עמידות קלוסטרידיום דיפצילה לחיטוי על משטחים בבתי חולים
עודכן ב:21/07/2019
החיידק קלוסטרידיום דיפיצלה הוא גורם מזהם נפוץ בבתי חולים, וגורם שלשולים קשים בעיקר לאחר טיפול באנטיביוטיקה. נבגים של חיידק זה שורדים בסביבה זמן רב ועמידים לחומרי חיטוי נפוצים. דייר וחב' Applהn(Environ Microbiol DOI: 10.1128/AEM.01090-19)jהוכיחו בניסויים קודמים כי לנבגים אלה כושר הצמדות למשטחים בתסריטים רפואיים, זאת ועוד, טיפול בחומר חיטוי מומלץ אך בריכוז נמוך, מגביר את ההיצמדות למשטחים. במחקר הנוכחי, זיהמו החוקרים משטחי פלב"מ וציפויי ויניל של רצפות, בתמיסות נבגים של החיידק, בריכוז של מיליון נבגים למ"ל.
תחילה קבעו החוקרים את יכולת המיצוי של הנבגים בעזרת זריעה על צלחות פטרי ובמיקרוסקופ אלקטרונים. לאחר מכן, חשפו את המשטחים לתמיסת נתרן דיכלורואיזוציאנוראט בריכוז 1000 חל"מ בזמן המומלץ של 10 דקות. הממצאים הצביעו כי החיטוי לא היה מושלם, וחלק משמעותי מהנבגים נשארו צמודים למשטחים ושמרו על חיוניותם. תכניות בקרת זיהומים בבתי חולים, צריכות להתייחס לממצאים אלה, כלומר, יש לנקות משטחים תוך ניגוב עם חומר החיטוי, כדי להסיר פיסית את המזהמים ואין להסתפק בהצפה, ריסוס וכדומה. כמו כן, יש להאריך את זמן המגע או להגדיל את ריכוז החומר הזמין כדי להשיג חיטוי מושלם.
מחקרים אחרים המליצו להשתמש לחיטוי משטחים מזוהמים בנבגי קלוסטרידיום בריכוז כלור חופשי של 6000-5000 חל"מ למשך 10 דקות, או במי חמצן בריכוז של 7%.
מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.