה של אותה עובדת שנפלה למערבל השוקולד במפעל כדי להרים את הטלפון הנייד שנפל למכל.

במה כרוכה עבודתו של אופה?

מערבב קמח, מלח, שמרים, תבלינים, סוכר, ומרכיבים נוספים כדי להכין בצק, עיסה, מילוי וכדומה, שמהם הוא מכין לחמים, עוגות, לחמניות וכו', אותם הוא אופה בתנור.
 
סיכונים בעיסוק:

 
  • האופים עלולים לסבול מאלרגיות (בעיקר של מערכת הנשימה והעור) הנגרמות ע"י חומרים בהם הם משתמשים במסגרת עבודתם.
  • יש לוודא שמחבתות הטיגון כוללות תרמוסטט לצורך בקרת טמפרטורה. מאחר ושמן מתלקח בטמפרטורה של מעל C 200º אין להשאיר כלי בישול (חשמליים או על גז) ללא השגחה מתמדת, היות והם הגורם העיקרי לשרפות במטבח. רצוי להצטייד בגלאי דליפת גז בישול המתריעים מפני היווצרות אווירה נפיצה.
  • האופים באים במגע עם ציוד חימום ובעירה, מקררים וחדרי קירור, עם כלים חדים, ועם מכונות שונות - מה שעלול לגרום לתאונות כגון כוויות, חתכים, היתפסות בגדים או שערות נפילת חפצים כגון ניידים, בתוך מכונות טחינה וערבוב, משפכי הזנה ומכונות אחרות וכו'.
  • האופים מרימים ומטלטלים לעתים קרובות משאות כבדים (כגון שקי קמח); דבר זה עלול לגרום להחלקות, נפילות, כאבי גב ולפציעות.
  • האופים עובדים בסביבה של טמפרטורה גבוהה, ולעתים במשמרת לילה או בשעות לא רגילות. זה יכול לגרום לעייפות, למאמץ-יתר, ולהשפעות מזיקות נוספות.
  
סיכוני תאונות

 
  • חתכים ודקירות, במיוחד בעת העבודה עם כלים חדים.
  • נפילות, כתוצאה משימוש לא תקין בסולמות, מהחלקה על רצפות רטובות או חלקלקות, או ממשטחים ללא מעקה מגן היפגעות כתוצאה מנפילה של תבניות אפיה, שקי קמח, סוכר וכדומה, תוך כדי העברתם ממקום למקום סכנת נפילה בזמן נשיאת משאות כבדים.
  • פציעות מכניות וחשמליות כשעובדים במסועים, ובציוד ממוכן המשמש לערבוב מרכיבי הבצק, ותוך כדי תהליכי האפייה פציעות, כתוצאה מהתנגשות במתקני ובמכונות המאפיה, במיוחד במצבים של צפיפות יתר.
  • היתפסות בגדים או שערות בתוך מכונות סובבות כטחינה וערבוב, משפכי הזנה ומכונות אחרות. 
  • פציעות ושברים (כולל הרנייה), כתוצאה מתנועות מאומצות מרובות בעת הרמה, משיכה או דחיפה.
  • כוויות, עקב מגע במשטחי אפיה לוהטים, בצנרת קיטור או בלהבה פתוחה.
  • התחשמלות, כתוצאה משימוש בציוד ובמתקני חשמל פגומים, ובמיוחד מכלים מטלטלים העלולים לגרום מכת חשמל.
  •  שימוש נרחב בדלקים נוזליים או גזיים למטרות אפייה יוצר סיכון מוגבר של שריפה והתפוצצות.
  • מערכות שרפת דלק פגומות יכולות לגרום לשרפות, לשחרור לא מבוקר של גזי שרפה להרעלות ולחנק.
  •  קמח יבש מהווה סיכון פוטנציאלי  של  שריפה ושל התפוצצות אבק מרחף.
 
סיכונים פיזיקליים

רמות הלחות היחסית והטמפרטורות הגבוהות יכולות לגרום לעייפות ולתשישות טרמית של האופים.
 
סיכונים כימיים

חשיפה לקמח: עלולה לגרום להפרעות במערכת הנשימה ולמחלות עור ועיניים.
 
חג שמח, בטיחותי וטעים.


פרסום נוספים שהתפרסמו באתרנו:
 

לגיליון מידע על סיכונים תעסוקתיים לאופה, פרופ' אלכס דונגי
בבטיחות תעשה לך לחם, אלכס אפשטיין, בטאון בטיחות 291.
אבק קמח, זינה קפלנסקי; רינה קבוביץ, בטאון בטיחות 276.

 

מקור:יח' האינטרנט, המוסד לבטיחות ולגיהות.

 

שלח להדפסה