כניסה הרשמה צור קשר

ארגונומיה במפעל מצות

 

עודכן ב:14/04/2019

 

השבוע נחגוג את חג הפסח, וברשתות המזון כבר החלו להצטייד בחבילות מצות מסוגים שונים. תהליך הכנת המצות הוא מורכב ומדויק. אנחנו, במוסד לבטיחות ולגיהות, יצאנו לסיור במפעל מצות.
 

מה ראינו במפעל?
 
קו הייצור של המצות מתחיל בערבוב הקמח עם המים. מכל הבצק מתחלף כל מספר דקות, כדי שלא תיווצר תפיחה של הבצק. לאחר מכן, עובר הבצק רידוד וחיתוך לריבועים, ומשם לתנור האפייה. המצות מוכנות, וכאן נכנסים לתמונה העובדים. הם בודקים שהמצות יצאו שלמות ובמידת אפייה מתאימה, אוספים מספר קבוע של מצות לאריזה, מכניסים לשקית ניילון ולאחר מכן, לאריזות שאנו רואים ברשתות המזון.

 
לאלו פגיעות ארגונומיות עלולים העובדים להיחשף?
 
  • עומס ונזק אפשרי למבני הצוואר והכתפיים, לרבות מפרקים, דיסקים, רצועות, עצבים וגידים, בעקבות כפיפה ורכינה לפנים מעל המסוע.
  • עומס ונזק אפשריים בשורש כף היד והאצבעות, כולל גידים, רצועות, שרירים, כלי דם ועצבים עלולים להיגרם כתוצאה מעבודת ידיים חוזרנית.
  • נקודות לחץ וסבירות לפציעה בעקבות לחץ מגע.
  • עומס על שרירי הגב והדיסקים הבין-חולייתיים בעקבות מאמץ נשיאת משקל.
  • עומס וסבירות לפגיעה במפרקי הברכיים, הירכיים או הגב, בעקבות עמידה ממושכת הגורמת לעומס סטטי. 
 
פתרונות אפשריים:
 
כדי להפחית את חשיפת העובדים לגורמי סיכון ארגונומיים, מומלץ לשלב אמצעי בקרה במספר רבדים:
 
  • אמצעים הנדסיים – שינויים בציוד או בסביבת העבודה
  • אמצעים אדמיניסטרטיביים – הנחיות עבודה, סידורי עבודה, תחזוקת ציוד
  • אמצעים אישיים – הרגלי עבודה, סידור אישי של עמדות העבודה

מומלץ לשתף את העובדים בתכנון ובהחלת השינויים. פתרון הבעיות הארגונומיות עשוי גם לייעל תהליכים ולחסוך זמן ומשאבים.
 
המלצות לשינוי בהתאם לגורמי הסיכון שנצפו בעמדות העבודה:   
 
  • רוחב מסוע מומלץ לתנועה חוזרנית הוא 45 ס"מ מחזית הגוף.
  • יש לתת את הדעת לצורכי מרחב פנוי לביצוע המטלהCLEARENCE) ) ולאפשר תנועה של הרגלים והברכיים בעמדה.
  • מומלץ להשתמש במשטחי עמידה ארגונומיים, כדי למנוע עייפות כתוצאה מעמידה ממושכת.
  • יש לאפשר רוטציה בין מטלות ועמדות (למשל, עמידה מצד ימין של המסוע ומצד שמאל).
  • מומלץ לספק תאורה מתאימה לעבודות הדורשות תשומת לב לפרטים (בקרת איכות).
  • מומלץ להשתמש בכלי עבודה עם ידיות אחיזה ארוכות, כדי להפחית את מרחק הושטת היד (בעמדת הכנת הבצק).
  • יש למקם כיסאות בסמוך לעמדת עמידה, כדי לאפשר מנוחה בין ביצוע המטלות. 
  • בעמדות שמתאפשרת בהן עבודה בישיבה, יש לוודא שהכיסא מותאם לגובה המטלה.
 
את ההמלצות לצמצום גורמי הסיכון במפעל המצות ניתן ליישם במגוון מפעלים שונים.

שימרו על בטיחות העובדים ובריאותם, כדי שלכולנו יהיה חג שמח!

 

מקור:אביטל רדושר, מדריכת ארגונומיה ארצית; ומרכז מידע, המוסד לבטיחות ולגיהות.

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות