הצבר מתוק מבפנים ומסוכן מבחוץ - בטיחות בחוות אורלי
עודכן ב:16/11/2015
חוות גידול הצבר אורלי נמצאת מספר קילומטרים מהעיר דימונה והיא משתרעת על פני כ- 1167 דונם. נקטפים בה בכל עונה, הנמשכת כ- 10 חודשים בשנה, אלפי טונות של פרי. זני פרי הצבר הגדלים במקום נרשמו לאחרונה כזני פטנט מסחריים. הפירות הם פרי של עשרות הכלאות וניסיונות במשך שנים רבות של מייסד החווה נועם בלום אשר הוקמה עוד בשנות ה-70.
באחד מימי תחילת חודש נובמבר, הטמפרטורה במקום מתקרבת ל-c°30 - קיץ תל אביבי רק ללא הלחות, כשבתל אביב שיא הסתיו. עובדי המוסד לבטיחות ולגיהות הגיעו לחווה טעמו ממאכלי הצבר ושמעו על האתגרים העומדים בפני הבעלים והעובדים בהיבטים שונים, כולל היבטי בטיחות בעבודה. להלן חלק מהתייחסויות לנושאי הבטיחות אותם שמענו במקום מאת שחר בלום הבן של מיסד החווה ואח לאורלי שעל שמה נקראת החווה.
שחר מספר כי בחווה מועסקים בין כ-20 עובדים בעונות השפל- חודשי החורף לבין כ-80 עובדים בעונת הקיץ. על הסיכונים בעבודה סיפר גם נעים אל-עול מנהל החווה.
אתגרים לא פשוטים בקטיף
האתגרים לעובדים לא פשוטים. הטמפרטורה הממוצעת ביום בחודשי יולי/אוגוסט עשויה לטפס מעל c°40 ולעיתים מטפסת עד ל-c°50 .ולכן מנסים להקל על העובדים בעת הקטיף. בכל שעתיים יש הפסקה קטנה וכל 4 שעות קטיף הפסקה ממושכת יותר. הקטיף מתבצע לרוב על ידי עובדים זרים ובדואים מהפזורה הבדואית במקום שיותר מאוקלמים לעבודה בתנאי הסביבה הקשים.
על מנת להקל על העבודה בשעות החום קוטפים גם בשעות הערב שבהן הטמפרטורה נמוכה יותר. בעת הקטיף צריכים לטפס על סולמות, שכן גובה השיח יכול להגיע לכ -2 מטר. בעבר טיפסו על סולמות שאותם העבירו משיח לשיח. על מנת להקל על ניוד הסולמות והטיפוס לקחו פלטפורמה של רכב ישן ועליה הרכיבו סולמות מתכת, באורך של כ- 2 מטרים ואשר מקובעים לפלטפורמה. בנוסף חיברו לפלטפורמה תאורה. בקטיף בערב נעזרים בתאורת לד, הניזונה ממצבר של 12 וולט.
בנוסף לסיכונים הסביבתיים של אקלים קיצוני וחם, בחורף עשוי לרדת במקום שלג. יש גם סיכונים נוספים נובעים מכך שצמח הצבר הוא קוצני וכן מסיכונים סביבתיים אחרים כמו נחשים, עקרבים וכו'. סיכונים אחרים נובעים מעצם העבודה, הקטיף הוא ידני ומתבצע באמצעות חיתוך בסכין. העובדים מצוידים בכפפות, משקפי מגן ובנעלי עבודה וכן בכובעים ובקרם הגנה מפני קרינת השמש היוקדת.
בית האריזה
גם העבודה בבית האריזה במקום כוללת לא מעט סיכונים. בנוסף לקטיף יש גם סיכונים נוספים של איסוף מישטחי הפרי על ידי טרקטור. ניקוי הקוצים של הסברס במכונת הברשה, שטיפה מהחול והאבק של הפרי. אריזה ועוד. התאורה בבית האריזה מוגנת, כך שאם מנורה נשברת השברים לא יפלו על הפרי שנארז. סיכונים נוספים נובעים מתנועה של מלגזות בבית האריזה, רצפה חלקה בעקבות שטיפת הפרי ועוד. לאחר האריזה הפרי מאוחסן במחסן קירור בטמפרטורה של c°4 עד לשיווקו.
מקור:מיכאל לרר, עורך מקצועי, מינהל שיווק, מכירות והסברה, המוסד לבטיחות ולגיהות
.