חובת החיסון נגד קוביד 19
עודכן ב:11/03/2021
נושא חובת חיסון נגד מחלות זיהומיות מעסיק את רשויות הבריאות והציבור הכללי מזה שנים רבות. הנושא עלה עתה לכותרות עקב פיתוח ושימוש התרכיבים החדשים נגד קוביד 19. עד עתה תרכיבי הקורונה שבשימוש בעולם קבלו אישורים לשימוש חירום (EUA ), וחיוב חיסון בתרכיב כזה מעלה שאלות חוקיות ואתיות.
שלושה מומחים בתחום זה, גוסטין מאוניברסיטת וושינגטון, סלמון מג'ונס הופקינס ולרסון מלונדון, סקרו סוגיה זאת, במאמר דעה בכתב העת JAMA. כנראה שלא רחוקה הדרך בה יקבלו התרכיבים החדשים רישוי שימוש ביולוגי מלא (BLA ), והמחברים התייחסו למצב במדינות ובענפי מסחר ותרבות. מדינות בארה"ב מחייבות חיסון ילדים בתרכיבים הותיקים כתנאי לכניסה למוסדות החינוך.
רוב המדינות פוטרות מחיסונים עקב מצב רפואי. לפחות 16 מדינות מחייבות חיסון נגד שפעת וצהבת במוסדות השכלה גבוהה. עדיין אין קביעה בנושא זה לגבי חיסון מבוגרים נגד קוביד 19. מוסדות רפואיים מחייבים קבלת מספר חיסונים כתנאי לקבלה לעבודה, ובישראל חוזר מנכ"ל משרד הבריאות קובע את החיסונים הדרושים לפי רמת הסיכון של קבוצות עובדים. חיסון נגד קוביד 19 חשוב לעובדי הבריאות להגן על עצמם אך גם כדי להגן על המטופל, אך המחברים סוברים שחיוב בחיסון זה, עלול להגביר את העקה הגבוהה של עובדים אלה. כ-70% מהחברות המסחריות בארה"ב מחייבות עובדים להתחסן, והועדה להזדמנויות שוות, תומכת בדרישת מעסיקים לבדיקת סארס שלילית כתנאי לקבלה לעבודה.
לאחרונה אף קבעה הועדה כי המעסיקים יכולים למנוע כניסת עובדים בלתי מחוסנים. ההמלצה היא שחברות המספקות שירותים לקהל ישקלו חיוב חיסון, אך יאפשרו פטור על סמך מצב רפואי, שיקול דתי (?) או אחר. מוסדות אקדמיים בארה"ב חייבו סטודנטים וצוות להתחסן נגד שפעת עונתית, והמחברים סוברים כי גישה זאת תאכף גם לגבי קוביד 19. לגבי גני ילדים ובתי ספר, עדיין אין אישור לחיסון הילדים, אך צופים שאם קבלת תוצאות הניסויים בגיל צעיר, תאכף חובת החיסון, כפי שמקובל במחלות זיהומיות ותיקות. בענפי ההסעדה, הבידור והתרבות, לנותני השירות יש אחריות כלפי הלקוחות, ועד עתה נאכפות דרישות חבישת מסכות וריחוק חברתי. מדינות או רשויות מקומיות, יכולות להתנות מתן שירותים אלה בחיסון, באשר הוא יעיל עשרות מונים מכל אמצעי אחר במניעת הדבקות.
המחברים מדגישים כי יש לדייק בפרוש המושג "דרכון ירוק", ולמרות שהמידע מרחבי העולם המתחסן מאשר את תוצאות הניסויים בתרכיבים, בהגנה של כ-95% בפני מחלה, הם ממליצים שתעודת המתחסן תעיד רק על קבלת החיסון ולא תצהיר על הגנה בפני הדבקה או מחלה. המחברים אינם מצדדים בחובת חיסונים גורפת, באשר היא תעורר התנגדות בקרב קהלים שונים. עם זאת הם מדגישים כי הגעה לחיסון מקיף קהילתי (חיסון עדר) תפתח את השוק ותאפשר חזרה לחיים הרגילים שלפני הקורונה.
מקור
JAMA 2021;325:532
מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.