יעילות מסנני HEPA בעצירת דנ"א
עודכן ב:14/05/2018
רוב התהליכים במעבדות ביולוגיות מתבצעים במנדפים ביולוגיים המצויידים במסנני HEPA. המנדפים מקנים הגנה למשתמש, לניסוי או למוצר וכן לסביבה בפני אירוסולים של מיקרואורגניזמים או כל אירוסול חלקיקי אחר.
ההגנה שמספק המנדף מסתמכת על כיוון זרימת אוויר ועל סינון בדרגה גבוהה על ידי מסנני HEPA. יעילותם של מסנני HEPA בעצירת חלקיקים מוגדרת כ-99.97% לגבי חלקיקים בקוטר אווירודינמי של 0.3 מק"מ (מיקרון). לגבי חלקיקים בקטרים גדולים יותר ופרדוקסלית גם קטנים יותר, יעילות העצירה גדלה בסדר גודל אחד או שניים.
חוקרים שואלים האם מסננים אלה יעצרו גם חלקיקי דנ"א ביעילות דומה, שאלה החשובה בעיקר במבחני PCR, לכן האלד וחב' ( Applied Biosafety 2018;on line first, April 19) ניסו לבדוק סוגיה זו. החוקרים ריססו תרחיף של פלסמידים בריכוז גבוה ( 109 עותקים למ"ל) בתוך מנדפים ביולוגיים (מקבוצה II טיפוס 2A או 2B ) ובדקו את יעילות עצירת הדנ"א על המסננים.
הממצאים הצביעו על יעילות עצירה זהה לזו המוגדרת לפי סוג המסנן ואף טובה מכך. כמו כן נמצא כי הדנ"א נשאר צמוד למסנן ואינו ניתק ממנו. הממצאים הדגישו את העובדה, כי למסננים אלה יעילות עצירה של 4-5 סדרי גודל, אך יש לקחת בחשבון כי אם המסנן נחשף לריכוזים גבוהים יותר של חלקיקים, חלק מסוים יעבור את המסנן. בנוסף מצאו החוקרים כי חיטוי בגז כלור דיאוקסיד הפחית את רמת הזיהום בדנ"א על פני השטח של המנדף בשני סדרי גודל בלבד, בעוד שחיטוי בהיפוכלוריט חיסל כל שארית של דנ"א.
מקור:ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.