האם נגיף סארס 2 יהפוך לנגיף קורונה עונתי?
עודכן ב:13/06/2021
מאמר בשם זה פורסם לאחרונה על ידי בימס וחב' מאוניברסיטת יוטה. המחברים פיתחו דגם מתמטי האמור לחזות את התנהגות הנגיף באוכלוסיה עם הזמן. הדגם התבסס על מספר נתונים שנלמדו ממגיפת הקורונה - א' יש קשר ישיר בין מנת הנגיף הנקלטת בגוף לבין חומרת המחלה. אדם הנחשף למנה קטנה, יחלה במחלה מתונה וישיר כמויות קטנות של נגיף.
לעומת זאת מבוגרים הנחשפים למנה גדולה של נגיף, יחלו במחלה חמורה וישירו יותר נגיף. ב' - חבישת מסכות והריחוק חברתי מפחיתים את המנה הנקלטת באדם. ג' - ילדים כנראה לא לוקים במחלה חמורה. ד' - מבוגרים שחלו בקוביד 19 או חוסנו, מוגנים בפני מחלה חמורה. כל אחד מהגורמים הנ"ל מסוגלים לכשעצמם להגביל את חומרת המחלה והשרת הנגיף, אך כלם יחדיו יעשו זאת במהירות ובטווח רחב של תנאים.
המחברים טוענים כי הדגם שנוסה בתסריטים שונים, יביא לאוכלוסיה רחבה שעלולה ללקות במחלה מתונה בלבד, דוגמת מחלה הנגרמת על ידי נגיפי קורונה עונתיים. החוקרים טוענים, שאם הנגיף לא ישתנה במידה משמעותית, מערכת החיסון האנושית תלמד להתמודד עימו ולהביא למחלה מתונה. הדגם אינו כולל שינויים בגנום הנגיף, שעלולים לפרוץ את ההגנה החלקית של מערכת החיסון. לוח הזמנים לתוצאה הנ"ל החזויה על ידי הדגם הוא בסדר גודל של 10 שנים.
מקור
Viruses, 2021; 13 (5): 854
מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.