ביקור במסעדות, בתי קפה וברים קשור עם שיעור הדבקה מוגבר בקורונה
עודכן ב:19/10/2020
במחקר שנערך על ידי פישר וחב' מהמרכז לבקרת מחלות ומניעתן באטלנטה, עולה כי אכילה ושתיה במסעדות, בתי קפה או ברים, מגבירה את הסיכון ללקות בקוביד 19. החוקרים תשאלו מאושפזים ב-11 בתי חולים בארה"ב, ותחקרו אותם לגבי התנהגות ומפגשים בציבור בשבועיים שלפני תחילת התסמינים. יחס הסיכון הכללי OR בקרב 154המבקרים בבתי אוכל, כולל סגורים, פטיו או ישיבה באוויר הפתוח, היה 2.8 לעומת קבוצת הבקרה (160 איש). 42% מהנשאלים דיווחו על מגע קרוב עם אדם לוקה בקוביד 19 בעוד שקבוצת הבקרה דיווחה על פחות מגעים (14%), ממצא שאינו מפתיע כמובן.
כאשר ניתוח הממצאים הוגבל לחולים שהיו במגע קרוב לנשא מאומת של קורונה, עדיין הסיכון היחסי היה גבוה בקרב המבקרים במסעדות (OR=2.8) או בבתי קפה וברים (OR=3.9). דיווחים על הדבקה במסעדות היו קשורים עם מערכת מיזוג האוויר, ובתלות בכיוון זרימת האוויר ועצמתו, מספר החלפות האוויר, משתנים שיכולים להשפיע על פיזור הנגיף, אפילו אם מקפידים על ריחוק תקני וחבישת מסכות. שיעור המדווחים על ציות לחבישת מסכות בציבור בקרב שתי הקבוצות היה דומה – כ-72%. 107 משתתפים דיווחו על שהייה במסעדות ו-21 פקדו ברים ובתי קפה.
המבקרים בבתי האוכל דיווחו כי רוב הסועדים לא חבשו מסכות ולא שמרו על ריחוק. עם זאת, לא נמצא הבדל בין הקבוצות במנהגי יציאה לקניות, מפגשים בבתים פרטיים, שהייה במשרד או סלון, שימוש בתחבורה ציבורית או השתתפות במפגש דתי. ממצאים אלה מצביעים שוב על חשיבות חבישת המסכות והריחוק החברתי כאחת, במניעת הדבקות במרחב ציבורי, בעיקר בחללים סגורים, ובבתי אוכל. כמו כן הם מחזקים את הקביעה שהנגיף עובר ומדביק באירוסולים.
מקור
מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.