כניסה הרשמה צור קשר

עדיפות לרחיצת ידיים על חיטוי בג'ל לחיסול נגיפי שפעת ומיקרואורגניזמים אחרים

 

עודכן ב:07/10/2019

 

מחקרים רבים הצביעו על יעילות חיטוי ידיים על ידי ג'ל המכיל 70% כהל, ואכן שיטת חיטוי זו נפוצה בבתי חולים עד כדי כך, שבכל מיטת מאושפז ובכל פרוזדור ממוקמים בקבוקי ג'ל לחיטוי ידיים.

רוב המחקרים בוצעו לגבי חיידקים ונגיפים בתמיסה מימית, אך לא במצע הטבעי שלהם. הירושי וחב' בדקו את יעילות חיטוי בעזרת ג'ל מול רחיצת ידיים בסבון אנטיספטי, כאשר נגיפי שפעת נמצאים בריר האף (מוקוס). החוקרים אילחו דגימות ריר מבני אדם בנגיפי שפעת, ומרחו תכשיר זה על אצבעות 10 מתנדבים. הממצאים הצביעו כי ביצוע חיטוי בג'ל בתוך 2 דקות מהאילוח, לא חיסל את כל הנגיפים. לאחר 4 דקות, החוקרים מצאו כי הריר התייבש על ידי המתנדבים, ואז חומר החיטוי היה יעיל וחיסל את כל הנגיפים.

החוקרים מסבירים, כי הריר מגן על הנגיפים ממגע בג'ל. לעומת זאת, רחיצת ידיים בסבון אנטיספטי, חיסלה ו/או הסירה את כל הנגיפים מיד עם האילוח. המחברים מדגישים כי נותני שירות רפואי המטפלים באדם חולה שפעת, ועוברים מיד למטופל אחר, חייבים לרחוץ את הידיים כדי למנוע העברת נגיפים מאדם לאדם. כמובן שעטיית כפפות והחלפתן בין טיפול בחולים שונים, אף היא יעילה במניעת הפצת זיהומים. שיטת החיטוי בג'ל אמנם טובה לחיטוי רוטיני, אך יש לזכור כי נגיפים מסוימים, דוגמת פוליו החסר מעטפת שומנית, עמידים ביותר לכהל בריכוז 70%.

כמו כן שיטה זו אינה מסירה את הזיהומים מהידיים, ובודאי אינה מתאימה לניקוי לאחר חשיפה לחומרים לכימיקלים דוגמת חומרים ציטוטקסיים. עדיין רחיצת ידיים במים וסבון במשך 15 שניות לפחות עולה על החיטוי בג'ל, אך היא חלופה טובה אם אין גישה לכיור.

מקור:


DOI: 10.1128/mSphere.00474-19 mSphere 2019

 

מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות